Šmarjápano, takovou dálku

Šmarjápano, takovou dálku

Tisk
ImageZdeněk Troška je dobrý vypravěč. Taky jistě vypráví rád, hlavně o jídle. Jeho veselé historky opravdu stojí za to. S Michalem Herzánem putují po České republice se zájezdovým představením a šíří dobrou náladu. Z tohoto představení vydal Popron už tři CD. K prvním dvěma – Jestli kecám, ať se propadnu do západního Německa, A máme po ptákách, velebnosti – přibylo koncem loňského roku třetí – Šmarjápano, takovou dálku.


Z názvu je jasné, že se Zdeňkem Troškou budeme cestovat. Jenže to by nebyl Zdeněk Troška, aby každou zemi nepředstavil povídáním o jídle. Ať už s ním navštívíme Itálii, kde se natáčel snímek Slunce, seno, erotika, či pojedeme dál za hranice Evropy. Ostatně, s hoštickými „sousedy“ se musela užít spousta legrace. A historek má pan režisér jistě ještě hodně v zásobě.

I líčení zážitků ze studií ve Francii nejprve narazilo na chuťové buňky. Teprve po zásahu moderátora se pan režisér začal věnovat vyprávění o svém studiu. Pak jsme se dostali do Vietnamu, Etiopie a Ghany. Hlavním tématem se stala opět především místní kuchyně a její speciality. Takže není divu, že v poslední části vystoupení Zdeněk Troška představil svou netradiční kuchařku Nebe v hubě.

Image

Poslouchala jsem barvité vyprávění pana režiséra, smála se situacím, ve kterých bych opravdu nechtěla být, užívala si jeho bohatého jazyka. Opět jsem si ověřila, že Zdeněk Troška je šiřitelem pohody. Rád rozsévá dobrou náladu a miluje divácké salvy smíchu. Daří se mu je skvěle vyvolat. Moderátor do jednotlivých pasáží moc nezasahoval (netuším, zda šlo o záměr nahrávky či tak je vedeno samo představení), nemusel. Pan režisér by utáhl pořad naprosto sám a bez pomoci. V nahrávce mne několik moderátorových otázek spíš rušilo, než aby mi přiblížilo nové téma. Ale to je jen malá vada na kráse na jinak povedeném záznamu.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 
Co napsat na závěr? Zdeněk Troška nás nabádá, abychom se usmívali, měli se rádi. Připomíná nám, že úsměv dokáže mnohé. K srdci jsem si vzala jeho slova. Jsou trefná a pravdivá – posuďte sami: „Dámy, vy byste se měly usmívat od rána do večera, věřte, že úsměv je váš nejkrásnější šperk.“ Slibuju, pane režisére, budu se zdobit denně!

Název: Šmarjápano, takovou dálku
Účinkují: Zdeněk Troška a Michal Herzán
Záznam představení
Vydal a zdroj foto: Popron, 2011



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Löbl: Jsem trošku pověrčivý

1Herce a zpěváka Tomáše Löbla můžete vidět na jevišti Divadla Kalich v muzikálech Osmý světadíl, Pomáda, Atlantida a Srdcový král. Kterou ze svých rolí má nejraději se dozvíte v následujícím rozhovoru, který  poskytlo Divadlo Kalich

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Klepl – Vrchlabí – Vyprodáno
ImageBob Klepl je velmi příjemný vypravěč. Potvrzuje to na CD S vorvaněm do Bulharska, které vydal Popron. Záznam představení, které se nahrávalo ve Vrchlabí, přináší řadu historek a hu...

Z archivu...


Literatura

Nakažlivě čtivá Nákaza

Nákaza, perexPozor varování! Čtení knihy Nákaza od kanadského lékaře Daniela Kally je tak nakažlivé, že knížku neodložíte do té doby, než jí dočtete úplně celou. A možná ani pak ne. Chvíli ji podržíte v ruce a budete přemýšlet o svém životě i o tom, ...

Divadlo

Absolventka Harvardu a velitel zvláštních jednotek. Muzikál IAGO láká diváky na moderní pojetí Othella

Othello Lukas Adamec Iago J. Ledecky DSC1934 zarlivostMinulý týden proběhla v pražském divadle Hybernia poslední tisková ...

Film

Na Prázdninách s Broučkem se občas i pobavíme

Prazdniny s Brouckem perexPohodová rodinná komedie PRÁZDNINY S BROUČKEM, kterou natočil začínající režisér JIŘÍ MATOUŠEK, těží z osvědčených zápletek i postav (v tomto případě se jedná o sbližování městských lidí s vesničany). Avšak vyznačuj...