Jutta - příběh lidskosti v nelidských dobách. A další tipy na dárky!

Jutta - příběh lidskosti v nelidských dobách. A další tipy na dárky!

Tisk


Jutta perexJutta. Kniha s tímto názvem v sobě skrývá obrovskou lidskou sílu. Působivou o to víc, že se jedná o pravdivý příběh života židovské rodiny v době druhé světové války a zločinosti nacistického režimu.

 

 


Jutta

"Příběh lidskosti v nelidských dobách. Možná se neudál přesně tak, jak se zde popsán, ale skutečně se stal. Vyprávěla mi jej na jaře roku 2016 ve svých devadesáti dvou letech moje babička, paní JIřina Běťáková, pocházející z Ratiboře u Vsetína. Proto bych právě jí tuto knihu chěl věnovat," píše úvodem autor Vladimír Černil.

Jutta - autor

autor knihy Jutta Vladimír Černil.


Kniha nadchla amerického germanistu Petra Dementze, který ji označil za "napínavou, smutnou a šťastnou". Nechme hovořit anotaci nakladatelství AOS Publishing, které knihu vydalo: "Svět není ani černý, ani bílý. Dokonce ani uprostřed zuřící světové války. Hrdinstvím nemusí být jen nezištná záchrana opuštěné dívky, ale třeba i varování sousedky, která dokáže přemoci svůj strach jediným slovem: „Utíkej!“ Tento okamžik, i když jde jen o jediné slovo, vrhá Juttu, mladinkou židovskou dívenku, do ulic válkou sužovaného Berlína."


Uhájí holé životy?
Anotace pokračuje: "Zároveň se tou dobou stává Berlín nechtěným domovem pracovně nasazeného Zdeňka, který, vytržen z poklidného života v nevelkém moravském městě, právě zde poprvé v životě prožívá zamilování a lásku, zklamání, zradu, nenávist, slast milování i nečekanou pomoc. Osudy Zdeňka a Jutty se protínají za dramatických okolností, jimiž jsou donuceni se semknout a společně najít cestu nejen k sobě navzájem, ale především k přežití nástrah a hrůz, které jim osud a jejich bližní připraví." To, zda se jim podáří uhájit alespoň holé životy, se dozvíte v knize, která může být i vhodným vánočním dárkem.


StB v zákulisí Císařova pekaře a pekařova císaře
Lidi, kteří mají rádi historii, mohou zaujmout i další dva tituly nakladatelství AOS Publishing, které mají společného jmenovatele - autora, kterým je historik a spisovatel literatury faktu Martin Herzán. Kniha "Státní bezpečnost na dvoře Rudolfa II." odhaluje podíl StB v zákulisí filmu Císařův pekař a pekařův císař.

J Stb

Kniha "100 let pádu republiky" je, podle slov autora, "skrytou pravdou o smrti říše rakousko-uherské a vzniku republiky československé". Autor má svůj jasný názor, který se nemusí zamlouvat všem, kniha je vhodná hlavně pro milovníky novodobé historie a ty, kteří mají rádi kontroverze a nevadí jim seznámit se s neotřelým pohledem.

100 let


Foto: archiv AOS Publishing
http://aos-knihy.cz/



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mít svůj „dream team“ je opravdu „dream“, říká zpěvačka Tereza Černochová

Cernochova perexŠiroké publikum ji prvně zaznamenalo, když se ještě vlnila v dívčím triu Black Milk. Později na sebe Tereza Černochová upozornila prvním sólovým albem Small Monstrosities, kde zpívala hlavně cover verze písniček z přelomu sedmdesátých a...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Podruhé dnes už vychází slunce

Jan HofírekPokud máte rádi haiku a senrjú, nebo se chcete dozvědět, co to je, možná byste mohli sáhnout po okouzlující knížečce básniček od Jana Hofírka. Knížku si vydal vlastním nákladem a obsahuje spoustu zvučných haiku, které si určitě zamilujete...


Literatura

O stvoření světa

stvor 200O stvoření světa je leporelo určené pro děti od 3 let. Vypráví příběh o stvoření světa Bohem den po dni, kdy vznikla Země, nebe i život na naší planetě. Knížka se kromě pevných desek jako stran může pochlubit pohyblivými obrázky. Jemným tahem do stran ...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Dosud neviděný druh očisty na filmových plátnech

200filmS velmi originálním námětem přichází na plátna režisér a scénárista James DeMonaco. S poměrně nízkým rozpočtem představuje svět, o kterém si divák nejspíš nikdy předtím nemyslel, že může fungovat.

...