Kultura stolování – třešně v bublanině i ve vínu

Kultura stolování – třešně v bublanině i ve vínu

Email Tisk

bublanina 200Je léto a čas třešní. Co si udělat kulinářský zážitek, kultura stolování se tomu říká. V obchodech Tesco nabízejí nejen výborné české třešně, ale také recepty, obzvlášť mě zaujal ten na třešňovou bublaninu bez lepku a s nízkým obsahem laktózy.

 

 

Stačí nachystat si tyto suroviny:

  • 500 g třešní
  • 450 g bezlepkové mouky
  • 4 vejce
  • 140 ml mléka bez laktózy
  • 300 g cukru
  • 120 ml oleje
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 7 g kypřícího prášku bez lepku
  • moučkový cukr na posypání

Postup je následující:
Mouku prosejeme a 50 g mouky si odložíme stranou a použijeme ji na třešně. Zbytek mouky smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s mlékem a olejem. Z mouky a žloutkové směsi vypracujeme hladké těsto. Nakonec do něj vmícháme sníh.

Připravíme si plech s pečícím papírem. Třešně obalíme v mouce, aby nám při pečení neklesly. Na papír nalijeme těsto a poklademe třešně. Bublaninu dáme péct do přehřáté trouby na 160 stupňů Celsia. Bublaninu pečeme asi 40 minut dozlatova. Hotovou bublaninu posypeme moučkovým cukrem.

 bublanina 

Víno s chutí třešní

Komu se nechce bublaninu vyrábět, může si dát třešně čerstvé – rozplývají se na jazyku. Nebo si koupit růžové víno Sancerre Rose (řada Tesco Finest), jedná se o víno z hroznů Pinot Noir vypěstovaných na světoznámých vinicích v Sancerre. Toto delikátní víno má osvěžující chuť peckovitého ovoce, zejména právě třešní, a dlouhý šťavnatý závěr, ideální je v kombinaci například s chřestem a kozím sýrem.

Festival růžových vín připadl na červenec (vína se slevou minimálně 25 %). Tesco k němu v tiskové zprávě mimo jiné uvedlo: „Růžové víno, neboli rosé, se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů, kdy se uvolní jen část barviva. Mošt většiny červených odrůd je totiž bílý a barvivo se skrývá ve slupce. Tento postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik oceňovaný mladý esprit a svěžest.“

Foto: archiv Tesco



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 
Banner

Přihlášení



Anketa

  • Výstava Most
    Ve sportovní hale Most proběhla 1. dubna 2019 vernisáž výstavy tří autorů kresleného humoru, členů našeho Klubu kreslířů a humoristů,...
  • Soutěž s Tapírem
    Předplaťte si Tapíra a můžete vyhrát víkendový pobyt v lázních. Předprodej je možný vyřešit ZDE: www.send.cz/tapir Klikni do obrázku pro zvětšení:...
  • Výstava Pirkl, Veverka a Urban
    Srdečně vás zveme na výstavu tří kreslířů z našeho Klubu kreslířů a humoristů, které znáte i z časopisu Tapír. Přijďte...

Rozhovor

Černobílá fotka má své kouzlo, může obsahovat tajemství i příběh, říká Robert Rohál

robert perexI když nechtěl letos vystavovat, nakonec bude mít od druhé poloviny července fotografickou výstavu v kroměřížské cukrárně Amadeus. Záměrně prý plánoval na tento rok pauzu s tím, že musí vymyslet něco nového. A zatímco přemýšlí o novém proje...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (28)

Čtěte také...

FILM – TO JE „NAŠE VĚC“

Film Litomerice 200Již počtrnácté se město Litoměřice stane mekou filmových a kulturních fanoušků. Ve dnech 22. – 24. srpna se zde totiž uskuteční Filmový festival Litoměřice. Ústředním tématem festivalu bude

Z archivu...


Literatura

Proč nikdy nestíhám

Nestiham 200Nakladatelství NOXI nedávno vydalo populárně naučnou knihu s názvem Proč nikdy nestíhám:  Jak najít rovnováhu mezi prací a soukromím. Není pochyb o tom, že jde o téma, které se v dnešní době dotýká téměř každého z nás. Přesto si nemyslím, že by ...

Divadlo

Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce

Slavek Novak perexCo uděláte, když narazíte skutečný příběh o skutečném umělci, který hrával hlavní role v Národním a zároveň sváděl ženy pod taktovkou STB, aby je režim mohl vydírat? Jste-li dramatikem, pravděpodobně napíšete hru. Jste-li vtipným a...

Film

Co zajímavého o filmu vyšlo na Slovensku?

200filmZatímco u nás zjišťujeme, že důležité publikace o filmu šíří nakladatelství, která se tímto oborem buď nezabývají jako svým hlavním předmětem zájmu (Host, Academia), nebo se jedná o malé vydavatele, zato s výrazným vkladem nadšenectví (Casablanca, Camera...