Program pro příští dny: Záchvaty hokejového šílenství

Program pro příští dny: Záchvaty hokejového šílenství

Tisk

hokej cesi200Budou Češi zlatí? Nebo alespoň bronzoví? Omotejte si krk šálou, zabalte se do vlajky a ulehněte na gauč. Odpověď na otázku „Jak dopadli naši?“ získáte nejpozději v neděli 19. května. V tento den skončí světový šampionát v ledním hokeji.

 

 

Početný zástup českých a moravských žen se těší na sedmasedmdesáté mistrovství světa víc, než si myslíte. Proč? Protože partneři mnohých paní a dívek budou mít v hlavách především hokej a hokej. Kdepak sex, kdepak teplé večeře, kdepak cokoliv jiného. Žádné nároky! Nemálo mužů a chlapců se promění v závisláky konzumující pouze a jenom tu podivnou hru. Spousta žen bude mít spoustu času. Pohoda! Volné termíny pro návštěvy kamarádek. Pro výlety a nakupování. A třeba i nové možnosti pro chlapíky, kteří považují hokej za pitomost.

Podle vývoje turnaje se fanoušci přemístí z obýváků do hospod a pak i na náměstí. Kdo neskáče, není Čech, hop-hop-hop! Další spokojenou skupinou mohou být majitelé restaurací a vůbec obchodníci s pivem a dalším alkoholem. Jejich úspěch ovšem souvisí s výsledky, jakých dosáhne český národní tým. Jak známo, prohry se zapíjejí méně než výhry. Ať už se šampionát bude vyvíjet tak či onak, nedoporučuje se navštěvovat pouliční metanolové chýše. Což platí i pro případ, že by například Rusové prohráli s Rakušany nebo Francouzi.

hokej cesi1

Nedejte na předchozí plky! To nejdůležitější se odehraje na finských a švédských ledech. Šestnáct národních mužstev je rozděleno do dvou skupin po osmi, z každé z nich postupují první čtyři do vyřazovacích bojů. Herní systém je zákeřný: můžete vyhrát sedm zápasů, pak přijde ten osmý (čtvrtfinále), vy nebudete mít svůj den a… balíte kufry. Pro špičkové týmy platí, že prohra v osmém utkání se rovná celkovému neúspěchu. Do této kategorie patří samozřejmě Češi, držitelé bronzových medailí z posledních dvou šampionátů a mistři světa z roku 2010. Abychom na naše statečné hochy nenadávali, je nutné, aby se prokousali do nejlepší čtyřky. Mezi námi, nebude to jednoduché…

Pět výher je povinných – proti Bělorusům (hned v pátek 3. května), Slovincům, Švýcarům, Norům a Dánům. Složité to bude s Kanadou a ještě složitější s domácími Švédy. Jako jasnovidec amatér tipuji, že v osudovém čtvrtfinále český tým narazí na Kanaďany. To by mohly být nervy! Na gauči, v hospodě i na náměstí. Co víte, možná se tam někde potkáme.

hokej cesi2
I letmé nakouknutí do aktuálních děl sportovních publicistů stačí k tomu, abyste pochopili, že český hokejový národ je zatím udržován v naději – prý máme silné mužstvo. Hrdinou příštích dnů se stane brankář Pavelec. Všechno vychytá, všechno zachrání. Milován by mohl být také útočník Voráček, vyhlášený střelec ze zámořské NHL. Překvapit může mladý slávista Hertl, jemuž hokejový svaz napsal omluvenku, aby ho náhodou nepostrádala maturitní komise.

Je jisté, že světový turnaj zajímá i týpky, kteří mají pocit, že by se v sázkové kanceláři mohli vydat k rentiérským zítřkům. Vždyť hokej se dá spolehlivě natipovat a záhy tak zbohatnout.

Favorizovat Čechy, to je vlastenecká povinnost. Na zlato mohou pomýšlet i Rusové, jednak obhajují loňský titul a jednak… jsou to Rusové. Švédové mají v posledních dnech formu jako hrom, navíc hrají doma. Jenže – má to jeden háček. Tým pořadatelské země se stal mistrem světa naposledy v roce 1986 (Rusko, přesněji Sovětský svaz), statistiky jsou holt neúprosné. Z elitní druhé vlny mohou překvapit Kanaďané, kteří získali medaili (stříbrnou) naposledy v roce 2009. Nelze podceňovat Finy, šampióny 2011. Jejich forma není sice úžasná, ale podpora domácích fanoušků může být tím nejlepším dopingem. Nevěřím Američanům. Ti totiž mají skvělé výsledky v juniorských kategoriích, ale v dospělosti poněkud slábnou. Určitě by neškodilo překvapení, jakým byla loni finálová účast podceňovaných Slováků. Kdo letos? Co třeba Norové? Dánové? Švýcaři? I když led je kluzký a puk docela malý, není sporu o outsiderech – tuto roli na sebe musí vzít Slovinci a Rakušané. Od nich nikdo nic nečeká, jen sestup z elitní skupiny.

hokej cesi3

Co je nejpodstatnější, přeji vám, abyste nespadli VY! Třeba až půjdete odněkud „z hokeje“. Květnové chodníky bývají v naší zemi kluzké skoro jako švédský nebo finský led. Hop-hop-hop!

Zdroj zveřejněných fotografií: www.facebook.com/CeskyHokej


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je moje životní vášeň

kristina 200

Mladičká studentka psychologie Kristýna Lištiaková je sympatickou písničkářskou s oduševnělými texty a nádherou barvou hlasu. Zpívá o spříznění duší a lásce, která se nedá na míru ušít…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Městské muzeum v Chrasti láká nejen děti na výstavu panenek, medvídků a autíček

Městské muzeum v Chrasti, které sídlí barokním zámku, bývalém letním sídle královéhradeckých biskupů, připravilo pro  návštěvníky velkou sezónní výstavu Autíčka, panenky a jiné hračky, která bude v zámku k vidění až do 3...


Literatura

Série s Freyjou a Huldarem je u konce

ticho 200Necelého půl roku po předchozí knize Panenka vyšel královně islandské krimi Yrse Sigurðardóttir další, tentokrát poslední díl s názvem Ticho.

 

...

Divadlo

Nechte se očkovat Shakespearem a léto bude fajn!

shakespeare boure 200Užijte si léto ve společnosti anglického divadelního génia a těch největších českých hereckých hvězd. Předprodej Letních shakespearovských slavností startuje 4. května 2021 na www.shakespeare.cz a v síti Ticketmaster. Generáln...

Film

Čtvrtý ročník přehlídky 3Kino záhy započne

3dBěhem prvních pěti listopadových dnů (1.-5.11.2017) se v pražských kinech Atlas a Evald pořádá již počtvrté přehlídka 3Kino – spatříme na čtyřicet převážně nových až nejnovějších filmů, zpravidla u nás dosud neznámých, natočených v tuzemsku  i u našich nejbližších sousedů,  na Slovensk...