Cestujeme za jídlem (1): Kam za dobrou zmrzlinou? Třeba do italského Caorle

Cestujeme za jídlem (1): Kam za dobrou zmrzlinou? Třeba do italského Caorle

italie zmrzlina200Cestování není jenom o poznávání nových krajů. Jeho nedílnou součástí je i jídlo. Existují dokonce tací lidé, pro které je cestování hlavně příležitostí poznat regionální kuchyni. Kamkoli zavítají, tráví spoustu času v místních hospůdkách a ochutnávají různé speciality a popíjejí nápoje typické pro tamější kraje. Domů přijedou nabiti kulinářskými dojmy a leccos jsou pak schopni si i sami doma uvařit.

 

My se v našem cestovatelském seriálu zaměříme na různá místa v Čechách i po světě, kde jsme něco zajímavého a dobrého ochutnali. Našim čtenářům přineseme tip, kam se mohou podívat a na čem si tam pochutnat. Kde se nám podaří zjistit recept, připojíme i ten.

Nejedu do ciziny kvůli české svíčkové

Na naši první cestu se vydáme na jih do slunné Itálie. Ačkoli se snažím řídit příslovím, že jím proto, abych žila, nežiju proto, abych jedla, také patřím mezi cestovatele, kteří rádi ochutnají místní lahůdky. Nenechám si je ujít, vždyť přece nejedu do Itálie kvůli tomu, abych tam jedla českou svíčkovou! Na té si můžu pochutnat doma! V Itálii samozřejmě dám přednost nejrůznějším variantám těstovin, pizze pestrých barev a chutí – a pochopitelně také zmrzlině.

Za zmrzlinou do Itálie

U nás v Čechách se to sice za okny zdaleka ještě netváří ani jarně, natož letně, ale to nám nebrání, abychom si nemohli navnadit chuťové pohárky na dobrou zmrzlinu. Vždyť přestože to zatím tak nevypadá, léto jednou přijít musí, a když budeme vědět, kam se vydat za dobrými letními pochoutkami, nebudeme pak ztrácet čas složitým hledáním. A kam jinam se vydat za kvalitní zmrzlinou, než do Itálie. Zdejší smetanový zmrzlý mls klidně vydá za hlavní jídlo.

italie1

Gelaterie jako letní azyl

Místem, kam se dá vyjet i s malými dětmi, je severoitalské pobřežní městečko Caorle, o kterém ostatně už v této rubrice článek vyšel. Není to taková fabrika na turisty jako nedaleké Bibione a rodiny si tu přijdou na své. Je tu spousta příležitostí pro děti, jak mohou vybít svoji energii, a dospělí, ti zase mohou posedět v Gelateriích, tedy našich cukrárnách. Dát si tam kávu a k ní něco sladkého studeného.

Můžete si sednout dovnitř i ven

My jsme v Caorle zakotvili v Gelaterii Artigiana Tropical přímo na hlavní třídě Via dal Moro Luigi číslo 13. Interiér je laděný v příjemné letní kombinaci modrožluté barvy. Sedět se dá nejenom uvnitř, ale i u stolečků venku na ulici. Můžete si tedy vybrat, jestli dáte přednost ruchu ulice nebo raději zalezete do klidného koutku v nitru cukrárny. Pokud jde o sortiment, dostanete tu jak zmrzlinu do kornoutku, jak se říká přes ulici, tak i poháry. A právě na ty se nechte zlákat.

italie2

Dejte si zmrzlé špagety i volské oko

Nejenom, že dostanete správnou smetanovou zmrzlinu, ale Italové se vyřádí i v kreativitě jejího zpracování. Nabídnou vám tady mnohem víc než jenom obligátní české kopečky udělané naběračkou. Fascinují mně například zmrzlé špagety s kečupem. Nejde vlastně o nic jiného než vanilkovou zmrzlinu protlačenou přes sítko, takže skutečně tvoří špagetové nudličky, a přelitou jahodovou zavařeninou, ale výsledný efekt je světový. Podobné je i volské oko. Jednoduchá kombinace dvou zmrzlin na malé pánvičce, ale celkový dojem na jedničku. Pro děti tu nabízejí zmrzliny ve tvaru nejrůznějších šašků a pohádkových figurek. Vynechat byste neměli ani zdejší tiramisu.

italie zmrzlina

Pochoutka pro vyvolené

A když už jsme u té zmrzliny, na závěr jedna zajímavost. Itálie je opravdu zřejmě evropskou pravlastí tohoto pamlsku. Přišla sem patrně od Arabů. Některé zdroje uvádějí, že ji přivezl cestovatel Marco Polo z Číny. Ale ať už se sem dostala jakkoli, jisté je, že ze začátku se podávala jenom v nejvyšších kruzích. Pár století trvalo, než si na ní mohl kromě panovníků a šlechty pochutnávat i prostý lid. Takže máme vlastně velké štěstí, že si to můžeme užít.

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Imago, imagines I.-II.

Autoři zvolili jako východisko koncepce nové syntetické publikace věnované středověkému umění v českých zemích latinské slovo imago (označující nejen dvourozměrný obraz, kresbu apod., ale i výtvory trojrozměrné a případně i díla architektonická). academia.cz

Život byl pes

Tak to jsem já – pes Život. Rozhodně jsem se nenarodil jako domácí mazlíček. Díky různým okolnostem, které vám budu vyprávět, a také díky mému vzhledu a povaze, nikoho nenapadlo ho ze mě udělat. grada.cz

Tapír

  • Tapír vs. Dikobraz
    Navázali jsme úžasnou spolupráci. Detaily ještě dolaďujeme, ale už teď můžeme říct, že Tapír dostal silného parťáka a kreslený humor...
  • Tapír č. 4/2020
    Od 30. června vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor se spoluzakladatelem a zároveň šéfredaktorem...
  • Tapír adoptoval Tapíra
    Náš Klub kreslířů a humoristů, společně s kreslíři humoristického časopisu Tapír, adoptoval v ZOO Praha tapíra čabrakového. Adoptivními rodiči jsme...

Rozhovor

„Rád by som hral na najväčšom hudobnom festivale na Slovensku“ Legendárny saxofonista Bill Evans

jazz 200Na Gypsy Jazz festivale sa predstavil legendárny saxofonista Bill Evans. Zveril sa nám, že by rád zahral aj na Pohode. Celý článok o akcii nájdete ZDE

...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

28. festival TANEC PRAHA vstupuje do své třetí části A za Vaše představy opět neručí

praha tanec 200Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA vstupuje do své další části, ve které se představí mladí nadějní tanečníci a choreografové i stálice na mezinárodním tanečním nebi.

...

Z archivu...


Literatura

Útlá kniha plná hlubokých strachů

cas perexČlověk může často přemýšlet, zda se jeho život vyvíjí, tak jak má. Jestli dosáhl toho, čeho chtěl a jestli je sám se sebou spokojen. Ještě větší tlak je na něj naložen, pokud se stane rodičem. Očekávání jsou vysoká. Jsem dobrá matka/jsem dobrý otec? ...

Divadlo

Divotvorný vstup zlínského Městského divadla do sezóny 2013/2014

200divV sobotu 21. září uvedlo Městské divadlo ve Zlíně první večerní premiéru právě se rozbíhající divadelní sezóny. Pocty „být první v nové sezóně“ se dostalo muzikálu Divotvorný hrnec v režii umělecké šéfky zlínského divadla Hany Mikoláškové.

...

Film

LA PELÍCULA v únoru představí filmy hvězdných španělských režisérů

La Pelicula perexPatnáctý ročník festivalu LA PELÍCULA nabídne v únoru v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové díla oceňovaných předních španělských režisérů, jako jsou například Pedro Almodóvar nebo Pablo Berger. Návštěvníci oblíbené filmové přehlí...