Zámek Nové Hrady, zvaný České Versailles, nabízí mnoho zážitků

Zámek Nové Hrady, zvaný České Versailles, nabízí mnoho zážitků

Tisk

zamek nove hradyPokud hledáte tip na rodinný prázdninový výlet, doporučuji vám navštívit rokokový zámek Nové Hrady, který se nachází zhruba 15 km od Litomyšle. Zámek byl vystavěn v letech 1774 až 1777 ve stylu francouzských sídel podle stavebního návrhu Josefa Jägra hrabětem Jeanem Antoinem Harbuvalem de Chamaré, jenž je jednou z postav slavného Jiráskova románu Poklad.

 

 

Patrový zámek s bohatou štukovou a kamennou sochařskou výzdobou, vystavěný na svahu pod původním starým zámkem, má střední rizalit a dvě boční křídla spojená terasou, která odděluje čestný dvůr. Zámek  bývá  také  nazýván  České Versailles nebo Malý Schönbrunn. Ucelený rokokový areál obsahoval vstupní bránu a francouzskou zahradu se správními budovami, špýchar a anglický park s rokokovou pískovcovou křížovou cestou z roku 1767, vedoucí k ruinám původního gotického hradu.

zamek nove hrady

Po skončení 2. světové války byl zámek víceméně svévolně zabrán pro místní obecní a měšťanskou školu, přičemž byly uvnitř provedeny různé úpravy bez svolení majitele. Po roce 1948 byl zámek vyvlastněn a přesto, že byl 23. 9. 1949 převzat národní kulturní komisí a prohlášen za státní kulturní majetek, byl nevhodně využíván a došlo k jeho postupné devastaci. Ta vyvrcholila v 50. letech, kdy byla do suterénu zámku umístěna výkrmna vepřů. Teprve od roku 1955, kdy byla v západním křídle zámku zřízena slohová expozice, byla čas od času prováděna dílčí oprava budov, nicméně jejich často havarijní stav to nezměnilo. Po roce 1989 byl zámek vrácen v restituci vnukům původního majitele – textilního továrníka Josefa Bartoně z Nového Města n. Metují, kteří jej nabídli k prodeji. V roce 1997 zámek zakoupili Petr a Magda Kučerovi z Prahy, a od té doby prochází celý zámecký areál rozsáhlou rekonstrukcí a modernizací.

alt

V zámeckých komnatách mohou návštěvníci shlédnout expozici Umění nábytku v proměnách století – středoevropské nábytkové umění od baroka po secesi ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Navštíví také největší chloubu zámku velký rokokový sál, který je využíván ke svatebním obřadům a pořádání koncertů. Součástí prohlídky je i nahlédnutí do soukromých prostor současných majitelů zámku.

zamek nove hrady interier

Mezi další lákadla zámeckého areálů patří rokoková křížová cesta, barokní přírodní divadélko, rokoková zahrada s fontánami a broderiemi ze stříhaného zimostrázu či klasicistní zahradní altán. Především pány láká k prohlídce První české muzeum cyklistiky, které je umístěno v rekonstruovaném barokním špýcharu. K vidění zde jsou na dvě stovky exponátů od poloviny 19.století po současnost.

zamek nove hrady krizova cesta

Přízemí je vyhrazeno velocipedům z doby Rakousko-Uherska včetně unikátních doplňků jako jsou původní cyklomapy, karbidové a petrolejové lampy, jakož i ceny z prvních závodů, konaných na našem území. V prvním patře jsou nainstalovány dvě panoramatické expozice – první z období světových válek, v nichž kola sehrála nezastupitelnou roli, druhá nabízí pohled do historické opravárenské dílny z počátku 30. let 20.století.

zamek nove hrady muzeum kol

 

Druhé patro špýcharu je věnováno cyklistickým závodům. Návštěvník může shlédnout legendární silniční závodní kola od nejlepších českých sportovců té doby. Nechybí zde i výsek závodního oválu pro dráhovou cyklistiku a expozice věnovaná kolové s originálními koly a dresy bratrů Pospíšilových. Současnost je zastoupena “filmovými koly” (např. kolo Ivana Trojana z filmu Václav, kolo Zdeňka Svěráka z Vratných lahví nebo kolo z reklamy na Poděbradku), neboť sbírka je stále hojně využívána našimi i zahraničními filmaři.

zamek nove hrady muzeum kol

Dámy se mohou pro změnu kochat nádhernými dámskými klobouky v Galerii anglických klobouků, která se nachází v budově oranžerie. Dětské návštěvníky zámeckého areálu jistě zaujmou různobarevní papoušci ve voliéře, přírodní bludiště, koně ze zámeckých stájí, pasoucí se ve výbězích, či daňci a jeleni v zámecké oboře. K posezení nad šálkem kávy či zmrzlinovým pohárem láká zámecká kavárna a  menu zaměřené na jelení a dančí speciality nabízí nekuřácká zámecká restaurace.
  zamek nove hrady galerie klobouku

Zdroj informací: nove-hrady.cz
Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem workoholik a nedokážu být v klidu, říká herec Dušan Sitek

dusan sitek 200Čtvrtstoletí strávil herec Dušan Sitek v Městském divadle ve Zlíně, odkud před pěti lety přestoupil do souboru Divadla pod Palmovkou v Praze. Přesto ho teď zná pomalu celá republika, neboť díky vytopenému divadlu soubor hodně cestuje. Úspě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dr. Med. Anne Flecková: Energie!

Energie

Kdo by jí nechtěl mít co nejvíc! Energie, radost ze života, elán! Existuje několik způsobů, jak si nalít krev do žil a nemusí jít jenom o dobrou stravu a pohyb. Autorka...

Z archivu...


Literatura

Nechte se poučit: Klasická filozofie v kostce

klasicka filozofie v kostce 200V srpnu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Universum kniha Klasická filozofie v kostce od amerického autora Michaela Moora. Slibuje nám kompletního průvodce antickou filozofií, včetně Pythagora, Sókrata, Pla...

Divadlo

Premiéra divadelní hry Kancl aneb když hranice mezi vtipem a trapností setřeme

kancl divadlo rokokoPrvní novinkou v sezoně Městských divadel pražských (MDP) se stala stejnojmenná jevištní verze britského sitcomu Kancl (The Office). Premiéra hry Kancl se tak uskutečnila ...

Film

Dvě slova jako klíč: recenze

Dvě slova jako klíč - PLAKÁT (2)Na tento film se těšilo hodně lidí. I já. Pořád jsem si říkala, jaká dvě slova to asi budou? Miluji tě? Nebo třeba Být šťastný? Žít naplno? Vedle jak ta jedle. Jsou...