Kultura stolování – třešně v bublanině i ve vínu
Banner

Kultura stolování – třešně v bublanině i ve vínu

Email Tisk

bublanina 200Je léto a čas třešní. Co si udělat kulinářský zážitek, kultura stolování se tomu říká. V obchodech Tesco nabízejí nejen výborné české třešně, ale také recepty, obzvlášť mě zaujal ten na třešňovou bublaninu bez lepku a s nízkým obsahem laktózy.

 

 

Stačí nachystat si tyto suroviny:

  • 500 g třešní
  • 450 g bezlepkové mouky
  • 4 vejce
  • 140 ml mléka bez laktózy
  • 300 g cukru
  • 120 ml oleje
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 7 g kypřícího prášku bez lepku
  • moučkový cukr na posypání

Postup je následující:
Mouku prosejeme a 50 g mouky si odložíme stranou a použijeme ji na třešně. Zbytek mouky smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s mlékem a olejem. Z mouky a žloutkové směsi vypracujeme hladké těsto. Nakonec do něj vmícháme sníh.

Připravíme si plech s pečícím papírem. Třešně obalíme v mouce, aby nám při pečení neklesly. Na papír nalijeme těsto a poklademe třešně. Bublaninu dáme péct do přehřáté trouby na 160 stupňů Celsia. Bublaninu pečeme asi 40 minut dozlatova. Hotovou bublaninu posypeme moučkovým cukrem.

 bublanina 

Víno s chutí třešní

Komu se nechce bublaninu vyrábět, může si dát třešně čerstvé – rozplývají se na jazyku. Nebo si koupit růžové víno Sancerre Rose (řada Tesco Finest), jedná se o víno z hroznů Pinot Noir vypěstovaných na světoznámých vinicích v Sancerre. Toto delikátní víno má osvěžující chuť peckovitého ovoce, zejména právě třešní, a dlouhý šťavnatý závěr, ideální je v kombinaci například s chřestem a kozím sýrem.

Festival růžových vín připadl na červenec (vína se slevou minimálně 25 %). Tesco k němu v tiskové zprávě mimo jiné uvedlo: „Růžové víno, neboli rosé, se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů, kdy se uvolní jen část barviva. Mošt většiny červených odrůd je totiž bílý a barvivo se skrývá ve slupce. Tento postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik oceňovaný mladý esprit a svěžest.“

Foto: archiv Tesco



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

Anketa


Partneři

Hledat

Čtěte také...

Jablečné slavnosti v Praze: Přijďte ochutnat to nejlepší z českých sadů!

jablko 200Jablka k podzimu neodmyslitelně patří. Jsou doslova „napěchovaná“ zdravím a při pravidelné konzumaci Vás spolehlivě ochrání před všemi podzimními neduhy. Sehnat v supermarketu kvalitní jablka je ovšem téměř nemožné. Jediná rada, jak...

Nové komentáře


Literatura

Javorový pudink Charlotte Lavigneové Vám bude chutnat… aneb kniha, na kterou nezapomenete!

charlotte perexPříznivci Bridget Jonesové, pozor! Na českém knižním trhu se objevila další žena, kterou budete milovat. Jmenuje se Charlotte Lavigneová, je jí třiatřicet let a pracuje jako produkční v televizi. Ve volném čase se snaží o jediné – dobře poho...

Divadlo

Konec mafiánů Na zábradlí

chlapci200Moje první návštěva pražského Divadla Na zábradlí po rekonstrukci mě zavedla na hru Dobří chlapci. Pod názvem je možné si představit mnoho variací o tom, o jaké dobré chlapce jde. Realita je ovšem taková, že si divadlo vzalo na paškál samotné mafi...

Film

Muzikál Čarovný les představuje hvězdný herecký tým

carov 200Před dvanácti lety se po fenomenálním úspěchu filmové adaptace muzikálu Chicago společně sešli režisér Rob Marshall a Steven Sondheim a Marshall projevil zájem o režírování filmové verze některého z nejúspěšnějších muzikálů tohoto sl...