ČTENÁŘI NA CESTÁCH - POZNÁVÁNÍ SEVERNÍHO NĚMECKA A DÁNSKA: Eutin

ČTENÁŘI NA CESTÁCH - POZNÁVÁNÍ SEVERNÍHO NĚMECKA A DÁNSKA: Eutin

Tisk

eutin200Na světě je spousta míst, která stojí za to navštívit, ale z nejrůznějších důvodů to zatím nevychází. Díky čtenářům, kteří jsou ochotni podělit o své zážitky z cest si o některých místech můžeme alespoň přečíst a trochu se poučit a inspirovat. O poznávacím zájezdu absolvovaném v srpnu 2012 vypráví pan Ing. Jaromír Štrumfa z České Lípy, díky poměrně velkému rozsahu jsme zápisky rozdělili do devíti částí.


Část pátá: Eutin

Z Lübecku jsme vyrazili ve čtvrtek 16.8. ve 12,15 hod směrem na sever a cílem 1. etapy bylo město EUTIN o němž už byla řeč. Je to centrum Holštýnského Švýcarska a má asi 15 tis. obyvatel. Holštýnsko je starý zeměpisný pojem a v současnosti má německou a dánskou část, což je důsledek versailleské smlouvy a smlouvy trianonské. K označení Švýcarsko přivedla místní romantiky členitá krajina v jinak fádní severoněmecké rovině. Bývala to doména oldenburských vévodů. Krajina je vhodná pro zemědělství a také pro mořský rybolov. Název Oldenburg evokuje jablka. Je to tam sice sever Německa, ale blízkost moře je ochranou proti silnějším mrazům. Městu Eutin také říkají město růží, jichž je v tomto městě skutečně habaděj. Do 10. století tam vládli slovanští Obodrité, ale ty vytlačili, světe div se, Nizozemci.

Město Eutin vytěžilo z konfliktu mezi biskupem a lübeckou městskou radou a následným přemístěním biskupa. Vytvořilo si pozici poddanského města oldenburských vévodů a biskupovy vrchnosti. Po staletí zde dominoval obchod a výkon soudní moci. Vzhledem k protestantismu tato kombinace vládnutí fungovala trochu jinak nežli u nás, ale moc je opřena o sílu, poslouchat se musí a na chudý lid platí přísnost…

eutin2

Zdejší zámek využívala vládnoucí šlechta dost intenzivně. Má čtvercový půdorys a je obehnán vodním příkopem. Původně se jednalo o hrad …Když skončila feudální moc a zejména po 2. světové válce, začala i na venkově fungovat demokracie, dostal se zámek do vlastnictví města a vznikl problém …. Kdo to bude platiti …? Řešením je účast zemské správy , města a … oldenburského šlechtického rodu.

Ve městě je kostel sv. Michaela, který etapově zřídili biskupové. V Eutinu se narodil hudební skladatel Carl Maria von Weber, což je dnes důvod ke každoročnímu hudebnímu festivalu. Před léty se v Eutinu zrodil nápad zřídit ve městě seniorský dům, zvaný Palác vdov. Již několik let však přešlapují kolem problému kdo bude platit provozní náklady. A potom se řekne, že taková nedomyšlenost nemá v Německu šanci… má !

Mne velice zaujal na nádvoří zámku cypřišek nutkajský s obvodem kmene 2,5 m. Pořádný kousek jaký jsem před tím neviděl. Kromě cypřišku tam je ještě (asi) červený dub s velice vychrtlými listy, že mě nad ním zůstal rozum stát. Později jsem viděl podobné v Dánsku. S touto druhovou varietou jsem se dosud nesetkal.

eutin zamek
Aktuálně slouží zámek kulturním účelům a to celoročně jako knihovna a městské muzeum a sezónně festivalům. Voda kolem zámku má vazbu na dost velké jezero (cca 10 km2), které slouží vodnímu plachtění jak rekreačnímu tak sportovnímu. Obecně lze říci, že se mění životní styl a lidi víc zapojují do individuální rekreace své svaly a tak kde mohou jezdí na bicyklech, veslují, plachtí, pěstují jezdecký sport, věnují se turistice a realizují se v krajinné ekologii, kupř. péči o uchování druhové rozmanitosti a o naučné stezky.

Jedním z důvodů zastávky v Eutinu byl nákup potravin, protože v Dánsku je podstatně dráž než v Německu. Trochu jsme ten nákup přepískali a tak jsme eutinský nákup zčásti konzumovali doma. Přesvědčili jsme se, že je rozdíl mezi výrobky prodávanými v Německu a týmiž, které jsou dodávány a prodávány u nás.

Ve městě růží jsme pobyli zhruba dvě hodiny, protože klíčová byla přeprava trajektem z německého ostrova FEHMARN. Od Eutinu směrem k moři pokračuje převážně zemědělská krajina v podstatě rovinného typu. Porosty obilí, kukuřice, řepy a … zelí. Přejeli jsme dva průplavy spojující Baltské a Severní moře. Prý tam fungují malé přílivové elektrárny. Nejvíc průplavů se prý vybudovalo za Bismarcka.

eutin fehmarn

Kromě rostlinné výroby je vidět i pasoucí se hovězí dobytek a ovce. Pastviny jsou zpestřeny listnatými remízky a lesíky a častou dřevinou jsou osiky, poněkud odlišné od těch našich. A k tomu všemu větrná kola, která se neotáčela (???). Ostrov Fehman jsme projeli za 30 minut a řidiči začali hledat do které fronty se zařadit. Jsou zde také seřazovací nádraží o mnoha kolejích. Parkoviště autobusů a kamionů končí branami, jimiž se naloďuje. Počet bran: 23 !

Vše běželo jako na drátkách. Autobusem jsme zajeli na trajekt o třech nákladních palubách, vystoupili a vyšlapali na jednu ze dvou palub pro cestující s obchody, restauracemi, směnárnou, toaletami…Palubu, kde byl náš autobus jsme si museli zapamatovat. Já jsem si to raději zapsal. Na bloudící ovce nejsou zvědaví, ale že se občas někdo ztratí, to tedy ano.

Turistika je v současnosti velký byznys a trajektové úseky vykračují. Vylodili jsme se na dánském ostrově Loland. Další přeprava po ostrovech Falster a největším Sjaelandu se konala přejížděním z ostrova na ostrov po mostech přes úžiny. Kodaň se nachází na ostrově největším. Od místa vylodění jsme to měli do hlavního města 159 km.

Příště: Dánsko

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Audiokniha roku - projekt pro všechny příznivce audioknih a mluveného slova

headmailUž od dubna funguje na českém internetu projekt Audiokniha roku. Na jeho webových stránkách www.audiokniharoku.cz nachází posluchači audioknih recenze na novinkové i starší tituly, ale na pozadí lze tušit i ně...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Enneagram pro pochopení sebe sama i druhých

enneagram perexSnad nejpřesnější návod na to, jak pochopit vlastní povahu! Nejlepší popis osobnosti! A chvályhodné pochopení reakcí na svět kolem sebe. Asi tak lze shrnout Enneagram – Průvodce probuzením. Tento systém objevování pravého Já má jednu obro...

Z archivu...


Literatura

Lucie v pozici stromu: Román plný jógy, lásky a odpuštění

Lucie perexLucie, Diana, Leona a Marie. Čtyři kamarádky, čtyři osudy. Čtyři příběhy se společným jmenovatelem, kterým překvapivě není muž, ale docela obyčejné cvičení – jóga.

...

Divadlo

Moderní zpracování klasického příběhu

Cyrano perexPaříž, 17. století. Cyrano z Bergeracu (Luboš Veselý) je nápadný nejen díky svému vtipu, pohotovosti a básnickému umění, ale především kvůli svému mimořádně velkému nosu. Miluje svou nádhernou sestřenici Roxanu (Natálie Řehořová), o kterou má ...

Film

Krátkometrážní studentské snímky, které bojovaly o ceny na Českém lvu

Martin Kuba režisér vítěz ceny MagnesiaPro všechny milovníky krátkých filmů, poskytujících rychlou katarzi příběhů, je tady možnost podívat se na ty nejlepší snímky za uplynulé roky, které bodovaly na Českém lvu. Platforma dafil...