Retro párty vás vrátí v čase

Retro párty vás vrátí v čase

Tisk
ImageGramofonové desky. Kostkované košile na uzel. Krajkované rukavičky a cigareta v dlouhé špičce. Foxtrot, plný parket a posezení u černobílé zrnící televize. Polaroid nebo cvakání klasického foťáku. Že tohle už nikde není k vidění? Ale je! O pár desítek let zpátky se ve čtvrtek 23. února vrátili návštěvníci Klubovny 2.patro v centru Prahy na historicky první Retro párty.




„Děláme to s radostí.“
říká o párty jeden z pořadatelů Jakub Kmošena. Původem Slovák, studující a žijící nyní v Praze, přišel s tímhle úžasným nápadem ještě v Bratislavě. Tam si vyzkoušel retrokoncept, který se setkal s ohromným úspěchem a z jednoho zkušebního večera se akce stala pravidelnou záležitostí. Z hlavního slovenského města se postupně přesunula i do dalších krajských měst a kapacitní možnosti klubů byly využívány na maximum. A teď, zhruba po roce, tenhle speciální večer dorazil i k nám.

Image

Všichni to známe, slečny a dámy obzvlášť, stojíme před skříní a přemýšlíme, co „večer na sebe“. A pro návštěvníky Retro párty byl výběr přece jen poněkud náročnější. Dress code velel jasně. Sice nebylo psanou povinností přijít v převleku chansonové zpěvačky či ve stylu Rebelů, ale jistá zodpovědnost za dav a nadšení z výjimečné události nakonec odělo skoro každého do nevídaných kombinací. A někteří byli ještě více zapálení, protože se mimo jiné i soutěžilo o nejlepší outfit, jehož nositel získal foťák (samozřejmě retro Polaroid) a předplatné magazínu Fullmoon. To ale nebylo zdaleka jediné, co návštěvníky čekalo navíc, oproti jiným akcím. Součástí večera byl i mini-prodejní trh, kde k prohlédnutí i k zakoupení byla kolekce doplňku My Dear Deer, či věci z dílny Cililink nebo výběr toho nejlepšího, co přinášejí pražské sekáče. Nepřehlédnutelný byl také koutek s designovými LOMO foťáky a Polaroidy. Nejenom ale věci na prodej zaujaly. V prostředí klubu se nacházela tři jedinečná kola z dílny Festka bikes, která v neděli odletěla do Sacramenta na výstavu ručně vyráběných bicyklů. A návštěvníci si snad ze všeho nejvíce oblíbili k dokonalosti dovedený „obýváček“. Usadit se totiž v křesílku u černobílé televize se nám již moc často nepoštěstí.

Image

Ale nebylo to jen o koukání či nakupování. Byla to skutečná párty. Takže pokud návštěvníky přepadla mlsná, mohli ochutnat dortíčky, které jakoby vypadly z pop-artového plakátu šedesátých let či ochutnat chlebíčky. A pak čerstvě nabitou energii vytančit na pódiu, inspirovat se kreacemi běžícími na projekci a nechat se unášet pod rytmy černých gramofonových desek, kterým velel DJ Mikuláš. Ten má svůj vlastní obchod, kde se dají sehnat nejen vinyly, ale i gramofony.

Image

Koncept Retro párty se ukázal jako velmi vydařený. Již teď jsou naplánované další dva termíny, opět v Klubovně 2.patro, která nabízí skutečně výborné prostory, má konspirační nádech a těžko by se v Praze našel lepší prostor. Ale přece jen pojem retro již nespecifikuje, do jak hluboké minulosti se máme vrátit. Někdo za retro považuje kalhoty do zvonu, pro někoho to skutečné spočívá až v charlestonových šatičkách. Bude se tedy zadávat pro příště nějaké bližší téma? „Nechci předbíhat, ale je v plánu udělat speciální edice..“ říká Jakub Kmošena s úsměvem. Necháme se tedy překvapit. Ale jedno je jisté už teď. Vyjít si do minulosti se jen tak nepodaří. A proto se pak do současnosti vrátíte s úsměvem :-)

Image

Autor foto: Martin Fryč


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naše písničky vznikají jako bouřka – rychle!

Maxim Turbulenc 200Psal se rok 1994, když v Praze vzniklo nové hudební seskupení, které si dalo název Maxim Turbulenc. V tom roce mi bylo třiadvacet a tahle trojice mi připadala pěkně praštěná. Dokázali ale rozesmát a získat si náklonnost napříč ge...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Bavte se tím, co vás živí

bavte 200Motivačních knih na celém světě vyšla celá spousta. BizBooks nyní vydává knihu české autorky Jitky Nesnídalové, která se zaměřuje výhradně na ženskou populaci. Mít práci jako svůj koníček je, myslím, snem každé z nás. A pokud se vám to nedaří, můžete v...

Z archivu...


Literatura

Revue Bublifuk nabízí novou porci komiksových bublin

bublifuk perexJiž šestkrát mě potěšila komiksová revue Bublifuk, tentokrát s názvem Moře bublin. Klára Smolíková, editorka Bublifuku a autorka několika zařazených komiksů, v úvodu sděluje, jaké změny se spoluautory v Bublifuku učinila tentokrát: míst...

Divadlo

Peníze vás otráví i napnou

Penize Dan a jeho matka perexDěj se rozbíhá: Jojco a Mirec  - dva vulgární výrostci se ženou dodávkou vyloupit banku. Jsou nezkušení, ustrašení, nervózní a nejistí.

 

Film

Scooby-Doo v celovečerním animáku


Scoob perexScooby-Doo a jeho přátelé se dočkali prvního celovečerního animovaného dobrodružství, které na český trh přináší společnost Magic Box. Členové Záhad s.r.o. by se rádi posunuli dál a zača...