Kultura stolování – třešně v bublanině i ve vínu

Kultura stolování – třešně v bublanině i ve vínu

Tisk

bublanina 200Je léto a čas třešní. Co si udělat kulinářský zážitek, kultura stolování se tomu říká. V obchodech Tesco nabízejí nejen výborné české třešně, ale také recepty, obzvlášť mě zaujal ten na třešňovou bublaninu bez lepku a s nízkým obsahem laktózy.

 

 

Stačí nachystat si tyto suroviny:

  • 500 g třešní
  • 450 g bezlepkové mouky
  • 4 vejce
  • 140 ml mléka bez laktózy
  • 300 g cukru
  • 120 ml oleje
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 7 g kypřícího prášku bez lepku
  • moučkový cukr na posypání

Postup je následující:
Mouku prosejeme a 50 g mouky si odložíme stranou a použijeme ji na třešně. Zbytek mouky smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s mlékem a olejem. Z mouky a žloutkové směsi vypracujeme hladké těsto. Nakonec do něj vmícháme sníh.

Připravíme si plech s pečícím papírem. Třešně obalíme v mouce, aby nám při pečení neklesly. Na papír nalijeme těsto a poklademe třešně. Bublaninu dáme péct do přehřáté trouby na 160 stupňů Celsia. Bublaninu pečeme asi 40 minut dozlatova. Hotovou bublaninu posypeme moučkovým cukrem.

 bublanina 

Víno s chutí třešní

Komu se nechce bublaninu vyrábět, může si dát třešně čerstvé – rozplývají se na jazyku. Nebo si koupit růžové víno Sancerre Rose (řada Tesco Finest), jedná se o víno z hroznů Pinot Noir vypěstovaných na světoznámých vinicích v Sancerre. Toto delikátní víno má osvěžující chuť peckovitého ovoce, zejména právě třešní, a dlouhý šťavnatý závěr, ideální je v kombinaci například s chřestem a kozím sýrem.

Festival růžových vín připadl na červenec (vína se slevou minimálně 25 %). Tesco k němu v tiskové zprávě mimo jiné uvedlo: „Růžové víno, neboli rosé, se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů, kdy se uvolní jen část barviva. Mošt většiny červených odrůd je totiž bílý a barvivo se skrývá ve slupce. Tento postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik oceňovaný mladý esprit a svěžest.“

Foto: archiv Tesco


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Lednice

lednice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Rovné šance po všech stránkách

Katerina Bursíkova Jacques perexKateřina Bursíková Jacques v současné době řídí coworkingové centrum Sněmovní 7, kde jsou pořádány různé akce včetně kulturních. Je členkou Liberální ekologické strany a zároveň kand...


Literatura

Kniha Houby aneb Co o nich potřebují zvídavé děti vědět

houby 200Nejen pro mladé čtenáře vyšla v červnu v nakladatelství Pikola poutavá a hravě barevná kniha Liliany Fabisińské plná ilustrací Asie Gwis s názvem Houby, s lákavým podtitulem Podivuhodné skutečnosti ze života hub, o kterých jste neměli tušení.

...

Divadlo

„Ale, proboha, já nejsem můj milovaný Sartre, Wilde, Williams, Albee, Shakespeare…“ rdí se Petr Nýdrle

Jméno Petr Nýdrle je zlínským kulturním nadšencům jistě dobře známo, ale tento herec, učitel, scenárista a umělecký šéf zanikajícího divadla Malá scéna má co říct i ostatním. V rozhovoru se dozvíte věci o Malé scéně, ale budete svědky i osobního zamyšlení nad vážnějšími tématy.

Film

Riddick se opět boří do tmy

200filmPo Černočerné tmě a Riddickovi: Kronice temna do kin přichází další pokračování příběhu s prostým názvem Riddick. Režisér David Twohy, jenž má na svědomí i samotný scénář, se opět vrhl do spolupráce s hereckou akční hvězdou dnes už áčkového formátu Vinem ...