Češi volí zimní dovolenou na Slovensku. Lákají je ceny i atraktivita

Češi volí zimní dovolenou na Slovensku. Lákají je ceny i atraktivita

Tisk

slovensko vrbov200Zimní sezona je v plném proudu. Češi se v posledních letech vrací k ověřeným a snadno dostupným destinacím. Jednou z nich je i Slovensko, kam v průběhu ledna loňského roku zavítalo více jak 22 000 Čechů. Podle zástupců tamního rekreačního střediska Thermal Park Vrbov slyší turisté zejména na skvěle upravené sjezdovky, moderní lyžařské areály, krásnou přírodu či termální prameny.

 

V roce 2011 tvořili čeští turisté necelých 7 % z celkového počtu návštěvníků Slovenska. To byl značný pokles oproti předcházejícímu roku (2010 - 16,7 % Čechů). Slovenský turismus prodělával krizi způsobenou přijetím eura, což pro řadu pravidelných návštěvníků představovalo automatické zdražení. Změna měny ale nezpůsobila výrazné zvýšení nákladů a tak se Češi opět pustili do objevování krás svých východních sousedů. Za rok 2012 byl přepokládaný nárůst českých turistů kolem 10 %.

Lyže, běžky či zimní turistika

Vysoké Tatry mají díky své geografické poloze lepší sněhové podmínky než tuzemské hory a jsou poměrně dobře dostupné. Několikahodinová cesta autem či vlakem se skutečně vyplatí. Dle statistik tatranských okresů Poprad a Kežmarok se zde v roce 2011 ubytovalo přes 61 000 českých turistů.

Mezi nejnavštěvovanější lyžařské areály patří Starý Smokovec, Tatranská Lomnica či Štrbské Pleso. Nabízejí celodenní skipasy od 28 do 33 Eur, kilometry upravených sjezdovek a běžkařských tratí, lyžařské školky, půjčovny vybavení, moderní infrastrukturu a kompletní zázemí pro aktivní i pasivní sportovce v průběhu celé zimy.

slovensko strbske pleso

Památky a relaxace

I ten, kdo není nadšeným lyžařem, si ze slovenské zimní nabídky zaručeně vybere. Milovníci historie a památek mohou navštívit například kostel svatého Egídia v Popradu nebo Evangelický artikulární kostel v Kežmarku. Relaxace chtiví turisté ocení velké množství geotermálních koupališť, aquaparků a lázní s celoročním provozem. Slovensko je skutečně termálním rájem, s více než 40 geotermálními areály vysoce přesahuje nabídku České republiky.

slovensko kostel kezmark

Sport a welness pod Vysokými Tatrami

I sebevětšího milovníka zasněžených svahů lyžování časem omrzí a dostaví se únava. Stačí spojit příjemné s užitečným a cestou ze sjezdovky se zastavit v některém z termálních koupališť. Do dvaceti kilometrů od Starého Smokovce a Tatranské Lomnice se nachází jedno z nejznámějších – Thermal Park Vrbov. Vstupné do rekreačního střediska stojí už od 5 eur, pokud se zastavíte pouze zregenerovat síly, postačí vám i jen několika hodinová návštěva.

slovensko vrbov masaze

Kromě relaxace a uvolnění namožených svalů po celodenním lyžování mají geotermální prameny léčebné účinky. Pomocí balneoterapie, lázeňské léčebné metody, zde návštěvníci bojují s poruchami oběhového a trávicího systému, s nadváhou či léčí neduhy pohybového aparátu. Například geotermální voda používaná ve Vrbově má vysoký obsah hořčíku, vápníku a síry a je čerpána z hloubky 2 000 metrů.

Návštěvníkům je k dispozici 10 bazénů s příjemnou teplotou vody do 38 stupňů Celsia, moderní zázemí a řada doplňkových služeb. Během zimní sezony je zpřístupněno celkem pět bazénů včetně venkovních umožňujících koupání pod širým nebem. Pokud se přeci jen někomu zasteskne po monumentálních horských štítech, může se přímo z areálu pokochat nezapomenutelným výhledem na Vysoké Tatry.

slovensko vrbov bazen

Více informací naleznete na http://www.termalnekupalisko.com/.
Zdroj foto: termalnekupalisko.com, thaimasaze.sk, Kezmarok.sk, tatry.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Vaněk: „Dojde i na operní árii, neboť ani já ani Roman nejsme operní pěvci, logicky tedy musí zaznít i něco z opery.“

tomas vanek 200Tomáš Vaněk a Roman Tomeš vyrazí v dubnu na čtyři koncerty. Společně s pianistkou Kristinou Brachtlovou se vydají na turné po vlasti české, moravské i slezské a divákům představí energickou koncertní show plnou populárních písní, která se b...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

31. ročník Plavecké soutěž měst proběhne ve středu 5. října v 35 bazénech po celé ČR

plavec perex(TZ – 4. 10. 2022, Praha) Již zítra, 5. října 2022, rozčeří hladinu 35 bazénů naší republiky účastníci Plavecké soutěže měst. Do organizace této akce, kterou pořádá Česká asociace Sport pro všechny za podpory České unie sportu, projektu Tipsport –...

Z archivu...


Literatura

Deník třídního otloukánka aneb Jak jsem zvítězil nad šikanou

Deniktridnihootloukanka perex"Pravidla, jimiž se řídí druhý stupeň základních škol, nám často zůstávají záhadou. Ale pro Erika Haskinse je to záhada, kterou potřebuje vyřešit a velmi rychle. Do šesté třídy to byl normální kluk, ale z nějak...

Divadlo

Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

alt16. ročník tradiční olomoucké přehlídky odpočítává poslední hodiny do svého začátku. Čtvrteční a páteční program nabízí premiéru a první reprízu exkluzivní taneční koprodukce Power Power Dance, která vzniká speciálně pro festival s podporou

Film

Mezi vlky – zima je zpátky!
ImageParta vrtařů z aljašské ropné rafinérie se po několikatýdenní šichtě vrací letadlem zpátky domů. Cestou je ale zasáhne sněhová bouře a těch pár, co mělo to štěstí a havárii přežilo, se pokouší přežít ještě jednou, tentokrát mezi vlky...