Kvetoucí Praha 12 - co kvete mezi tramvajovými kolejemi

Kvetoucí Praha 12 - co kvete mezi tramvajovými kolejemi

Tisk

praha12 perexDíky tomu, že se změnil způsob seče, vykvetl loni na trávnících v Praze 12 pestrý květinový koberec. ÚMČ Praha 12 zmapoval výskyt jednotlivých květin a vydal na toto téma útlou brožuru.

 

Ta představuje 50 jednotlivých květin v abecedním pořadí - od čekanky obecné po zvonek řepkovitý. U všech je uvedeno i místo, kde je zachytil objektiv fotoaparátu. Dozvíte se tak, že třeba na travnatém pruhu mezi tramvajovými kolejemi u ulice Generála Šišky roste hlaváček letní, hlaváč žlutavý nebo hrachor hlíznatý.

praha12

Brožura je tím nejlepším důkazem, že i sídliště mohou rozkvést a přilákat mezi panelové domy nové obyvatele z motýlí říše. „Iniciovala jsem vznik této brožury, který občanům přiblíží pestrý svět zdejší přírody. V naší městské části máme mnoho zeleně. Velmi si tohoto ceníme a pracujeme na ochraně tohoto stavu. Loni jsme proto v reakci na prohlubující se dopady klimatických změn inovovali péči o městské trávníky. Snížili jsme četnost sečí z pěti na tři a výšku seče upravili na 10 cm. Navíc jsme část ploch z některých sečí i vyjmuli s cílem zvýšit schopnost trávníků udržet vodu, snížit prašnost sídlišť a napomoci biodiverzitě. I když byl nový systém náročnější na logistiku a některé procesy nefungovaly okamžitě hladce, změna se osvědčila. Jedním z dokladů, že měla smysl, je publikace Kvetoucí Praha 12,“ říká místostarosta Eva Tylová.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Monikou Váňovou

200rozS uměleckou fotografkou Monikou Váňovou jsem se před časem seznámila na kurzech tvůrčího psaní a velmi brzy jsem pochopila, že tato křehká blondýnka má nejen výrazně tvůrčího ducha, ale že si také dokáže tvrdě jít za svými sny a dovést je až k realizaci...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Sci-fi povídka číslo 10: BRAG má problém

literarni soutez 200

Milí čtenáři, máte rádi sci-fi? Dnešním dnem uveřejňujeme deset povídek, které dorazily do naší literární soutěže na téma Obyvatelé měst v daleké budoucnosti


Literatura

Žhavý led – další oddechovka od královny červené knihovny

zhavy led 200V říjnu vydalo nakladatelství Motto knihu žádané americké autorky Nory Robertsové Žhavý led. Pokud máte náladu na oddechové čtení s pořádnou dávkou romantiky, kde ale nechybí i akce, napětí a exotika, máme tu knihu přesně pro vás!

Divadlo

Hamlet ze Švanďáku není žádná historická plačka

hamlet perexNení Hamlet jako Hamlet. O tom ví své i Švandovo divadlo na Smíchově, které od prosince 2013 uvádí na své hlavní scéně jednu z nejhranějších Shakespearových tragédií ve zcela netradičním pojetí režiséra Daniela Špinara<...

Film

Filmová sci-fi novinka Ex Machina

Exmachina 200Je novinkou letošního roku a fanoušci sci-fi si můžou pomalu odpočítávat dny do 30. 4. 2015, kdy tento film má, díky společnosti CinemaArt, v České Republice svoji premiéru.

...