Žluté trabanty se valí do Zlína

Žluté trabanty se valí do Zlína

Tisk

trabanti 200Když se v roce 2007 vydávaly žluté trabanty na Hedvábnou cestu, byla to pro řadu lidí spíš úsměvná kuriozita. Jak ale přibývaly další projekty a kilometry na tachometru dvoutaktních vozů, rostly řady jejich fanoušků. Po cestách napříč Afrikou, Jižní Amerikou a Tichomořím už o projektu „žlutého cirkusu“ slyšel v Čechách prakticky každý.

Na poslední část cesty kolem světa se v roce 2018 vydala skupina čtyř vozidel: dva žluté trabanty Egu a Babu, polský Fiat 126p „maluch“ a Jawa 250 „Anežka“. Tým doplnilo osm lidí: Dan Přibáň, autor celého projektu, kameraman Zdeněk Krátký, fotograf Vojtěch Duchoslav, Marek Slobodník, Marek Duranský, Radek Jon, Honza Setvín a Lukáš Venclík.

Žlutý cirkus má za sebou aktuálně cestu z jihoindického Kochi přes Nepál a Himaláje, kde pokořil rekord dvoutaktního vozu překonáním nadmořské výšky 5 300 metrů. Následovala Čína, Pákistán, Kyrgyzstán a jízda až do Samarkandu a odtud domů.

Uzavřená cesta kolem světa vyvrcholí spanilou jízdou „žlutého cirkusu“ napříč Slovenskem a Českem a kromě Bánské Bystrice a Prahy na ní bude jedinou další zastávkou pouze Zlín! V sobotu 25. srpna 2018 sem dorazí výprava na své „velké cestě domů“ kolem 16. hodiny. Touto zastávkou chce vzdát hold dvěma jiným cestovatelům, kteří byli velkou inspirací celého projektu Transtrabant, inženýrům Hanzelkovi a Zikmundovi, jejichž expozice se nachází právě ve zlínském Muzeu jihovýchodní Moravy.

 trabanti

U budovy 14 na ulici Vavrečkově budou v čase od 16 do 18 hodin vystaveny expediční vozy, je plánovaná krátká beseda a autogramiáda členů týmu. Těm z návštěvníků, kteří se dostaví ve žlutém tričku, nabídne Muzeum jihovýchodní Moravy zdarma vstup do cestovatelské výstavy H+Z + Klub HZ = 20 let.

Po skončení setkání se žluté trabanty vydají k Praze a zvou všechny fanoušky, ideálně majitele trabantů, aby se k jejich „velké cestě“ připojili na jak dlouho budou chtít. Aktuální polohu bude tým sdílet na svém facebooku.

www.transtrabant.cz
www.fb.com/transtrabant


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Hölzelová: Hvězdná obloha byla můj sen

200rKdyž se náctiletá holka zamiluje do antických mýtů a bájí, může se za řadu let stát, že je z ní vydavatelka a v rukou drží svůj ztělesněný sen. Svou vlastní knihu o mýtech a bájích inspirovanou hvězdnou oblohou. Jedinečné pojetí a strhující styl vyprávění. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Blíží se oslava Světového meteorologického dne

cloudBřezen je z pohledu meteorologie významným měsícem. Nejen, že je to první meteorologický jarní měsíc, ale 23. března se slaví Světový meteorologický den. A to už od roku 1961. Přitom už v roce 1947 byla ve Washingtonu podepsána „Dohoda o Sv...

Z archivu...


Literatura

David Frej: Biologické hodiny

biol 200Velice zajímavá je publikace Davida Freje, která zcela uceleně a kompletně vypráví nejen o orgánových hodinách v našem těle, ale i o celé závislosti našeho organismu na přirozených rytmech. Ať už těch 24hodinových nebo celoročních. Ačkoliv se na první p...

Divadlo

Dracula znovu ožil

dracula perexNepodléhejme šalebnému vábení nadpřirozených sil, mezi které reklama a propagace zajisté patří. Nechal jsem se zviklat sugestivní nabídkou, že divadelní představení Dracula Reloaded, čas od času divadlem Aqualung pořádané v Ž...

Film

Dvakrát Národní filmový archiv

NFA perexNárodní filmový archiv (NFA) zřejmě nemá čas, chuť ani kapacity na to, aby přichystal a vydal přehledné dějiny české (československé) kinematografie, takže raději upřednostňuje zpracování dílčích témat. Přitom první, ještě interní nárys dějin se...