Mezinárodní konopný veletrh aneb Cannafest Prague 2012 již začátkem listopadu

Mezinárodní konopný veletrh aneb Cannafest Prague 2012 již začátkem listopadu

Tisk

cannafestJiž potřetí můžeme začátkem listopadu 2012 navštívit mezinárodní konopný veletrh Cannafest. I letos se setkáme s příznivci konopné subkultury z celého světa ve dnech 9. – 11. listopadu na Výstavišti Incheba v pražských Holešovicích. Během tří dnů ve Střední hale i Pravém křídle Průmyslového paláce více než 130 vystavovatelů z 18 zemí světa představí své produkty v kategoriích Pěstování, Semena, Přírodní zdroje, Doplňky, Média, Instituce a Umění.

 

Třetí ročník mezinárodního konopného veletrhu Cannafest upevňuje nadále pozici evropského lídra ve svém oboru. Ne, nebojme se, že se zde staneme narkomany, protože konopí je spousta druhů. Já jsem však, to se přiznávám, podlehla kouzlu rostliny, kterou s jejími zubatými listy můžeme považovat i za rostlinu okrasnou, a produkty z ní za produkty léčivé jako jsou masti, olejíčky i potravinové doplňky (čaj).

Co od Cannafestu očekáváme?

Levé křídlo, v jehož části jsme sledovali odborné a doprovodné programy, se rozroste o výstavní sekce zaměřené na konopí jako přírodní zdroj. Zde nalezneme kosmetiku, pestrou škálu potravin, konopné oblečení či stavební materiály. Sekce s kuřáckými potřebami a doplňky pak nově nabídne Vapo v zóně s informacemi o vaporizaci.

cannafest

Co nám odborníci řeknou?

Nebudeme ochuzeni ani o odbornou diskusi. Třídenní mezinárodní odbornou konferenci nám budou simultánně tlumočit z češtiny do angličtiny a naopak. Setkáme se s 25 odborníky, jejichž příspěvky nás jistě zaujmou, budou se totiž týkat především využití konopí v medicíně a s tím spojených chystaných legislativních úprav, dále využití konopí jako přírodního zdroje či pěstování. Nenecháme si ujít především přednášku Konopí jako lék Doc. RNDr. Lumíra Ondřeje Hanuše, DrSc., Dr. h. c. mult. z hebrejské univerzity v Jeruzalémě nebo předního italského odborníka na léčebné konopí (Gianpaolo Grassi či Joep Oomen) z organizace ENCOD s jeho příspěvkem o zaběhnutých Cannabis Social Clubech. Neméně zajímavá bude i beseda přímo s pacienty užívajícími dlouhodobě léčebné konopí.

cannafest

Konopí jako přírodní zdroj

Máme-li zájem o využití konopí jako přírodního zdroje, pak je pro nás vyhrazena sekce workshopů zaměřených na práci se suchými stonky, tradiční zpracování stonků na vlákno, předení a tkaní, výrobu provazů a sítí, konopné semínko, stavění z konopí či na rukodělnou výrobu papíru. V prostranství odborných programů bude instalována panelová výstava o konopí, jež bude zaměřená na historii a současnost. Výstavu doplní praktické ukázky produktů z konopí i artefakty.

V odpočinkové zóně v Levém křídle budou stage s celou řadu zábavných vystoupení i soutěží. Vyhlášený konopný catering nám nabídne občerstvení v podobě pochutin, jako jsou těstoviny či pizza. Tečkou za naší návštěvou může být ochutnávka konopného piva nebo konopné zmrzliny. Tradičně proběhne i degustace konopného oleje spojená se soutěží o nejlepší olej veletrhu Cannafest.

Venkovní plocha bude opět oživena pomocí ´Oko Dome chill out´ párty se stanem a hudbou, DJs a různými sponzorskými soutěžemi. Zavírací doba stanu je posunuta každý den do půlnoci, my nespavci můžeme pokračovat ještě v některém z pražských klubů, ve kterých budou probíhat oficiální afterparty.

cannafest

Rok konopí

Nainstalováno bude i oblíbené kino Cannafest Cinema, kde shlédneme, kromě tematických dokumentů, i autorské promítání nezávislého českého dokumentu do režiséra Petra Slabého Rok konopí – Year of Mari©huana (premiéra 19. 4. 2012), který vypovídá o hledání osobní svobody, o právu rozhodovat o svém zdraví, nezbytné občanské neposlušnosti a především sebeuvědomění a možnostech lidstva, jak překonat samo sebe a své slabosti. Dokumentaristé časosběrně zaznamenali cestu čtyř osob trpících rakovinou a roztroušenou sklerózou, od opuštění klasické léčby až po užívání konopí.

cannafest

Z historie pěstování konopí v ČR

Na území České republiky se asi 40 let konopí vůbec nepěstovalo. Pěstování jsme obnovili až v roce 1996. Zákon č. 167/98 Sb., o návykových látkách nám určuje, které odrůdy můžeme pěstovat. Ale nesmíme zapomenout na paragraf č. 285 Trestního zákoníku, který nám od 1. 1. 2010 stanovuje, zjednodušeně citováno, že ten, kdo pro svou potřebu přechovává nebo pěstuje indické konopí v malém množství, dopouští se přestupku a může být potrestán pokutou až 15 000 Kč a ten, kdo totéž činí s větším množstvím, dopouští se trestného činu. Nabízení nebo prodej indického konopí považujeme však vždy za trestný čin.

Trochu se poučíme, co konopí je?

Poznáme je jako dvoudomé byliny se vzpřímenými lodyhami, kde samičí rostliny bývají nižší než samčí, které jsou štíhlejší a dozrávají asi o měsíc dříve. Lodyhy jsou vysoké okolo 2 až 3 metrů a jsou v horní části větvené. Listy jsou dlanitě složené, 3 až 9 četné se zubatými čárkovitými žilnatými lístky. Stopkaté samčí květy jsou uspořádány do lat, samičí úžlabní květy jsou přisedlé. Jsou to rostliny větrosnubné. Plodem je jednosemenná nažka. Hlavní kořen je vřetenový s mnoha postranními kořínky.

cannafest

Rozšíření

Zeměmi původu jsou Indie, západní a Střední Asie, kde bylo konopí již pěstováno asi tisíc let př. n. l. Odtud se rozšířilo začátkem prvního tisíciletí do Evropy a postupně do celého světa. Je to teplomilná rostlina, ve střední a jižní Evropě se pěstuje v teplejších oblastech na neutrálních až mírně kyselých hlinitých půdách s dostatkem vláhy a dusíku.

Taxonomie

V našich oblastech se vyskytují tři druhy konopí:
konopí seté (Cannabis sativa), které se pěstuje pro svá lýková vlákna, která mají vysokou pevnost a pro svá olejnatá semena,
konopí indické (Cannabis indica), někdy uváděné jako (Cannabis sativa) subsp. (indica), které se pěstuje pro pryskyřičný sekret, který vylučují žláznaté listy a hlavně samičí květenství,
konopí rumištní (Cannabis ruderalis), někdy uváděné jako (Cannabis sativa) subsp. (ruderalis), které je plevelnou rostlinou zavlečenou k nám z oblastí jižní Ukrajiny

Použití

Konopí seté a konopí indické se pěstují účelově, konopí rumištní je bezvýznamnou rostlinou neobhospodařovaných pozemků.

Konopí seté

Konopí seté, tzv. technické konopí, je všestranně využitelná plodina. Jeho nejznámější využití je v textilním průmyslu. Ze stonku se po zpracování namáčením a třením získávají vlákna, která se spřádají. Vyrábějí se z nich provazce, lana, plachty, rohože i pytle velmi pevné a odolné proti vlhkosti a hnilobě Z krátkých vláken se vyrábí např. koudel pro utěsňování šroubovaných spojů potrubí. Rostliny pěstované pro vlákno, textilní rostliny, mají mít co největší výšku a co nejméně kolének. Vlákniny je v rostlině asi 25 %, zbytek je dřevitá hmota – pazdeří, které se lisuje bez pojiva do briket pro spalování nebo se používá jako tepelně izolační materiál. Semena obsahují olej bohatý na vitamin A, D, E a minerály. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny Omega6 a Omega3 v poměrném zastoupení 3:1 (přibližně stejné je zastoupení v lidském těle). Vylisovaný olej se používá v potravinářství, kosmetice, k výrobě mýdel, mazadel a barev. Pokrutiny zbylé po vylisování se zkrmují. Celá semena jsou pod tradičním názvem "semenec" běžně používána jako krmivo pro ptactvo. Obsahují dále mastné kyseliny (palmitová, stearová, olejová, linolová, linolenová). Neobsahuje THC.

Konopí indické

Toto konopí má na listech a samičích květenstvích vrstvičku pryskyřice, která obsahuje cannabinoidy, tj. cannabidiol, cannabinol, a hlavně delta-9-tetrahydrocannabinol neboli THC, jejíž vlastností se využívá k výrobě tzv. měkkých drog marihuany a hašiše. Marihuana jsou sušené listy a především samičí květenství, hašiš je získaná koncentrovaná pryskyřice. Droga po požití, hlavně kouřením, navozuje stav opojení a příjemných iluzí při zachování vědomí, je mnohem méně návyková než alkohol, nikotin a tzv. tvrdé drogy. Způsobuje ale snižování a zpomalování motorických funkcí, je proto nebezpečné např. pod jejím vlivem řídit motorové vozidlo.

cannafest

Víme, co jsou kanabinoidy?

Kanabinoidy jsou látky, které se v přírodě vyskytují pouze v rostlinách konopí. Systém jejich využívání živými organismy se nazývá kanabinoidní systém. Tento systém existuje již přes 600 miliónů let a vyvinul se v dávných dobách ještě před příchodem dinosaurů. Neustále se vyvíjí a je přítomný ve všech vyšších živočišných druzích. Kanabinoidní systém má klíčový vliv na celou řadu životních funkcí včetně rozmnožování a také příjmu potravy. Vědecké práce provedené v posledních letech poukazují na to, že se kanabinoidní receptory nacházejí v centrální nervové soustavě a mnoha periferních tkáních včetně imunitního, reprodukčního a zažívacího systému, v sympatetických gangliích, hormonálních žlázách, tepnách, plicích a srdci, v oku a v kostech, zažívacím ústrojí a v pokožce. Předpokládá se, že se tento seznam v příštích letech ještě rozšíří a tím se i otevře cesta k výzkumu léčebných účinků kanabinoidů u dalších nemocí.

V minulosti byl hlavní důraz kladen na klinický výzkum účinnosti kanabinoidů pro léčení chronické bolesti a nervových poruch, ale dnes se již zkoumají i jejich účinky na léčbu nádorových onemocnění a chorob souvisejících s poruchami imunitního systému jako revmatická artritida, cukrovka, lupénka, roztroušená skleróza apod. Další potenciál se skrývá v možnosti využití kanabinoidů pro léčbu alkoholové a drogové závislosti, Parkinsonovy nemoci a poškození paměti při Alzheimerově chorobě.

Popis funkce endocannabinoidového systému

V našem těle existuje vitálně důležitý systém, v jehož rámci působí účinné látky, které si náš organismus vyrábí přirozenou cestou a které je možno nahradit látkami obsaženými v konopí.

Tělo si vyrábí látky zvané endokanabinoidy, které se vážou na kanabinoidní receptory a jejich prostřednictvím působí na organismus. Tyto receptory nacházíme v různých orgánech i v kůži, ale především jsou koncentrované v mozku, ovšem mimo těch oblastí mozku, které jsou zodpovědné za respirační a kardiovaskulární funkce. Proto u léků na bázi kanabinoidů nehrozí riziko respiračních a kardiovaskulárních poruch, které jsou u řady jiných léků běžným vedlejším účinkem.

Jednou z látek, které se na výše zmíněné receptory vážou, je endokanabinoid anandamid. Anandamid poprvé izoloval Prof. RNDr. Lumír Ondřej Hanuš, DrSc. (nar. 1947) z Hebrejské university v Jeruzalémě v roce 1992. Proč je endokanabinoidní systém tak důležitý? Výsledky funkce kanabinoidních receptorů s léčebným přínosem zahrnují analgesii, uvolňování svalů, imunosupresi, protizánětlivý účinek, protialergický účinek, zlepšení nálady, stimulaci chuti k jídlu, antiemetický účinek, snížení nitroočního tlaku, bronchodilataci, neuroprotektivní a antineoplastický (protinádorový) účinek.

Endokanabinoidy mají, ve srovnání s fytokanabinoidy získanými z konopí, rozdílné chemické složení, ale působí podobně. Proto je možné vyrovnávat nedostatek těchto látek vyráběných přirozenou cestou v našem těle dodáním kanabinoidů z konopí. To také zjednodušeným způsobem vysvětluje léčebné působení konopí na celou řadu nemocí.

Endokanabinoidy zajišťují celou řadu životně důležitých funkcí včetně imunitního systému a regulují příjem potravy. Napomáhají organismu vyrovnávat se s fyziologickým, biochemickým i psychickým stresem, kterému je člověk vystavován okolím. Mají pozitivní vliv na schopnost člověka učit se novým poznatkům a vyrovnávat se s nimi. Endokanabinoidy podobně jako imunitní systém chrání organismus proti útokům na bázi proteinů.

Tyto látky nás také chrání proti nadměrné protizánětlivé reakci organismu způsobené akumulací volných radikálů v průběhu života, což je příčinou vzniku mnohých tzv. civilizačních nemocí postihujících především stárnoucí populaci. Hladinu endokanabinoidů v organismu můžeme stimulovat zvýšeným příjmem esenciálních mastných kyselin (omega 3 a 6), které najdeme v ideálním poměru pro lidský organismus např. v konopném oleji. Pokud je deficit již příliš velký, je možné pokusit se nahradit chybějící endokanabinoidy jejich přírodní obdobou z konopí. Synteticky vyráběné kanabinoidy se příliš neosvědčují, protože kanabinoidy na organismus působí v synergii (všechny společně) a pouze v rostlině je najdeme v přirozené kombinaci potřebné k tomu, aby se projevil jejich plný léčebný účinek.

Drogy - poznej svého nepřítele

Drogy v zásadě rozdělujeme na čtyři základní skupiny. Tyto skupiny látek se mezi sebou liší vzhledem, účinkem, průběhem závislosti, ale i mírou rizika pro uživatele. K těmto nelegálně vyráběným látkám můžeme ještě přičlenit skupinu pátou-léky s účinky ovlivňujícími psychiku, tedy jinak řečeno drogy legální.

I. skupina=konopné drogy
II. skupina=opiáty
III. skupina=stimulační látky
IV. skupina=halucinogeny
V. skupina=psychotropní léky

Ke každé z výše uvedených skupin drog řadíme řadu různých zástupců. Uvádíme ty nejtypičtější a nejčastěji se vyskytující drogy v České republice. Drogy jsou zachyceny v podobě, ve které jsou prodávány na ulicích, v klubech či v jiných místech. Právě v této podobě se pak naleznou u jednotlivých konzumentů.

• Hašiš
Lidově: haš, černý afghán, čokoláda
Hašiš je konopná pryskyřice, obvykle obsahující malý obsah květenství a drobných nečistot. Barvu má tmavě zelenou, spíše přecházející do tmavě hnědé (podle čistoty). Někdy se barevně liší podle původu - v českých zemích shledáváme nejčastěji světle hnědý z Maroka i tmavě hnědý z Afghánistánu.

Konopné drogy jsou užívány především kouřením. V menším měřítku se objevují také v oblasti perorálního užití, obvykle jako součást pokrmů či nápojů nejrůznějšího druhu. Určité omezení z hlediska úpravy představuje rozpustnost účinných látek především v oleji a tucích a naopak velmi malá rozpustnost ve vodě.

• Heroin
Hnědý heroin ("brown suger") a bílý Heroin ("White powder").

Ukázkový kufřík drog

Pro výuku mládeže jako součást protidrogové prevence si školy mohou zakoupit, nevím, zda také na této výstavě, kufřík atrap – drog. Zaplatí za něj přes 9 tisíc korun, podle výrobce může sloužit až 15 let. V kufříku najdeme těkavé, konopné a taneční drogy, opiáty. Jeho obsah byl aktualizován naposledy v roce 1998, a v roce 2012 byla provedena další aktualizace o plyn do zapalovačů, omamující vůni Poppers, subutex a metadon, šalvěj divotvornou, fencyklidin, ketamin, neurol, xanax, Piperazin, GHB a tekutou extázi. 
No, myslím, že by to stačilo, další informace o drogách nalezneme na internetu. .

Přijďme si pro katalog zdarma

Kompletní seznam vystavovatelů s mapou a dalšími informacemi o odborných a doprovodných programech je k dispozici na oficiálních webových stránkách www.cannafest.cz či na www.facebook.com/Cannafest. Návštěvníci obdrží zdarma na pokladně ve dnech konání veletrhu rovněž oficiální katalog, majitelé chytrých mobilních telefonů s operačním systémem Android si navíc můžou stáhnout aplikaci, která obsahuje kromě informací o veletrhu i hru o hodnotné ceny.

Vstupenky bude možno zakoupit v předprodeji prostřednictvím sítě Ticketportal za 120 Kč jednodenní a 240 Kč třídenní, na místě pak jednodenní za 170 Kč a třídenní za 340 Kč.

cannafest plakat

Cannafest Prague 2012
9. – 11. 11. 2012
Výstaviště Holešovice – Praha

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na začátku jsem netušil, že oratorium Mistr Jan Hus bude žít svým vlastním životem, říká Richard Pachman

richard pachman perex 2Na naší scéně patří patrně k nejpracovitějším hudebníkům. Za pětadvacet let své umělecké činnosti překvapil řadou projektů, přilákal nespočet posluchačů. Jenom alb mu za tu dobu vyšlo jedenatřicet. Jenomže Richard Pa...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Biela noc alebo inak povedané noc svetiel a umenia

Biela noc perexMedzinárodný festival súčasného umenia Biela noc sa konal v Bratislave počas tohto víkendu od 16. do 18. septembra. Cieľom festivalu je priblížiť verejnosti súčasné formy umenia ako je aj netradičné a nepoznané. Ponúka umeleckú prechádzku...


Literatura

Má cesta za štěstím Karla Gotta aneb autobiografie roku?

Karel Gott 200

Autobiografie Karla Gotta s názvem Má cesta za štěstím spustila v mediální sféře obrovský poprask. Dokáže si získat i jiné čtenáře, než ortodoxní Gottovy fanoušky? Osloví i ostatní, kteří ho třeba zase tolik neposlouchali?

Divadlo

Kam vlastně patří Mauglí? Dojemný příběh v Divadle Kalich.

maugliNedělní odpoledne jsem strávila se synem vskutku nevšedně. Zlákal nás muzikál Mauglí, který ve svém repertoáru nabízí Divadlo Kalich v Jungmannově ulici, v Praze 1. Na odpolední představení chodí převážná většina dětských ...

Film

I při cestě na dno svítá naděje

cestaVen perexPo téměř dvou desetiletích, která uplynula od natočení Mariana, se Petr Václav opět vrací k romské problematice. Ve filmu Cesta ven se však neobrací k minulosti, která Romy n...