Tak tohle byla..Velká výzva!

Tak tohle byla..Velká výzva!

Tisk

altV sobotu 9. června se na Letné v Praze uskutečnil jednodenní festival Velká výzva, jehož cílem je pobavit, poučit a poukázat na problémy ekologického rázu. Cíle byly skutečně splněny, stejně jako se povedly počasí, koncerty a festivalová atmosféra!

 

 

Festival pořádá hnutí Duha v rámci své iniciativy Velká výzva. Ta si klade za úkol prosadit u zákonodárců menší účty spojené s tepelnou energií a zároveň větší podporu pro výstavbu tzv. chytrých domů. Ty mohou ušetřit několik % energie ročně, což má samozřejmě dopad i na těžbu v uhelných dolech. Ve výsledku tedy na stav nerostných surovin, životního prostředí a v neposlední řadě i samotného ovzduší. Snahu hnutí Duha podpořilo už přes 22 tisíc lidí svým podpisem, mezi nimiž najdeme mnoho slavných, jenž rádi „hodili“ autogram pro dobrou věc. Přiblížit široké veřejnosti svůj záměr a cíl se hnutí rozhodlo formou jednodenního festivalu a tak se klidná Letná proměnila v létem ovátý koncertní open-air plac. Vstup byl zdarma, kapely výborné a doplňkové workshopy také. Takže co ti, kteří nedorazili, zmeškali?

V úvodu se hrálo divadlo Jak šel Honza do světa z dílny Divadla Na Cestě. Představení bylo především určeno těm menším návštěvníkům, stejně jako následující Říkadla a křikadla v podání Karolíny Kamberské. Rodiče malých diváků se pak těšili na první živé vystoupení, které odehráli Prague Conspiraci. Tahle nejen SKA formace patří k českým stálicím a zejména pak festivalovým kapelám, které umí rozproudit celé publikum. Od loňského roku se představuje v čele s novou zpěvačkou, protože Mariana Wesley z rodinných důvodů odešla. Náhradou je Aneta Galisová, mlaďounká českobudějovická zpěvačka, proslavená díky pěvecké soutěži. Měla jsem možnost ji slyšet s kapelou prvně a rozhodně skupina neztratila nic na své síle.

alt

Následovalo hudebně zajímavé duo Moniky Načevy a Justina Lavashe. Právě tenhle britský písničkář se minulý víkend účastnil i festivalu Habrovka, fanouškovskou základnu v Čechách má bezesporu početnou. Jejich vystoupení bylo místy hodně komorní a sem tam lehce depresivní. Nadějí na pořádný „punk“ byla pak Vypsaná fixa. Kluci přijeli ze San Piega podpořit správnou věc, rozproudit dav a zvednout všechny usazené na trávnících. Pro některé pak mohlo být lehkým zklamáním, že hráli spíše pomalejší songy, ovšem sahali hluboko do svých „zásob“. Za těch spoustu let, kdy je Fixa na naší scéně, má na kontě nepřeberné množství písniček a tentokrát se dostalo i na skladby jako je Ledňáček či Benzínka. Každý jejich koncert je malé překvapení, protože i ten největší fanoušek nemůže tušit, co zazní. Tady toho zaznělo hodně a hlavně výborně! Fixa byla velkým tahákem a ti, kteří nepřišli kvůli jejich pop-punku, tak rozhodně dorazili na Toxique. Před pár lety skoro neznámá formace má dnes na kontě mnoho ocenění a úspěchů. V popředí (a na koncertech doslova) stojí excentrická Klára Vytisková, která naprosto vždy zaujme svým zjevem. I na Velké výzvě přitahovala pozornost všech očí, stejně jako její hlas a perfektní výkon. Tahle kapela to zkrátka umí!

alt

Nebyl by to „ekologický“ festival, kdyby ho neprovázely akce a informace s tématem. Každý se tak mohl dozvědět více nejen o samotném hnutí Duha, ale třeba i o těžbě ropy v Antarktidě, o boji za záchranu ledních medvědů nebo o biopotravinách. K ochutnání se naskytly například vegetariánské hamburgery či bio hotdogy. Pivo a limo se točilo do vratných plastových kelímků, popelnice byly uzpůsobené na třídění odpadu a byl jich především dostatek. Zkrátka systém vedoucí k čistotě areálu i po celém dni byl výborný. Tento malý jednodenní festival by mohl minimálně v tomto ohledu sloužit jiným podobným akcím jako vzorový příklad!


Akce se povedla, koncerty se vydařily a všichni se bavili. Teď už zbývá jen doufat, že Velkou výzvu podepsalo o spoustu dalších rukou víc a do budoucna to nám všem něco přinese:)

alt

Velká výzva
Datum a místo konání: 9. června,  Praha - Letná
Pořadatel: Hnutí Duha
Hodnocení: 89%


Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nela Kyselová: „Teď je ze mě autenticky venkovský blogger, a považte, od loňska dokonce i spisovatel.“

nela kyselova 200Nela Kyselová se narodila roku 1989 v Českých Budějovicích. Už od základní školy dovedla dle mínění učitelů obratně zacházet s písmenky. Během studia na gymnáziu v Pelhřimově začala pracovat jako externí redaktorka místního Deníku, kter...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tesťák – připrav se na přijímačky!

testak fragment 200Chystáte se na přijímačky? Nakladatelství Fragment má pro vás řešení! Testy zpracované na základě požadavků u zkoušek v projektu Tesťák. To je testovací on-line aplikace, která vám umožní připra...

Z archivu...


Literatura

Opravdu temná krimi: Hlava plná strachu

hlava plna strachuZačátkem roku vyšla v nakladatelství Kalibr již třetí kniha ze série Případy Rosalind Krayové britského autora Roba Ashmana. Příběh se jmenuje Hlava plná strachu a už na obálce knihy se dovídáme, že jde o krimi jen pro silné pova...

Divadlo

Vitamín D aneb Divadla spolu!

vitaminD 200Divadelníci z nejrůznějších koutů celé republiky se spojili v unikátním, společném projektu, který všem divákům umožní být při tom. Zástupci třinácti divadel od Chebu až po Ostravu si vymysleli společnou kreativní výzvu, v rámci které každý zúč...

Film

Zanedlouho začne Febiofest

Febiofes tperexSpolu s festivalem v Karlových Varech a letní školou v Uherském Hradišti patří FEBIOFEST ke největším filmovým akcím, jaké se u nás pořádají. Jako obvykle ani letos nezůstane omezen jen na Prahu, kde se pořádá mezi 17. až 24. zářím: někt...