Memorandum ochraňující i zemědělskou a kulturní krajinu

Memorandum ochraňující i zemědělskou a kulturní krajinu

Tisk

Tiskova konference - memorandum o ochran   ziv. prostrediMemorandum o ochraně životního prostředí představila TOP 09. Podíleli se na ní tři bývalí ministři žvotního prostředí a další experti.

 

 

 

Memorandum varuje před zpomalením vývoje v ochraně životního prostředí v minulých letech. Jako zasádní problémy experti jmenují nedostatek vody a povodně, čistotu vzduchu, mizející rostlinné a živočišné druhy a především úbytek půdy. “To je největší prioritou,” řekl náměstek generálního ředitele pro zdraví a bezpečnost potravin ČR Ladislav Miko. Podle expertů musí skončit pěstování jen několika plodin, které způsobuje velkou erozi. Experti chtějí prosadit nově ochranu lučních biotopů, zvýšit podíl oblastí s divokou přírodou, rozšířit soustavů národních parků o Národní park Křivoklátsko a Národní park pro říční krajinu Litovelského Pomoraví, zlepit stav lesů nebo upravit dotační politiku.

Navrhují také přijmout Plán postupné dekarbonizace české energetiky se závaznými termíny pro odstavování uhelných elektráren i tepláren a Národní program rozvoje čisté elektromobility. “Moderní technologie konečně umožní radikálně zlepšit stav ovzduší. Uhelné elektrárny budou nahrazeny čistými decentralizovanými obnovitelnými zdroji. Součástí nového energetického systému se stanou i elektromobily, které vytlačí z trhu naftu a benzín. Dojde k ozdravění ovzduší ve městech i podél silnic. Průmysl již tyto revoluční změny chápe, potřebuje však politickou podporu,” uvedl veducí expertní skupiny TOP 09 a LES, exminitr Martin Bursík.

Jedna z kapitol podrobného Memoranda nese název Ochrana zemědělské a kulturní krajiny. “Pro zlepšení stiuace navrhneme opatření, která povedou ke zvyšování ekologické stability krajiny, tedy krajiny s mozaikou vzájemně propojených funkčních prvků a částí, k udržení a zvyšování její přírodní a estetické hodnoty, k udržitelnému využívání krajiny s omezením její fragmentace, k zachování biologické rozmanitosti a fungování biologických procesů a k minimalizaci negativního ovlivňování složek životního prostředí,” je uvedeno mimo jiné v dokumentu, který pojednává také například o klimatu – Pařížské klimatické dohodě či účasti veřejnosti.

 Tiskova konference - memorandum o ochran   ziv. prostredi 

Zdroj fotografie: TOP 09, autorka fotografie: Veronika Rejmanová

 

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Baletka Kateřina Voldánová: „Zahrát lišku nebo loupežníka je něco jiného, než pološílenou dívku.“

Katerina Voldanova 200Baletní studio Regina se nachází v Ústí nad Labem a jeho renomé stoupá díky paní ředitelce Regině Holubové Blažkové a velkému množství talentovaných tanečnic a tanečníků. Jednou z nich je Kateřina Voldánová, která po rolích v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Současný velký hit mezi boubelkami - Dukanova dieta i s recepty!

Dukanova dieta 200Přichází jaro a léto tu bude co nevidět. Plavky ve skříni už brumlají, že zimní tukové zásoby se jim pranic nelíbí. Jaro nutí většinou i boubelky zamýšlet se nad svými kily. Ne, že by většině z nich jejich ozdobné tukové polštářky n...


Literatura

Sexy až do hrobu

jak uspesne nestarnout olga struskovaPodtitul knihy Olgy Struskové Jak úspěšně (ne)stárnout naprosto vypovídá o jejím obsahu. Je v něm řečeno vše, takže mi dovolte pouze několik postřehů.

...

Divadlo

Absolventka Harvardu a velitel zvláštních jednotek. Muzikál IAGO láká diváky na moderní pojetí Othella

Othello Lukas Adamec Iago J. Ledecky DSC1934 zarlivostMinulý týden proběhla v pražském divadle Hybernia poslední tisková ...

Film

Kdo zachrání princeznu, když ne dva strojvedoucí?

JimKnoflik perexJim se jako miminko ocitl v Jamánii, malém ostrovním království. Nikdo z obyvatel neví, kdo jim ho poslal poštou, ale všichni jsou rádi, že se na ostrov nějakým šťastným omylem dostal. Když Jim povyrostl, našel si nejlepší kamarády –...