Kultura stolování – třešně v bublanině i ve vínu

Kultura stolování – třešně v bublanině i ve vínu

Email Tisk

bublanina 200Je léto a čas třešní. Co si udělat kulinářský zážitek, kultura stolování se tomu říká. V obchodech Tesco nabízejí nejen výborné české třešně, ale také recepty, obzvlášť mě zaujal ten na třešňovou bublaninu bez lepku a s nízkým obsahem laktózy.

 

 

Stačí nachystat si tyto suroviny:

  • 500 g třešní
  • 450 g bezlepkové mouky
  • 4 vejce
  • 140 ml mléka bez laktózy
  • 300 g cukru
  • 120 ml oleje
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 7 g kypřícího prášku bez lepku
  • moučkový cukr na posypání

Postup je následující:
Mouku prosejeme a 50 g mouky si odložíme stranou a použijeme ji na třešně. Zbytek mouky smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s mlékem a olejem. Z mouky a žloutkové směsi vypracujeme hladké těsto. Nakonec do něj vmícháme sníh.

Připravíme si plech s pečícím papírem. Třešně obalíme v mouce, aby nám při pečení neklesly. Na papír nalijeme těsto a poklademe třešně. Bublaninu dáme péct do přehřáté trouby na 160 stupňů Celsia. Bublaninu pečeme asi 40 minut dozlatova. Hotovou bublaninu posypeme moučkovým cukrem.

 bublanina 

Víno s chutí třešní

Komu se nechce bublaninu vyrábět, může si dát třešně čerstvé – rozplývají se na jazyku. Nebo si koupit růžové víno Sancerre Rose (řada Tesco Finest), jedná se o víno z hroznů Pinot Noir vypěstovaných na světoznámých vinicích v Sancerre. Toto delikátní víno má osvěžující chuť peckovitého ovoce, zejména právě třešní, a dlouhý šťavnatý závěr, ideální je v kombinaci například s chřestem a kozím sýrem.

Festival růžových vín připadl na červenec (vína se slevou minimálně 25 %). Tesco k němu v tiskové zprávě mimo jiné uvedlo: „Růžové víno, neboli rosé, se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů, kdy se uvolní jen část barviva. Mošt většiny červených odrůd je totiž bílý a barvivo se skrývá ve slupce. Tento postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik oceňovaný mladý esprit a svěžest.“

Foto: archiv Tesco



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 
Banner

Přihlášení



Banner

Anketa

  • Tapír č. 1/2019
    Od 10. ledna vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – rozhovor s Arnoštem Goldflamem – pokračování...
  • Děkujeme
     
  • Bastard.cz
    Pro vás, naše čtenáře, jsme připravili 10% slevu na veškerou nabídku e-shopu Bastard.cz Navštivte jejich e-shop ZDE: e-shop Bastard Nezapomeňte...

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Plzeň-Lobzy

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (21)

Čtěte také...

Landa alias Žito se setkal s vnučkou legendárního kapitána Cousteau

landa perexDaniel Landa v rámci příprav Žito Mystery Show, internetového projektu dokumentujícího jeho cestu k realizaci avizovaných sedmi „kejklí“, v lednu navštívil vnučku legendárního kapitána Cousteau, psycholožku, oceánog...

Z archivu...


Literatura

Odkyselení – klíč k uzdravení

Odkyseleni perexNakladatelství Noxi vydalo další knížku věnovanou našemu zdraví (předtím již vyšly knihy Tejpování, Zelené smoothie, Vysoký krevní tlak či Intolerance laktózy). Považuji to za velmi prospěšnou činnost, pro...

Divadlo

Nové hry a tváře Švandova divadla v sezóně 2017-18

3 Lamani chleba Tomas Cervinek Jacob Erftemeijer Petr Buchta foto Jozef Hugo Cacko repro zdarmaSmíchovská scéna chystá od letošního září d...

Film

FILM PÁTÁ LOĎ BUDE MÍT SVĚTOVOU PREMIÉRU NA PRESTIŽNÍM BERLINALE

pata lod 200Slovensko-česko-maďarský film PÁTÁ LOĎ bude mít světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu Berlinale. Snímek režisérky Ivety Grófové vybrali do soutěže Generation Kplus. Její předcházející celovečerní film Až do města Aš byl nominován...