Jizerská padesátka: běžkaři uctívají památku horolezců

Jizerská padesátka: běžkaři uctívají památku horolezců

Tisk

Jizerska padesatka 200Na lyžařském stadionu Bedřichov v Jizerských horách odstartuje v neděli, 13. ledna 2013 již 46. ročník klasického běžkařského závodu Jizerská 50 ČSOB Pojišťovny. Avšak již v pátek 11.1. a v sobotu 12.1. je na programu ČEZ Bedřichovská 30, Dětský závod, Dobová jízda, Intersport Jizerská 25 a štafetový závod Jizerská firemní. Tato akce se stala již, vpravdě, legendou, s jejímiž počátky se pojí tragédie.


Jizerská 50 je Memoriálem horolezecké expedice „Peru 1970“ a setkání lyžníků je vzpomínkou na tuto expedici, která měla zdolat nejvyšší horu peruánských And „Huascarán“. První ročník se konal již v roce 1968 a jednalo se v podstatě o oddílový závod TJ Lokomotiva Liberec a součást horolezecké přípravy. V zimě roku 1970 se všech 15 členů zmíněné expedice zúčastnilo Jizerské 50. O čtyři měsíce později všichni zahynuli pod kamennou lavinou, kterou vyvolalo silné zemětřesení.

jizerska padesatka1

Od té doby si závod získával stále větší a větší popularitu a pyšní se několikatisícovou mezinárodní účastí. Od roku 1999 je závod zařazen do světové ligy dálkových běhů Worldloppet a účastní se ho závodníci z české i světové špičky, ale i různé známé osobnosti. Od roku 2008 je Jizerská 50 součástí českého seriálu Ski Tour. Od roku 2011 je také součástí seriálu Ski Classics.

Hlavní závod se jede klasickou technikou a měří 50 km. Kromě něj ale v posledních letech přibyly i další závody, a to na 30 km volnou technikou a 25 km klasicky. Vedle těchto závodů se jezdí i dětský závod a závod firemních štafet na 4x3 km.

jizerska padesatka2

Několikrát se jela také letní varianta závodu na horských kolech, Cyklo Jizerská 50.

V této chvíli je na startovní listině letošního závodu již bezmála 4900 přihlášených běžkařů. On-line registrace na všechny závody byly již nyní ukončeny, ale zájemci se mohou přihlásit ještě při výdeji startovních čísel v OC Nisa. Účastníci také musejí zaplatit startovné ve výši 1700,-Kč a pravidlem je, že zaplacené vklady se při neúčasti nevracejí a také je třeba počítat s tím, že v případě nekonání závodů je startovné nevratné. Všichni musejí akceptovat i možnost dopingové kontroly.

Příčinou toho, že by se závody nekonaly, může být například nedostatek sněhu. Organizátoři průběžně připravují a upravují trasu a při tom jim vydatně pomáhají dobrovolníci z řad veřejnosti. Ti v uplynulých dnech házeli sníh na kritická místa u Olivetské hory a Krásné Máří a v nahazování sněhu pokračují nyní u Blatného rybníka. Díky slibné předpovědi počasí, věří pořadatelé, že se Jizerská 50 o víkendu 11.1. - 13.1.2013 bez větších potíží uskuteční.

jizerska padesatka3

Protože se jedná skutečně o hromadný závod, start musí probíhat ve vlnách, přičemž rozdělení do vln se řídí výkonností přihlášených závodníků. Na padesátikilometrové trase bude 5 občerstvovacích stanic a teplé občerstvení bude čekat na sportovce i v cíli. Čas uzavírky tratě určují kontrolní časové limity. Po dosažení limitu nebude dalším závodníkům umožněn průjezd kontrolou. Závod pro ně skončí a budou dopraveni sběrným autobusem do prostoru cíle v Bedřichově. Časové limity mohou být změněny na základě aktuálních povětrnostních podmínek.

Podrobný program, podmínky účasti na závodu a další aktuální informace k této akci najdete na stránkách www.jiz50.cz . V pátek večer, po závodě historických lyžníků, bude 46.Jizerská 50 ČSOB Pojišťovny slavnostně zahájena a těšit se můžete i na ohňostroj.

Zdroj informací a foto: internet, www.jiz50.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

"Texty leží pořád přede mnou na pracovním stole, učím se stále", říká herec Dušan Sitek

foto dusan sitek perexPětadvacet let strávil v angažmá Městského divadla Zlín, kde vytvořil sto osmdesát rolí. Poslední roky už ale žije v Praze, kde původně nastoupil do angažmá Divadla pod Palmovkou. Dnes je Dušan Sitek na ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Co miluji na Praze?

kontejner cesky krizOtázka vcelku obšírná. Jinými slovy by se dala rozebrat na několik plných listů papíru. Každého minimálně napadnou klasická pojmenování slovy po celém světě známými, jako třeba památky, prestižní školy (plzeňská práva vyjímaje), členito...

Z archivu...


Literatura

Uběhlo dvanáct let. Jak to, že kamarádčiny děti nezestárly ani o den?

Dokonale děti perexKdyž Beth veze syna na zápas, rozhodne se, že se zajde podívat na dům, který patří její bývalé nejlepší kamarádce. Neviděly se dvanáct let, ale ona si prostě nedokáže pomoct. Zaparkuje před Flořiným domem a přes silnici pozoruje,...

Divadlo

...Až přestaneš Krakatit

krakatit200V prosinci letošního roku měl v divadle Inspirace premiéru poměrně netradiční projekt. V zahraničí velmi úspěšné Pantomimické duo MIMeGRAM (Tomsa Legierski a Radim Vizváry) přizvalo ke spolupráci studenta DAMU, režiséra Ja...

Film

Dvě slova jako klíč

Dvě slova jako klíč - PLAKÁTVolné pokračování diváckého hitu Úsměvy smutných mužů, v režii Dana Svátka, podle knihy Josefa Formánka, s Davidem Švehlíkem a Ivanem Fraňkem v hlavních rolích. Film Dvě slova...