Besedy na Dnech Severu - velvyslanci a útěky

Besedy na Dnech Severu - velvyslanci a útěky

Tisk

DS 2019 perexDesátý jubilejní ročník Dnů Severu pořádaný Skandinávským domem v Praze a Brně s sebou přinesl tradičně literaturu, film i zajímavé besedy. Prostřednictvím tohoto článku vás přeneseme na místa, kde se besedy odehrávaly a pro ty, kteří se nestihli zúčastnit, se z nich pokusíme vybrat to nejzajímavější.  Nejdříve se vydáme za velvyslanci.

 

První beseda, na kterou vás zavedeme, proběhla v úterý 29. října 2019 v Galerii českých center v Praze. Hosty byli Robert Kvile, norský velvyslanec v České republice a Zdeněk Lyčka, který býval velvyslancem v Dánsku. Debata probíhala v českém jazyce díky tomu, že Robert Kvile strávil v Česku čas ještě předtím, než se zde stal velvyslancem, jeho historie spojená s naší zemí je dlouhá. Zdeněk Lyčka překládá z dánštiny a tak také on byl jako velvyslanec v Dánsku blíže místním lidem.

Jelikož se blíží oslava 30 let od pádu komunismu v naší zemi, padla otázka na Roberta Kvileho, kde trávil tento osudový okamžik on. Prozradil, že byl doma v Norsku, ale s naší zemí byl už trochu propojen. Dostal během roku 1989 nabídku přijet do Česka, ale už měl rodinu a stěhovat ji do komunistické země nebyla zrovna lákavá nabídka. Ovšem listopad 89 vše změnil a tak už pak nebyl důvod, proč nepřijmout pracovní nabídku. Kromě České republiky se Kvile objevil jako zástupce své země také v Murmansku, Pákistánu a Rakousku. Zdeněk Lyčka kromě Dánska pobyl také ve Švédsku, kde byl ředitelem Českého centra ve Stockholmu. Z cestování po Grónsku napsal dvě knihy - Na lyžích napříč Grónskem a Na kajaku z Prahy do Severního moře.

beseda 1

Jedna z prvních otázek, která během příjemného večera padla, byla, jaký by měl být velvyslanec. Oba zpovídaní se shodli na tom, že velvyslanec by měl mít v první řadě rád lidí (a pít pivo, jak podotknul Robert Kvile). Dále by se také měl zajímat o zemi, ve které pracuje a plusem navíc je znát místní jazyk - aby měl blíže k novému národu. Obecně by měla práce diplomata zahrnovat něco pozitivního - tak aby dobré vztahy mezi státy vzkvétaly.

Dalším úkolem diplomata je nejen proniknout do nové kultury, ale také propagovat a ukázat v nové zemi své umění, své zvyky. Ideálně prostřednictvím styčných bodů - něčeho, co země mají společné a do toho „propašovat” něco dalšího, co třeba není tak známé, ale je to velmi hodnotné.

beseda 2Zdeněk Lyčka

Velkou část debaty zaplnilo téma literatury a jejího překládání. Díky překladům a překladatelům se šíří kultura jednotlivých zemí. Co se týče Česka a Norska, problém nastává tehdy, kdy pro českého překladatele překládat norské dílo vychází finančně dobře, přimět norského překladatele převést knihu z češtiny do norštiny za nabízený český honorář už taková sláva není. V části o literatuře také zaznělo, že z díla Milana Kundery se o naší společnosti dozví lidé daleko více, než třeba z filmových dokumentů.

Robert Kvile ocenil koncept českých center, která zahrnují propojení byznysu, kultury i turismu. Problém těchto center ovšem je dlouhodobé podfinancování. Takže myšlenka dobrá, provedení horší.

beseda 3Robert Kvile

Dále také přirovnal vztah seveřanů ke vztahu Čechů a Slováků - bratrský, pozitivní, přátelský. Pokračoval tím, že vyzdvihnul to, že Norsko má svůj jednotící prvek - královskou rodinu, zatímco my na pražském hradě máme nyní člověka, který zemi spíše rozděluje a je zdrojem vyostřených debat. Za prezidenta Havla, podle slov velvyslance Kvileho, panovala v zemi daleko lepší nálada.

Na konci besedy jsme byli pozvání na Arktický festival, který navazuje na Dny Severu a který organizuje Zdeněk Lyčka, takže na nedostatek severu si v Česku nemůžeme stěžovat.

Foto: Zuzana Vorlíková, Skandinávský dům


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se zpěvákem kapely The Rasmus - Lauri Ylönen.

lauriNaše redaktorka Pavlína Kohoutová, která žije ve Finsku, vyzpovídala zpěváka Lauriho z kapely The Rasmus. Hovořili o jeho sólovém albu s názvem ,,New World´´, o tom, proč se rozhodl vydat sólové album, první singl a o jeho ritu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vztahy bez stížností bychom chtěli mít všichni. Jak na to?

vztahyPKnížka, která zaujme obálkou i názvem. Jmenuje se Vztahy bez stížností. Autorem je Will Bowen, tvůrce i dalších obdobně motivačních a seberozvojových knih Svět bez stížností a Šťastný život. Obálku pro české vydání knihy připravila známá ilustrátorka Lucie Ernestová a knížk...


Literatura

Kodaňská trilogie: Dětství. Mládí. Závislost

big kodanska-trilogie-4zU-487637 (2)

Kodaňská trilogie, kterou vydalo v roce 2022 nakladatelství Host, je niterná zpověď jedné z nejvýznamnějších dánských autorek dvacátého století. Začtěte se do ...

Divadlo

1000 věcí, co mě serou aneb zůstaneme kamarádi?

1000veci uvodkaUž je to 865 hejtů, co se na síti objevil blog 1000 věcí, co mě serou. Moderně pojaté fejetony, kterými nás povedená trojice oblažuje a nebojí se pojmenovat věci, které štvou obvykle i nás ostatní, ale nikdy jsme je nedotvořili do „věč...

Film

Ace Ventura je dětinský parchant s morálními principy

ace ventura plakat200Ace Ventura 2: Volání divočiny (1995) je druhým pokračováním detektivního žánru, který může fungovat i trochu jinak, než jak jsme zvyklí. Schopnost dedukce nemají jenom namyšlení obtloustlí páni, ale i normální ...