Historická Bratislava vo fotografii

Historická Bratislava vo fotografii

Tisk

bratislava foto 200K podujatiam v rámci dní Bratislavy pre všetkých prispel svojou tvorbou aj významný básnik a fotograf Karol Kállay. Na svojich fotografiách zachytil historické miesta Bratislavy, ktoré mladšia generácia len s ťažkosťami identifikuje, pre skôr narodených je to samozrejmosť a vyvolávajú v nich spomienky na detstvo a mladosť. Smutné ale je, že veľa miest, ktoré zachytávajú jeho fotografie už neexistujú.

 

Jeho výstavnú zbierku fotografií o Bratislave slávnostne otvoril 19. apríla vo výstavnej sieni Múzea mesta Bratislavy v Starej radnici jeho syn Karol Kállay, ktorý si aj týmto spôsobom zaspomínal na svojho otca, ktorý zomrel minulý rok vo veku 86 rokov.
„Teším sa, že výstava sa uskutočňuje v takých krásnych priestoroch ako v Starej radnici a že otec aj, ktorý tu nie zostáva v povedomí ľudí. Stále je záujem o jeho osobu a prácu,“ poznamenal Karol Kállay mladší.

bratislava foto4

Karol Kállay pracoval pre rôzne časopisy doma i v zahraničí. Pracoval pre GEO, Hamburg, Stern Fokus, Spiegel, Manager Magazin Merian a iné. Jeho prvá kniha Slovenské rieky vyšla v roku 1954. Publikácie Pieseň o Slovensku a Los Angeles získali okrem iných ocenení aj Cenu UNESCO ako najkrajšie knihy sveta. Za knihu Kafka und Prag získal cenu v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska 1995.

bratislava foto3

V roku 1970 sa stal členom Medzinárodnej federácie umeleckej fotografie vo Švajčiarsku, ktorá mu udelila titul EFIAP (Excellence de la Fédération Internationale de l´ Art Photographique). Redakcia magazína GEO v Hamburgu mu udelila cenu Fotograf roka 1992.

bratislava foto2

Svoju tvorbu bilancoval na vyše 80-tich osobných výstavách doma i v zahraničí a podieľal sa na mnohých skupinových expozíciách po celom svete. V roku 1998 mu prezident republiky zapožičal Pribinov kríž I. triedy za celoživotné dielo v oblasti umeleckej fotografie. Získal aj cenu Leopolda J. Danihelsa za umelecké aktivity v Los Angeles v USA.

bratislava foto


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jean-Paul Didierlaurent o knize Čtenář z vlaku v 6.27

Jean-Paul Didierlaurent 200Francouzský spisovatel Jean-Paul Didierlaurent začínal s psaním povídek až v roce 1997 a přesto na sebe jeho románová prvotina Čtenář z vlaku v 6.27 strhává veškerou pozornost. P...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

OSTRAVSKÝ MAJÁLES

majales200Letošní OSTRAVSKÝ MAJÁLES 2013 je tím nejdůležitějším, jaký tu doposud byl, a to nejen z důvodu, že jak Ostravská univerzita, tak VŠB-TU se rozhodly uspořádat tuto velkolepou akci společně na jednom místě, a sice v Dolní obl...

Z archivu...


Literatura

Novou řadu pohádek pro nejmenší Lucie Seifertové odstartoval Bruncvík

Lucie Seifertová se v historii pohybuje jako ryba ve vodě. Asi nejznámější je mezi čtenáři její maxileporelo Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných událostí, které obdivují čtenáři od nejmenších po největší,...

Divadlo

I rodiče chtějí do divadla. Studio ALTA zavádí parent-friendly přístup

alta200Pražské Studio ALTA přichází s výraznou novinkou ve svém programu. Na podzim zavádí parent-friendly přístup, který usnadní návštěvu rodičům malých dětí. Právě rodiče jsou z kulturního dění často nedobrovolně vyčleněni, ať už kvůli nevyhovujícím časům či nedo...

Film

Hollywoodský matador Clint Eastwood se dočkal bohaté knižní Retrospektivy

clint IIIClint Eastwood patří k největším hollywoodským legendám a ikonám. Nejdříve si vybudoval jméno jako úspěšný herec, byť s trochu omezeným rejstříkem, posléze také jako výtečný a dvěma Oscary (western Nesmiřitelní, d...