Cestujeme za jídlem (1): Kam za dobrou zmrzlinou? Třeba do italského Caorle

Cestujeme za jídlem (1): Kam za dobrou zmrzlinou? Třeba do italského Caorle

Email Tisk

italie zmrzlina200Cestování není jenom o poznávání nových krajů. Jeho nedílnou součástí je i jídlo. Existují dokonce tací lidé, pro které je cestování hlavně příležitostí poznat regionální kuchyni. Kamkoli zavítají, tráví spoustu času v místních hospůdkách a ochutnávají různé speciality a popíjejí nápoje typické pro tamější kraje. Domů přijedou nabiti kulinářskými dojmy a leccos jsou pak schopni si i sami doma uvařit.

 

My se v našem cestovatelském seriálu zaměříme na různá místa v Čechách i po světě, kde jsme něco zajímavého a dobrého ochutnali. Našim čtenářům přineseme tip, kam se mohou podívat a na čem si tam pochutnat. Kde se nám podaří zjistit recept, připojíme i ten.

Nejedu do ciziny kvůli české svíčkové

Na naši první cestu se vydáme na jih do slunné Itálie. Ačkoli se snažím řídit příslovím, že jím proto, abych žila, nežiju proto, abych jedla, také patřím mezi cestovatele, kteří rádi ochutnají místní lahůdky. Nenechám si je ujít, vždyť přece nejedu do Itálie kvůli tomu, abych tam jedla českou svíčkovou! Na té si můžu pochutnat doma! V Itálii samozřejmě dám přednost nejrůznějším variantám těstovin, pizze pestrých barev a chutí – a pochopitelně také zmrzlině.

Za zmrzlinou do Itálie

U nás v Čechách se to sice za okny zdaleka ještě netváří ani jarně, natož letně, ale to nám nebrání, abychom si nemohli navnadit chuťové pohárky na dobrou zmrzlinu. Vždyť přestože to zatím tak nevypadá, léto jednou přijít musí, a když budeme vědět, kam se vydat za dobrými letními pochoutkami, nebudeme pak ztrácet čas složitým hledáním. A kam jinam se vydat za kvalitní zmrzlinou, než do Itálie. Zdejší smetanový zmrzlý mls klidně vydá za hlavní jídlo.

italie1

Gelaterie jako letní azyl

Místem, kam se dá vyjet i s malými dětmi, je severoitalské pobřežní městečko Caorle, o kterém ostatně už v této rubrice článek vyšel. Není to taková fabrika na turisty jako nedaleké Bibione a rodiny si tu přijdou na své. Je tu spousta příležitostí pro děti, jak mohou vybít svoji energii, a dospělí, ti zase mohou posedět v Gelateriích, tedy našich cukrárnách. Dát si tam kávu a k ní něco sladkého studeného.

Můžete si sednout dovnitř i ven

My jsme v Caorle zakotvili v Gelaterii Artigiana Tropical přímo na hlavní třídě Via dal Moro Luigi číslo 13. Interiér je laděný v příjemné letní kombinaci modrožluté barvy. Sedět se dá nejenom uvnitř, ale i u stolečků venku na ulici. Můžete si tedy vybrat, jestli dáte přednost ruchu ulice nebo raději zalezete do klidného koutku v nitru cukrárny. Pokud jde o sortiment, dostanete tu jak zmrzlinu do kornoutku, jak se říká přes ulici, tak i poháry. A právě na ty se nechte zlákat.

italie2

Dejte si zmrzlé špagety i volské oko

Nejenom, že dostanete správnou smetanovou zmrzlinu, ale Italové se vyřádí i v kreativitě jejího zpracování. Nabídnou vám tady mnohem víc než jenom obligátní české kopečky udělané naběračkou. Fascinují mně například zmrzlé špagety s kečupem. Nejde vlastně o nic jiného než vanilkovou zmrzlinu protlačenou přes sítko, takže skutečně tvoří špagetové nudličky, a přelitou jahodovou zavařeninou, ale výsledný efekt je světový. Podobné je i volské oko. Jednoduchá kombinace dvou zmrzlin na malé pánvičce, ale celkový dojem na jedničku. Pro děti tu nabízejí zmrzliny ve tvaru nejrůznějších šašků a pohádkových figurek. Vynechat byste neměli ani zdejší tiramisu.

italie zmrzlina

Pochoutka pro vyvolené

A když už jsme u té zmrzliny, na závěr jedna zajímavost. Itálie je opravdu zřejmě evropskou pravlastí tohoto pamlsku. Přišla sem patrně od Arabů. Některé zdroje uvádějí, že ji přivezl cestovatel Marco Polo z Číny. Ale ať už se sem dostala jakkoli, jisté je, že ze začátku se podávala jenom v nejvyšších kruzích. Pár století trvalo, než si na ní mohl kromě panovníků a šlechty pochutnávat i prostý lid. Takže máme vlastně velké štěstí, že si to můžeme užít.

Zdroj foto: internet


 




Přihlášení



Anketa

  • Tapír č. 3- 2019
    Od 30. dubna vychází další číslo našeho humoristického časopisu TAPÍR. Můžete se těšit na: – Rozhovor s Miloslavem Martenkem (kreslíř, humorista, letec…)...
  • Výstava Most
    Ve sportovní hale Most proběhla 1. dubna 2019 vernisáž výstavy tří autorů kresleného humoru, členů našeho Klubu kreslířů a humoristů,...
  • Soutěž s Tapírem
    Předplaťte si Tapíra a můžete vyhrát víkendový pobyt v lázních. Předprodej je možný vyřešit ZDE: www.send.cz/tapir Klikni do obrázku pro zvětšení:...

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Macháčkem u příležitosti podzimního turné MIG 21 s názvem „Šňůra Tour“

200rozMIG 21 vyráží na tradiční podzimní turné. Rozhovor s Jiřím Macháčkem Vám přinášíme i na našich stránkách.

...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (33)

Čtěte také...

Dot to dot

spojovacky 200Dnes bych vám ráda představila nástupce nebo možná pokračovatele velice populárních antistresových omalovánek a to Spojovačky, chcete-li Dot to dot, tematicky zaměřené na zvířata. Autorem je dr. Gareth Moore, který do knihy zahrnul celkem 30...


Literatura

Posádka lodi Volavka dokončila lov: Bratrstvo – Kniha třetí – Lovci

200 bratrstvoAustralský spisovatel John Flanagan píše fantasy pro kluky. A nejen nějaké jednotlivé příběhy – on píše rovnou celé série. Už s první (a nekončící) Hraničářův učeň dosáhl přímo světového věhlasu. Jeho dr...

Divadlo

Ve Švandově divadle uvedou Lámání chleba, hru o odvaze a přátelství v době nesvobody

6 Jacob Erftemeijer foto Alena Hrbkova repro zdarmaOsudy tří kamarádů, proměny moravského venkova a šedesát let české historie. A také cenu, která se někdy za odvahu, přátelství a slušnost mus...

Film

Natáčení Marhoulova filmu Nabarvené ptáče vstupuje do druhé poloviny

nabarvene perexSkončila v pořadí už pátá část z celkového počtu devíti etap natáčení adaptace světového bestselleru Jerzy Kosińského Nabarvené ptáče v režii Václava Marhoula. Na konci února a v první polovině bř...