Tudorský styl není jen v Anglii, ale i na zámku Nový Světlov

Tudorský styl není jen v Anglii, ale i na zámku Nový Světlov

Tisk

altPouhých pár kilometrů od lázeňského města Luhačovice se v kopečcích nachází městečko Bojkovice, kterému dominuje nepříliš propagovaný zámek Nový Světlov, který rozhodně stojí za návštěvu.

 

 

 

Zámek musí každého zaujmout na první pohled - už jeho bělost naznačuje dominantnost. Je postaven v tudorovském stylu a chlubí se mnoha arkádami a věžičkami. Na jednu z nich se můžete dostat v rámci prohlídky a užít si tak nádherný výhled do okolí. Co se interiéru týče, nabízí sice jen pár pokojů, ale vystavěný nábytek rozhodně stojí za pozornost. Masivní židle z Indie, všudypřítomné dřevo či nádherné obklady.

alt

Zámek samotný skýtá mnohá využití - kromě možnosti uspořádání svatby či ubytování v pokojích jako v hotelu, se zde nachází například i restaurace se stylovým nábytkem. A především- na nádvoří najdete divadelní a koncertní sál s podlahovým vytápěním a plnou klimatizací, s vynikajícím ozvučením a inteligentním osvětlením s kapacitou minimálně 500 osob. Zámek totiž nechce být jen historickou památkou, ale klade si za cíl být kulturním centrem. V programu tak najdete různorodá divadelní představení, například hru Sluha dvou pánů v podání Městského divadla Zlín.

alt

Zámek Nový Světlov býval původně hradem, který na konci 15. století nechali vystavět Landštejnové. Poté vystřídal mnoho urozených pánů a majitelů, přičemž v roce 1993 došlo k četným rekonstrukcím pod vedením inženýra Arnošta Rolného. Ten se snažil o vybudování a opravení i přilehlých objektů (zámeček, konírna, kravín, tenisové kurty), ale zámek byl bohužel do roku 2003 z finančních důvodů nepřístupný. Vše se změnilo, když zámek koupila společnost BESS BUILDING, která získala dotaci na rekonstrukci, díky které došlo například k nadstřešení zámeckých nádvoří. Pro veřejnost byl tedy rekonstruovaný zámek slavnostně otevřen 11. června 2011.

alt

Prohlídky s průvodcem začínají každou celou hodinu a cena je pro dospělého 50 Kč, pro děti 25 Kč.

Zdroj foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Roman Tomeš: „S Tomášem se snažíme udělat program, který bude bavit nás i diváky.“

tomes200Roman Tomeš je známý divadelní a muzikálový herec a zpěvák. Už za několik dní doprovodí Tomáše Vaňka na jarním tour, kdy tato dvojice slibuje jak hudební zážitek, tak i stand-up. Jak se na koncerty těší a co nám o nich prozradil?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ptáci – Do kapsy

ptaci200153 druhů snadno a rychle! To nám nabízí malý barevný atlas Ptáci Do kapsy od německého autora a ornitologa Volkera Dierschka, který vyšel v lednu pod hlavičkou nakladatelství Grada. Pokud máte rádi ptactvo a hledáte knížečku, která vám při jejich pozorová...


Literatura

Milan Kundera zasáhl i do filmu

 

milan kundera co zmuze literatura200Málokterý český spisovatel dosáhl mezinárodní proslulosti: Jaroslav Hašek, Karel Čapek a dozajista též Milan Kundera. Knih ...

Divadlo

Apostrof: Ženský úsměv

altPraha má za sebou již čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby Apostrof. V Divadle Na zábradlí a v experimentálních prostorech NoD se odehrálo ve čtyřech dnech celkem devět představení. Objevily se soubory z mnoh...

Film

Film Stroj času prošel zkouškou času

200 filmStarodávný film Stroj času (1960) je tehdejším Oscarovým snímkem. Dějí se v něm totiž naprosto neuvěřitelné věci. Když pomineme, že byla v té době televize už jakousi samozřejmostí, i tak byl pro lidi nejvíce fascinující prostý pohyb vteřinové ruč...