Lázně Kyselka nebezpečně chátrají

Lázně Kyselka nebezpečně chátrají

Tisk

lazne kyselka klasnovaPředsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová po roce navštívila Lázně Kyselka. „A bohužel vidím, že jediné, co se tam změnilo, jsou sem tam bednění naoko v rámci údajného zabezpečení objektů. Mattoniho pavilon a jiné objekty nejsou před zimou zastřešeny, plány Karlovarských minerálních vod opět zůstávají ve fázi jakési vizualizace,“ uvedla po prohlídce lázní.

 

Podívat se byla hlavně u Löschnerova pavilonu, domu Stallburg a Hotelu Praha, tedy objektů, které patří přímo Karlovarským minerálním vodám. „I když existují indicie, že další majitel Lázní Kyselka, Revitalizační a investiční společnost, je jen bílým koněm Karlovarských a minerálních vod a výmluvy na jiného majitele jsou tedy liché, byla jsem zvědava na ty objekty, za něž mají Karlovarské minerální vody prokazatelně plnou zodpovědnost. Jsou to stejné ruiny, jako všechny ostatní domy v Kyselce, navíc zabezpečené jen na oko, z čelní strany,“ řekla Klasnová.

lazne kyselka klasnova

Se studenty u altánu nedaleko Löschnerova pavilonu

Připomněla, že Karlovarské minerální vody disponují nadstandardně výhodnými smlouvami, podle nichž jim Vojenské lesy a statky i ministerstvo obrany pronajímají pozemky s přibližně padesáti vrty za necelých šest milionů korun ročně. Dojednáno to bylo za nedější ministryně obrany Vlasty Parkanové a ministra financí Miroslava Kalouska (nyní oba TOP 09). „A to na dobu třiceti až čtyřiceti let. Narozdíl od obvyklých pěti let. Smlouvy, podle mne naprosto nevýhodné pro stát, jsem získala podle zákona o svobodném přístupu k informacím a ráda je každému zájemci předložím,“ řekla Klasnová. O zhodnocení smluv požádala i odborného znalce.

klasnova lazne kyselka stallburg

Lázně Kyselka chátrají

Padesátník na ochranu Kyselky…

Poslankyně se záchraně lázní věnuje dlouhodobě. „Slíbila jsem, že některé kroky učiním, a učinila jsem je, jak jsem slíbila,“ řekla. Setkala se s majiteli i dalšími zainteresovanými. Je ráda, že ministerstvo kultury nakonec z lázní nesejmulo památkovou ochranu, což znemožnilo demolici většiny budov. Na činnost ve prospěch Kyselky se Klasnová dotazovala v interpelaci i současné ministryně Aleny Hanákové (TOP 09-STAN), účastnila se jednání o lázních v Poslanecké sněmovně i Senátu, o možnosti nápravy jednala s ombudsmanem Pavlem Varvařovským a jeho zástupkyní Jitkou Seitlovou.

S ministryní Hanákovou, která se poslední plánované schůzky nezúčastnila, neboť náhle ochořela, chce Klasnová opět jednat. „Doufám, že to není boj s větrnými mlýny, zapojilo se do něj dost lidí,“ uvedla. Kdyby Karlovarské minerální vody dávaly třeba každý padesátník z prodané vody na opravu Kyselky nebo kdyby v rámci karlovarského festivalu na tristní stav lázní upozorňovali, podle Klasnové by to Kyselce účinně pomohlo. Bojí se totiž, že čas hraje proti záchraně lázní.

klasnova lazne kyselka

U vybydleného domu Stallburg


Foto: Archiv Kateřiny Klasnové

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aké má Maťo Ďurinda plány?

durinda200Maťo Ďurinda, spevák zo skupiny Tublatanka, koncertoval na Cibula festivale v Holíči a svojou hudbou si získal celé publikum, ktoré rozospieval a roztancoval. Po svojom koncerte sa s nami podelil aj o svoje pocity a najbližšie plány.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

KOK přivítá v Mariánských Lázních držitele prestižních kulturních cen

kok 200Na Kulturně ozdravnou kúru zamiřte ve dnech 27. 5. - 29. 5. 2022 do Mariánských Lázní. Spolek Švihák už podeváté nabídne pestrý kulturně – sportovní program. V kolonádě Ferdinandova pramene vystoupí Kill The Dandies!, držitelé ceny Český lev za soundtrack ...

Z archivu...


Literatura

Modrý dům – příběh k mátovému čaji s medem

modry dum200Nakladatelství Noxi si pro své fanoušky před Vánoci připravilo druhé vydání knihy slovenské autorky Táni Keleové Vasilkové s názvem Modrý dům. Jedná se o vánoční příběh jako stvořený do zimní nálady, k zachumlání se do deky s nějakým dobrým čajem...

Divadlo

Báječně chytrá a jiskřivá konverzační komedie

Hvezda v pasti 200JOANNA: Vás nikdy neunavuje organizovat lidem život, komandovat je, vyžadovat jejich obdiv a poslušnost?
GARRY: Nikdy. Vychutnávám si to.

 

...

Film

Sedmý syn

sed perexČas se krátí a do českých kin se neúprosně blíží nový fantastický film Sedmý syn. Dílo dle knižní předlohy si na starosti vzal ruský režisér Sergej Bodrov, který je známý především díky filmům Kavkazský zajatec, či Nomád. Jak zvládl ukočírovat směsici...