Upečte si doma s láskou domácí chleba

Upečte si doma s láskou domácí chleba

Tisk

Upeceno s laskou 200Po knize Ruce v mouce přišla Iva Trhoňová společně s nakladatelstvím CPress a spoluautorkou Ludmilou Gottwaldovou s další kuchařkou, tentokrát s názvem Upečeno s láskou a podtitulem Kváskový chléb a pečivo.

 

 

Než čtenář přistoupí k receptům, čekají na něho úvodní informace o surovinách, pomůckách na pečení nebo pekařské matematice. Následuje pak to hlavní - informace o kvasu, kvásku a jeho udržení a vedení. Tyto části jsem zhltla s nadšením a těším se, jak se do tohoto zázraku pustím a budu moc dělat dobroty. Největší část knihy tvoří kváskové chleby, kde je například ten s kopřivami nebo slunečnicový s melasou a česká verze francouzského chleba Pain de Campagne. Další zajímavé a netradiční chleby si můžete připravit v remosce, která je i partnerem knihy, což z ní vyloženě křičí hned po otevření, nebo také v domácí pekárně.

Kniha není jen o chlebu a najdete v ní recepty na drobnosti z kvásku jako je například focaccia, langoše nebo slané tyčky a kubetky. V poslední kapitole nazvané Co k chlebu a pečivu jsou recepty na domácí lančmít, bzenecké okurky, domácí ovocný džus nebo paštiku z pomalého hrnce. Podle mě je to takové knize trochu navíc, ale jako inspirace dobré. V úplném závěru knihy se nachází ještě pár vět o tom, jak se peklo dříve, drobečky, co se nikam jinam nevešly a je potřeba je zopakovat, pekařský slovník a informace o použité literatuře.

Recepty v kuchařce mají tradiční strukturu – po názvu nechybí krátký úvod popisující daný pokrm, suroviny a postup. Suroviny jsou rozepsány na rozkvas, záparu a suroviny a postup je popsaný opravdu krok za krokem. Nechybí celostránková fotografie výsledné upečené dobroty a tam, kde je to potřeba, se nachází i názorný fotopostup.

upeceno s laskou1

Dvoubarevný chleba

Z knihy přímo sálá radost z pečení i pokora k surovinám. „Mouka, voda, sůl a kmín… a jak úžasně voňavou dobrotu dají!“ píše Iva Trhoňová v úvodním slově. A právě toto nadšení se po přečtení přeneslo i na mě a láká mě vše vyzkoušet a už se těším, jak nějaký chleba vytáhnu z trouby!

Ludmila Gottwaldová o sobě sama říká: „jsem všechno, jen ne dokonalá“. Dnes na plný úvazek manželka, matka a babička, ale taky zapálená pekařka, kuchařka, velká čtenářka, zahradnice, pečovatelka a chovatelka různé drobné zvířeny. Původně zdravotní sestra s 15letou praxí v ordinaci, ale v životě pracovala ledaskde. Nesnáší pokrytce, lháře, rybí tuk, zubaře, stát na jedné noze a tvářit se, že jí to nevadí. Ludmila Gottwaldová také vede blog https://www.vune-chleba.cz/

Iva Trhoňová je pečicí manželka, matka a babička. S domácím pečivem začala kdysi dávno kvůli úspoře, později se nutnost přetavila v zálibu a celoživotní koníček, na který nedá dopustit. Vyzkoušené i vlastní recepty, postřehy a postupy vkládá na své stránky Pekárnománie (http://www.pekarnomanie.cz/), podle kterých byla pojmenovaná její první kniha - Pekárnománie (kompletní průvodce pečením nejen v domácí pekárně), kterou napsala spolu s R.Hrevušovou v r. 2011. V další knize Ruce v mouce obsáhla pečení nejen s droždím, ale i žitným kvasem. Svoje texty a recepty sepisuje s upřímným přáním, aby se lidem pečení líbilo, bavilo je a povedlo se jim - začátečníkům i těm pokročilým.

Upeceno s laskou

Upečeno s láskou: Kváskový chléb a pečivo
Autor: Iva Trhoňová, Ludmila Gottwaldová
Žánr: hobby, kuchařka
Nakladatelství: CPRESS pod Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 264
Hodnocení: 88 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/48041534/upeceno-s-laskou/

Zdroj foto: Albatros media


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jsem z těch tkalců, co pracují současně na více stavech,“ prozrazuje na sebe spisovatelka Martina Drijverová

altPo dlouhých čtrnácti letech se Albatros vrátil ke knize Domov pro Marťany. Už její první vydání se vleklo neuvěřitelných 8 let. Nakladatelé, jako kdyby se této knížky báli. Veřejnost odborná ji vřele přijala – získala pět lit...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

ŠPATNÉ SPANÍ, ŠPATNÝ DEN

vale 200Pár dní po změně času a vy stále nespíte dobře? Pozor! Nespavost je jedním z nejčastějších důvodů návštěvy lékaře a nemusí jít zrovna jen o změnu času z letního na zimní. Noční spánek je důležitý nejen pro obnovu energie, bez které ...


Literatura

Kuchařská kouzla ve sklenici

lahud200Tak jsem si zase jednou udělala radost – kuchařka Lahůdky ze sklenice, kterou napsala americká právnička Julia Mirabella, mě zaujala na první pohled. „50 báječných jídel do zaměstnání? To se může hodit“, pomyslela jsem si. V práci postrádám jídelnu či a...

Divadlo

Úspěšně lze cestovat do pravěku nejen na filmovém plátně, ale i na divadelních prknech

cesta-do-praveku 200Říká se, že pachatel se vrací na místo činu. Občas je těch pachatelů víc, třeba čtyři. A vracejí se na míst více. Třeba do Zlína a třeba do pravěku. Přesně tak tomu bylo v neděli 2. listopadu, kdy se ve zlínském Městs...

Film

Kniha následovaná filmem - Hugo a jeho velký objev
ImageOdpradávna se dětské příběhy pokoušejí čtenářovu pozornost upoutat napínavým putováním za tajuplnými poklady, vždyť kdo by neznal romány Stevensonovy nebo Verneovy - a tak můžeme postupovat třeba až k Tintino...