ČTENÁŘI NA CESTÁCH - POZNÁVÁNÍ SEVERNÍHO NĚMECKA A DÁNSKA: Lüneburská vřesoviště a Celle

ČTENÁŘI NA CESTÁCH - POZNÁVÁNÍ SEVERNÍHO NĚMECKA A DÁNSKA: Lüneburská vřesoviště a Celle

Tisk

vresoviste200Na světě je spousta míst, která stojí za to navštívit, ale z nejrůznějších důvodů to zatím nevychází. Díky čtenářům, kteří jsou ochotni podělit o své zážitky z cest si o některých místech můžeme alespoň přečíst a trochu se poučit a inspirovat. O poznávacím zájezdu absolvovaném v srpnu 2012 vypráví pan Ing. Jaromír Štrumfa z České Lípy, díky poměrně velkému rozsahu jsme zápisky rozdělili do devíti částí.

 

Část první: Lüneburská vřesoviště a Celle

Zájezd pořádaný CK EMMA Brno vyhledala moje manželka u českolipské cestovní agentury na poslední chvíli (ale ne last minute). Mně se program zamlouval, jak kvůli hanzovním městům, tak i pro zajímavost dánské části. Druhá polovina srpna bylo velice vhodné období, protože nám oběma z hlediska jiných akcí vyhovovalo. O zájezd do Brém a Hamburku jsem měl delší dobu zájem, neboť se k těmto přístavům vážou zvláštní osobní pocity. Má to souvislost se školní výukou na základní škole v Pusté Rybné, let 1943-45. Tehdy se učil jen zeměpis Velkoněmecké říše, což byl cílený program nacistů vychovávat polovzdělance. Přesto mě dodnes utkvělo v paměti to co jsem vyslechl ve třídě, kde byly tři ročníky, vyučované současně. Každý ročník měl 1/3 času vyučujícího. O Dánsku se v rybenské škole hovořilo taky, protože bylo považováno za součást 3. říše, stejně jako Protektorát Čechy a Morava. A tak se můžu vrátit k začátku, abych to sepisoval v časovém sledu.

První místo zájezdu se jmenuje CELLE a nachází se ve spolkové zemi Dolní Sasko. Je to středisko oblasti zvané Lüneburská vřesoviště. Ta se nacházejí na celkové ploše cca 500 km2. Vřesoviště nejsou souvislá plocha, nýbrž se skládají z různě velikých ploch. Oblast je částečně zalesněna a to především borovicí. Samozřejmě, že jsou zde i pole a louky. Podloží je tvořeno pískem a úrodná prsť je tady spíš výjimkou. Plocha vřesovišť byla zformována před 200 tisíci roky severským ledovcem, který pokrýval Evropu až na území k Dunaji. Ledovec při svých cestách (rostl, ubýval, opět rostl a opět ubýval) tlačil kameny – morény, které lze vidět i u nás.

Lüneburská vřesoviště jsou evropským unikátem. Podléhají režimu ochrany přírody a jsou zařazena do programu NATURA 2000. Tento program běží také v ČR. Jedna lokalita se nachází poblíž České Lípy a má funkci pro uchování odpočinkových ploch tahů ptactva. Krajinou protéká řeka Aller a je zde rozeseto mnoho různě velkých jezer a jezírek. V posledních desetiletích byl budován systém cyklostezek v řádu stovek kilometrů, jimiž je protkána. Proto je stále víc využívána pro individuální cyklo- turistiku. Velmi oblíbená stezka vede právě podél této řeky.

Vřes působí na plochách velice romanticky. Ve vřesovištích jsou rozesety jednotlivé stromy a keře, stejně jako jejich skupiny. O borovicích jsem se už zmínil, ale listnáče zde mají přirozeně širší paletu. Ta může být pozoruhodná, když se na podzim začne zbarvovat listí. Dřeviny jako břízy, olše, osiky, javory, buky, topoly a různé keře dokážou vytvořit, spolu načervenalými koberci vřesu, pestrou paletu přírodních odstínů.

vresoviste

Jedním z činitelů ovlivňujících svěžest vřesovišť jsou zde divoké ovce (trochu připomínají muflony), které se vřesovišti pohybují. Jejich skupiny, vždy pod vedením berana, tudy procházejí a důsledně likvidují náletové dřeviny. Při procházení plochami prý svými kožichy likvidují pavučiny, jichž je zde stále požehnaně. Ovce prý mají velice hodnotné maso, které se používá jako složka místních masných specialit. Cena jejich masa nebyla zmíněna…

Město Celle má asi 15 tis. obyvatel a vyznačuje se tím, že si uchovalo starobylý ráz. Nachází se v něm na 400 hrázděných domů. Hrázděné domy lze vidět i u nás na severu a západě Čech. Je to systém dřevěných konstrukcí budov, jejichž stěny jsou vyplněny cihlovým zdivem. Vznik města sahá prokazatelně na konec 13. století a to datem založení zdejšího mariánského kostela v roce 1292. Původně byl gotický, ale později byl upraven podle slohů, které zrovna byly v kurzu. Kostel založil biskup z Hildesheimu. V době reformace došlo k jeho převedení pod luterskou církev. To se ostatně týká většiny kostelů v severním Německu a ve Skandinávii. Ve městě je zámek, který byl majetkem hannoverských knížat. Hannover je v současnosti hlavním městem Dolního Saska. Hannoverský rod patřil k předním evropským dynastiím a je s ním spojena i současná dynastie, vládnoucí ve Velké Británii. Město Celle působí velice příjemným dojmem navenek i zevnitř. My jsme si to ověřili v jedné z místních pekáren, jejíž personál se vyznačoval příjemným vzhledem a ochotou.

Jak to ale bývá, narazí se i na odvrácenou stranu. Při projíždění autobusem jsem sledoval množství informačních tabulí pro turisty při komunikacích. V jedné velmi krátké době jsem si všiml směrovky s nápisem KL BERGEN-BELSEN, což nebylo nic jiného než koncentrační tábor neblahé paměti, kde účinkovala m.j. manželka tamního velitele nazývaná vězni belsenská bestie. Orientační tabulka 10x40 cm posloužila jako důrazné upozornění na naši neblahou evropskou minulost. Zahynulo v tom koncentráku 70 tisíc lidí, převážně sovětských válečných zajatců, ale také ANNA FRANKOVÁ a její rodina a také náš JOSEF ČAPEK. Válečné asociace jsou běžným mostem starých lidí s jejich mladými lety obecně. To potom hledám v literatuře podrobnosti a zážitky z výletů dodatečně košatí. Užil jsem si jich několik i na tomto výletě a přirozeně i po něm, když jsem to zpracovával.

vresoviste celle

Příště: Brémy

Zdroj foto: inernet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Praha-Klánovice


brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Cestovní deník – skvělý společník na léto

altLéto je tu a s ním dostatek času na výlety, vyjížďky, plavby, cesty a pouti, chvíle nabité zážitky, na které se bude po návratu slastně vzpomínat... Jenže lidská paměť je nespolehlivá, podstatně jistější proto bude, vše si pečlivě zaznamenat. V klidu se zastavit...


Literatura

Učytelskej: Boj s větrnými mlýny v českém školství

ucytelskej 200Jaroslav Konvička stylově v září vydal román Učytelskej, kde zužitkoval své zkušenosti z pedagogické praxe. V předmluvě píše, že se nejedná o autobiografický román, ale fikci vyrostenou z mnoha zrnek pravdy.

...

Divadlo

Divadelní svět 2012

divadelni-svet 2012 200Na začátku nového roku se hodnotí. Hodnotí se rok uplynulý, jeho činy, výsledky. Ohlédnutí zpátky může přinést zajímavá srovnání, poukázat na to nejdůležitější a navnadit do budoucnosti. I redakce divadla n...

Film

Z balkónu

sfz 200Severská filmová zima přináší do kin v různých koutech Česka rozličné typy filmů. Tentokrát nabízí i netradiční snímek, které z části působí jako dokument jednoho zahloubaného Nora. Drama Z balkónu přináší sondu do myšlenek muže po čtyřicítce, který bloum...