Památky Zlínského kraje vstupují do další sezóny

Památky Zlínského kraje vstupují do další sezóny

Tisk

zlinsky kraj 200Už v sobotu 30. března začíná návštěvnická sezóna na některých památkových objektech ve Zlínském kraji. Zámky si i v letošním roce připravily pro své návštěvníky zajímavé kulturní akce a další novinky.

 

 

Poslední březnový víkend se oficiálně otevírají brány památek Zlínského kraje ve správě NPÚ ÚPS v Kroměříži. Arcibiskupský zámek v Kroměříži otevírá brány svým návštěvníkům už od pátku 22.3., zámek Buchlovice a hrad Buchlov zahajují sezónu v sobotu 30.3.2013 a zámek Vizovice otevírá sezónu Velikonočním pondělím, tj. 1.4.2013.

Kroměřížský areál láká na Rotundu s Focaultovým kyvadlem

Kroměřížský Arcibiskupský zámek letos obslouží návštěvníky z nového návštěvnického centra a otevře novou vstupní expozici. Galerie bude rozšířena o expozici zahradní kultury, první svého typu v našich zemích. V letošním roce se správa Arcibiskupského zámku v Kroměříži ve spolupráci s Muzeem Kroměřížska rozhodla nabídnout svým návštěvníkům rozšíření oblíbené zvýhodněné vstupenky „VIA ARTIS – Cesta k umění otevřená…“, a to o Památník Maxe Švabinského. Majitel permanentky, tak bude mít možnost navštívit během roku 2013 několik desítek výstav různých žánrů a zaměření.

Novinkou je možnost provázené prohlídky nově restaurovaných prostor Rotundy v Květné zahradě včetně Foucaultova kyvadla. Ta bude od května součástí nové zvýhodněné vstupenky VIA ARCADIA, která spojí tyto unikátní prostory s nádherou zámecké sala terreny a s projížďkou po Podzámecké zahradě.

zlinsky kraj kromeriz

Vizovice nabídnou salonky

Zámek ve Vizovicích nabízí od letošního roku na prohlídkové trase A nově instalovaný odpolední salón. Při realizaci se vycházelo ze studia dobových interiérů 19. a 20. století. Na trase B uvidí návštěvníci nově instalovaný čajový salón s množstvím kvalitních grafik, které doplnily také chodby 2. poschodí a ložnici hraběnky. Do prohlídkových okruhů se tak nově dostává dalších 35 grafik, více než dvě desítky dobových fotografií a původní nábytek, které se dosud nacházely v depozitářích. Po dvouletém restaurování nástěnné malby se do nabídky privátního okruhu B vrací také Čínský salonek.

zlinsky kraj vizovice

První dny návštěvnické sezóny

Již od čtvrtka 28. března můžete v sala terreně na zámku v Buchlovicích obdivovat rozsáhlou výstavu sortimentu řezaných tulipánů – Tulipománie IV. Od soboty 30. března do středy 3. dubna bude výstava tulipánů rozšířená o aranžmá z řezaných květin, která budou zdobit interiéry zámku a návštěvníci je uvidí v rámci prohlídky.

zlinsky kraj buchlovice tulipanomanie

Hrad Buchlov připravil pro své první návštěvníky letošní sezóny „Velikonoce na hradě“, a to v neděli 31.3.2013 a v pondělí 1.4.2013 od 10:00 hodin. Uvidíte hudební vystoupení rockového sboru sv. Pluk, můžete se zúčastnit prohlídky hradu s ukázkami historických kostýmů nebo si se svými dětmi na nádvoří upletete velikonoční pomlázku či namalujete kraslici. Sváteční akci doplní výstava starých velikonočních fotografií a výstava velikonočních vazeb.

zlinsky kraj buchlov

Zámek ve Vizovicích zahajuje letošní sezónu až na Velikonoční pondělí 1. dubna. Současně s prohlídkovými okruhy se otevře i výstava velkoformátových fotografií Veroniky Skálové „Květinové vazby v historických interiérech“. Tato výstava potrvá v přízemí zámku až do 31. května. Všem návštěvníkům během aprílového pondělí nabídne zámek prohlídky za zvýhodněné vstupné!

Turistická sezóna na Arcibiskupském zámku v Kroměříži začne 22. března – miniveletrhem poutních míst v České republice „Poutní dny v Kroměříži 2013“. V Květné zahradě vrcholí výstava Kamélie a proměny zahrady. Na zámku budou zpřístupněny nejen reprezentační sály, ale mimořádně bude otevřená i kaple sv. Šebestiána, kde budou probíhat komentované prohlídky v rámci výročí Cyrila a Metoděje.

zlinsky kraj kromeriz poutni dny

Přehled akcí připravovaných pro letošní sezónu jednotlivými památkovými objekty:

Státní hrad Buchlov

Velikonoce na Buchlově 31.3. – 1.4.
Strašidelný hrad 25.5.
Pouť ke kapli sv. Barbory 26.5.
Prázdninové divadelní pohádky pro děti 1.7. – 26.8.
Buchlovské kování – mezinárodní setkání kovářů s ukázkami černého řemesla 13. – 14.7.
Buchlovské noci s černou paní – oživlé legendy Buchlova 25.7. – 27. 7.
Irský večer 10.8.
Pouť ke kapli sv. Barbory 18.8.
Dny evropského dědictví (EHD) 7. – 8. 9.
Co vonělo z hradní kuchyně – ochutnávka tradičních a historických receptů 14.9.
Na Štěpána na Buchlově otevřená brána 26.12.

Státní zámek Buchlovice

TULIPOMÁNIE IV. – výstava tulipánů 29.3. – 3.4.
Kosecké písně – setkání mužských sborů a muzik, soutěž v kosení trávy 26.5.
Den otevřených zahrad – speciální prohlídky zámeckého parku 8. – 9.6.
Výstava růží 4. – 8.7.
Světlo v zahradách – umění iluminace 3.8.
Oblastní výstava psů 21.9.
Vánoce na zámku prosinec

Státní zámek Arcibiskupský zámek a zahrady Kroměříž

Kamélie a proměny zahrady – výstava kamélií 2.2. – 1.4.
Poutní dny v Kroměříži – miniveletrh poutních míst 22. – 24. 3.
Výstava bulharských ikon 22.3. – 26.5.
Dny slovanské kultury 25. - 26.5.
Dny otevřených zahrad 8. – 9.6.
Výstava afrických soch (Zimbabwe) v Květné zahradě 8.6. - 31.8.
Divadelní představení „Císařská slavnost“ v sala terreně ( Vivat Amadeus!) 22.6.
Vivat Amadeus! – Requiem, koncert Moravské filharmonie 27.6.
Noc literatury 15.5.
Noc kostelů 24.5.
Noc galerií 7.6.
Výstava fotografií z natáčení Amadea 7. 6. – 28. 7.
Dožínky 24.8.
Hradozámecká noc 31.8.
Dny evropského dědictví (EHD) 7. – 15. 9.

Státní zámek Vizovice

Květinové vazby v historických interiérech našich hradů a zámků – výstava velkoformátových barevných fotografií Veroniky Skálové 1.4. – 31.5.
Květinové slavnosti – zámek v tulipánech 11. – 17.5.
Den dětí 1.6.
Panská služba, žádný med 2.6.
Panská služba, žádný med 18. 8.
Letní kino 26. - 29.8.
Hradozámecká noc 31.8.
EHD: 3. akustický koncert skupiny Mirečkovi sekeráše 14.9.
Noční prohlídky zámku 27. – 28.9.
Panská služba žádný med 20.10.
Vánoční výstava 23. – 29.12.

Zdroj foto: stránky zmíněných památek


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

František Nedvěd: „Jako legenda se vůbec necítím.“

frantisek nedvedFrantišek Nedvěd, který dal světu písně Stánky, Rozchod či Valčíček, brzy oslaví 65 let. Nyní jej můžete zastihnout na turné s bratrem Janem nebo se zaposlouchat do jejich spo...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Fotoreportáž z vystoupení Alexandrovců v Českých Budějovicích

Alexandrovci rh perexV rámci jejich turné k příležitosti 70. výročí osvobození a konce 2. světové války přívítaly Alexandrovce také České Budějovice. V místní Budvar aréně vystoupil tento armádní soubor 16.října a stejně, jako v jiných městech, s...


Literatura

Britská detektivka - Smrt v sutinách

smrt v sutinach 200Nakladatelství Moba nám v lednu vydalo knihu známé britské autorky Ann Grangerové Smrt v sutinách. Klasická detektivka z anglického venkova potěší všechny milovníky detektivních příběhů!

...

Divadlo

Švandovo divadlo má nového stálého hosta, je jím oceňovaný soubor JEDL

svandovo divadlo 200Nového stálého hosta ověnčeného mnoha divadelními cenami přivítá od ledna 2022 pražské Švandovo divadlo. Program jeho studiové scény tak v příštím roce obohatí pět inscenací souboru JEDL, profilujícího se už víc než 10 let ja...

Film

Festival ANIFILM zveřejnil výběr soutěžních snímků a představuje svůj letošní vizuál

anifilm 2022 perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne letos v Liberci od 10. do 15. května. Představí se to nejlepší i nejnovější z animované tvorby, přijede řada tvůrců i fanoušků animace. Nyní skončila práce výběrové komise a ...