O víkendu na speciální prohlídky zámku Frýdlant

O víkendu na speciální prohlídky zámku Frýdlant

Tisk
frydlant perZámek Frýdlant na Liberecku připravil na tento víkend speciální prohlídky původně gotické hradní věže, vybudované v polovině 13. století, odkud je kouzelný výhled do okolí.
 
 
 
 
 

Frýdlant je jedním z nejnavštěvovanějších historických objektů v České republice. Z původního gotického hradu byl během staletí přestavěn na rozlehlý renesanční zámek s bohatou výzdobou a rozsáhlými sbírkami nesmírné historické a umělecké ceny.
Zámek patří k nejrozsáhlejším a nejvýznamnějším památkovým celkům v severních Čechách. Spojuje v sobě dva architektonické útvary: středověký hrad a renesanční zámek. Hrad byl vybudován kolem poloviny 13. století.
K vidění jsou interiéry hradu, zbrojnice, vrchnostenská kancelář i interiéry zámku. Všechny prostory jsou vybaveny původním nábytkem, obrazy, porcelánem a dalšími doplňky. Součástí prohlídky je rovněž renesanční zámecká kaple sv. Anny.
Do areálu hradu se vstupuje padacím mostem. Z nádvoří stoupá cesta dál na velké zámecké nádvoří a odtud k hradu.
 
frydlant 1

Z historie hradu a zámku
V roce 1278 získali panství Bibrštejnové, kteří se významně podíleli na vybudování mohutného hradního paláce. V letech 1558 - 1621 patřil Frýdlant rodu Redernů. Ti pokračovali ve zvelebování frýdlatského panství. Mezi lety 1622 - 1634 patřil Frýdlant Albrechtu z Valdštejna.
V roce 1801 tehdejší majitelé Clam-Gallasové zpřístupnili pro veřejnost část hradu a vzniklo tak první hradní a zámecké muzeum ve střední Evropě.
Věž není součásti prohlídkového okruhu. Věž od paty měří 49 metrů, od zámeckého nádvoří na vrchol věže je to téměř 300 schodů. Z věže je krásný pohled na město i okolí včetně celého panoramatu Jizerských hor. Věž je nejstarší památkou Frýdlantska; ještě před kamennou věží zde stávala vysoká dřevěná věž.
Prohlídku lze předem rezervovat telefonicky (+420 482 312 130) nebo e-mailem ( Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ). Maximální počet osob ve skupině je 12. 
 
frydlant 2
Zdroj: Národní památkový ústav a zámek Frýdlant

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Red Bull Tour Bus = „Tisíce hodin práce, litry potu a neuvěřitelné výkony zlatých českých ručiček.“

Nacest200Nedávno jsme vás informovali o původním českém dokumentu s názvem Na cestě, který je věnovaný unikátnímu tour autobusu značky Škoda ŠL 11 ze 70. let. Na začátku května tento dokument odvysílala stanice Prima ZOOM a my vám nyní přinášíme rozhovor s Ja...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Retro párty vás vrátí v čase
ImageGramofonové desky. Kostkované košile na uzel. Krajkované rukavičky a cigareta v dlouhé špičce. Foxtrot, plný parket a posezení u černobílé zrnící televize. Polaroid nebo cvakání klasického foťáku. ...

Z archivu...


Literatura

František Niedl: autor temných historických thrillerů

frantisek niedlMilovníkům knih o české historii by nemělo uniknout jméno autora Františka Niedla. Rodák z Českých Budějovic a původní profesí elektrotechnik, který si prošel mimo jiné i praxí majitele cestovní kanceláře, s...

Divadlo

JAMU přijímá studenty z Ukrajiny, otevřela pro ně transparentní účet a učí je češtinu

jamu 200Třináct ukrajinských studentů prchajících před válkou v současné době studuje na obou fakultách brněnské akademie. Počty však mohou být ještě vyšší. JAMU navrch z iniciativy děkana Divadelní fakulty doc. Mgr. Petra Francána zřídila transparentní účet na ...

Film

Cizinec ve vlaku

Cizinec1Představte si, že jedete do práce. Stejně jako včera. Stejně jako před měsícem. Stejně jako loni. Stále stejnou cestou. Už celých deset let. Se stejnými tvářemi kolem vás. Každodenní rutina, která se opakuje beze změny. Až jednoho dn...