Seriál: Nádražní restaurace. Jedlová

Seriál: Nádražní restaurace. Jedlová

Tisk

nadrazi jedlova200Startujeme náš nový seriál s názvem Nádražní restaurace, ve kterém vás budeme seznamovat s tímto svébytným fenoménem občerstvovacích stanic pro hladové a žíznivé cestující. Na svých příležitostných cestách vlakem tedy zavítají naši redaktoři do nádražních restaurací, aby otestovali služby, které jsou v nich poskytovány a zprostředkovali vám atmosféru, která v nich panuje.

 

Díl první: Jedlová

Restaurace na nádraží Jedlová v Lužických horách je, stejně jako mnoho jiných nádražních restaurací, součástí nádražní budovy. Zde se nachází v jejím levém traktu a při pohledu zvenčí nevypadá nikterak lákavě. Nápis je již o polovinu písmenek chudší, v dřevěné předsíňce se kupí dřevěné špalíky a na parapetu je truhlík s oschlými větvičkami muškátů. Opřené běžky dávají tušit, že ohřát a najíst se sem přicházejí zejména sportovci a turisté.

nadrazi jedlova3

Při vstupu mě však ovanula přátelská atmosféra sice zastaralého, ale svérázného interiéru. Na policích nad pípou je spousta železničářských artefaktů – různé lampy, mašinky a olejničky. Na zdech visí obrázky a fotografie, zbyla tu ještě vánoční výzdoba. Židle u stolů jsou téměř všechny obsazené, ale místečko se najde. A již ke mně míří obsluha. To je rychlost! Při porovnání s restaurací na vrcholku Jedlové hory u rozhledny přímo kosmická, tam jsem čekala čtvrt hodiny, a nic.

 nadrazi jedlova

Objednávám si čaj s rumem a guláš s bramborem. Během tří minut mám na stole horký čaj a velký rum, do deseti minut i jídlo. Na jídelním lístku je taková „poctivá hospodská klasika“ – polévky dršťková a boršč, výpečky se zelím a knedlíky, jelito s bramborem a zelím, prejt, rajská s masovými kuličkami, srdce na smetaně, krůtí frikase s rýží, plněná kuřecí stehna, bramborové knedlíky plněné uzeným a špekové knedlíky se zelím. Také tradiční párky s hořčicí a křenem. Porce více než dostatečné. Další lidé přicházejí, objednávají si kávu, horkou čokoládu, pivo, jídlo a vše zde v pohodě a bez zádrhelů probíhá až do odjezdů vlaků.

I placení je rychlé, servírka má o všem přehled a u mě má jedničku.

nadrazi jedlova2

Hodnocení:
Vnější vzhled: málo atraktivní, působí neupraveně
Vnitřní prostředí: má atmosféru a ducha
Čistota: velmi dobrá
Pesonál: příjemný, ochotný, rychlá obsluha
Kvalita jídla a nápojů: výborná, porce velké
Celkový dojem: velmi dobrý
Poznámka: příjemné posezení, kvalitní občerstvení, dobré ceny. Jen bych doporučovala upravit prostor před vchodem a opravit nápis.

Na nádraží v Jedlové se tedy rozhodně nemusíte obávat vstoupit do restaurace a využít jejích služeb. Věřím, že budete mile překvapeni a čas do odjezdu vlaku vám příjemně uběhne.

Šťastnou cestu!

nadrazi jedlova0

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Berdík, revoluce v pěstování zeleniny. Nová éra městského zemědělství začíná

Berdik perexJe tady jaro a to už je nejvyšší čas, aby se milovníci čerstvé zeleniny poohlédli po nějakých sazeničkách nebo semínkách a dali se do práce. Taková doma vypěstovaná rajčátka nebo mrkev jsou přeci jen voňavější a chutnější, než ty ze supermarket...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Fotbalový stres: Plzeň v panice, Sparta v naději…

fotbal plzen 200Ivánku, kamaráde, to mi řekni, jak tohle může dopadnout… Rád bych se soustředil na tu krásnou hru. Hlavně mi neříkej, že v posledních zápasech o titul jsou namočení nějací „kapříci“. Sorry, bejku, ale kazíš mi radost. B...


Literatura

Tučková rozkrývá pohnuté osudy žítkovských bohyní

altDo úchvatné a drsné krajiny Bílých Karpat porostlé lesy dubů a buků, jejichž kmeny nelze ani obejmout, kde stráně a louky na jaře a v létě září vzácnými orchidejemi, vstavači a sasankami, do polozapomenutých končin s úzkými políčky a jen několika málo sam...

Divadlo

Pravda versus lež: drama Mléčné sklo s Martinem Dejdarem uvede Divadlo MANA

mlecne sklo 200Světové premiéry napínavé hry Mléčné sklo v novém obsazení se konečně dočkají diváci v Divadle MANA v Praze-Vršovicích. Dramatický příběh s kriminální zápletkou plný zvratů ale i s dávkou humoru s Martinem Dejdarem v hlavní roli zde poprvé u...

Film

Akce 3Kino zpřístupnila zejména nové polské filmy

3kino 200Na počátku listopadu 2016 se v Praze pořádal již třetí ročník přehlídky 3Kino, zaměřené na český, slovenský, maďarský a zejména polský film, zastoupený nejhojněji. Proto se tento text bude také vztahovat k filmové tvorbě našich severních sousedů.

...