Turistický seriál K21: Para ZOO Vlašim

Turistický seriál K21: Para ZOO Vlašim

Tisk

parazoo 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Nejen díky našim zvídavým otázkám se dozvíte víc a můžete si naplánovat pěkný výlet. Tak do toho!

 

O trochu jiné ZOO nám řekla více paní Michaela Musilová.

Řekněte nám v úvodu něco o Para ZOO a Záchranné stanici pro živočichy ČSOP Vlašim.

Záchranná stanice pro živočichy ČSOP Vlašim již od roku 1994 zajišťuje péči o zraněné a jinak poškozené volně žijící živočichy s cílem jejich vyléčení a navrácení zpět do volné přírody. Dále pečuje o osiřelá mláďata, zajišťuje záchranné transfery živočichů z míst jejich ohrožení anebo například zajišťuje ochranu obojživelníků při jarním tahu.
ParaZOO je zdejší expozicí a jsou zde chována zvířata, která prošla léčením záchranné stanice, ale pro svůj handicap již nemohou být vypuštěna do volné přírody. ParaZOO slouží k ekovýchově a vzdělávání veřejnosti v oblasti ochrany zvířat.

Jako zajímavý turistický cíl je právě Para ZOO záchranné stanice. Jak se k vám tato zvířata dostanou a jakou jim musíte dát péči? Co je na této péči nejdůležitější?

V paraZOO chováme zvířata s nevyléčitelným handicapem, pro který by v přírodě již nepřežila. Dostala se k nám s různými zraněními. Některá byla popálená proudem elektrického vedení, jiná sražena automobilem nebo například poraněna zemědělskou technikou. Máme tu ale také ochočené jedince, kteří byli odchováni v lidské péči.

Všechna přijatá zvířata prochází veterinárním vyšetřením a léčením v záchranné stanici. Zde je důležité klidné zacházení, proto není léčebná část přístupná veřejnosti. Řadu zvířat se podaří vypustit. Ta, která mají trvalý handicap a jsou již uvyklá na péči člověka, přesouváme do expozice, tedy paraZOO. Zde už neprobíhá léčení, ale pouze klasická chovatelská péče, jako je krmení, čištění voliér apod.

parazoo 1

Co vše u vás návštěvníci uvidí? Kolik zde máte zvířat a jaké je nejvzácnější? Máte je všechny pojmenované?

Návštěvníci zde uvidí zvířata České republiky. Nejrůznější dravce (jestřáb, poštolka, káně, moták, …), sovy (výr, kalous, puštík, sýček,…), volavky, čápy, krkavcovité ptáky, ale také například kunu či rysa. Nejoblíbenějšími chovanci jsou pak naše vydry. Celkem zde máme zástupce více jak třiceti druhů. Nejvzácnější jsou asi raroh velký, rys ostrovid a sýček. Zajímavá jsou ale všechna zvířata. Pojmenovaná máme zatím jen některá, právo výběru jména mají například adoptivní rodiče.

Jaké je Vaše oblíbené zvíře v Para ZOO a proč? Není pak smutné, když musíte nějaké zvíře vypustit do volné přírody?

Já osobně mám nejraději jestřába. Je to samice, kterou jsem osobně přijímala a pečovala o ni. Každé zvíře je ale něčím nej. Například krkavec Bob umí mluvit, freťák Bohouš je mazel a je legrační pozorovat špačka, jak se po odchodu ošetřovatele z voliéry vrhá ke svému nejoblíbenějšímu krmení, aby mu ho nikdo nesezob. Zvířata z paraZOO se už do přírody, bohužel, vrátit nemohou. Vypouštíme pouze úspěšně vyléčená zvířata z léčebné části stanice. Z vypouštění máme naopak radost, protože se léčení povedlo a můžeme zvířeti vrátit svobodu.

parazoo 2

Jak vznikla myšlenka Para ZOO? Museli jste se potýkat s nějakými nepříjemnostmi při zařizování? A jak to máte s financováním?

ParaZOO vznikla za účelem výchovy a vzdělávání. Aby při provázení návštěvníků a výukových programech nebyla rušena zvířata léčená na stanici, tak byla expoziční část od léčebné oddělena. Předponu para jsme zvolili podle vzoru paralympiády, kde závodí handicapovaní sportovci. ParaZOO funguje jako kterákoli jiná zoo, avšak jedinečná je právě svým účelem a příběhy chovaných zvířat. Výstavba proběhla díky dotaci z Operačního programu Životní prostředí, příspěvku Středočeského kraje, Města Vlašim a Lesů ČR, s.p.. Největším oříškem stavby bylo asi vydrárium a vybavení filtrace. Provoz je hrazen především z darů návštěvníků a sponzorů.

Jak vypadá váš běžný den? Co vše máte na starosti? Kolik personálu pracuje na bezproblémovém chodu záchranné stanice a Para ZOO?

Já mám na starosti především administrativu a kontroluji práci ošetřovatelů. Velkou část dne tak trávím u počítače. Provoz obou areálů zajišťují dále celkem 3 ošetřovatelé, kteří mívají rozdělené služby, a veterinární lékařka. Po většinu roku nám navíc pomáhají praktikanti a dobrovolníci. Ošetřovatelé krmí zvířecí pacienty, asistují při veterinárním ošeření a především také jezdí pro zraněná zvířata. Provoz paraZOO a léčebného areálu je oddělený.

parazoo 3

Musíte se kvůli Vaší práci nějak speciálně vzdělávat? Pokud ano, jak a kde?

Musíme mít ze zákona splněný kurz o péči o handicapovaná zvířata, dále máme kurz na odchyt toulavých zvířat a jezdíme na různé semináře týkající se problematiky ochrany zvířat, jejich ošetřování a péče. Základem pro naši práci je však především naše vzdělání v oboru biologie a zoologie a také zkušenosti z různých praxí a našich soukromých koníčků.

Nabízíte i adopci zvířat. Můžete nám o tom říci více informací, kdyby se našel někdo, kdo by měl zájem podpořit záchrannou stanici?

Adopce zvířat je jednou z možných forem podpory naší činnosti. Návštěvníci mohou přispět na krmení a péči o vybrané zvíře chované v paraZOO a stát se tak jeho adoptivním rodičem. Za odměnu bude jejich jméno uvedeno na voliéře tohoto zvířete, na našich internetových stránkách a dostanou certifikát dárce a volné vstupenky do paraZOO. Podporou daného zvířete přitom přispějí zároveň i na činnost záchranné stanice, neboť nám, díky jejich podpoře, zbyde více financí na pokrytí veterinární péče a ošetřování zvířecích pacientů.

parazoo 4

Nabízíte i nějaké suvenýry? Jaké?

Návštěvníci si mohou zakoupit tričko, hrníčky, magnetky, placky, pohledy, plakáty anebo například samolepky. Postupně se snažíme nabídku doplnit.

Přichystali jste si nějaké akce na prázdniny? Zde je prostor pro pozvánky a lákání.

V paraZOO bude probíhat příměstský tábor a běžné prohlídky. V přednáškovém sále se konají různé výstavy, semináře a ekovečery tj. přednášky s nejrůznější přírodovědnou anebo cestovatelskou tematikou. Mimo paraZOO probíhají vypouštěcí akce, kdy k vypouštění vyléčených pacientů zveme veřejnost a na příběhu daného zvířete lidi učíme, jak lze zvířata chránit.

Kde mohou naši čtenáři najít více informací o Para ZOO?

Nově postupně budujeme webové stránky www.parazoo.cz . Dále o nás občas mohou zahlédnout článek v novinách anebo slyšet v rádiu či jiných mediích.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je důležitá pro každého z nás, jen tomu občas nedáváme takovou váhu

archiv Markéta Fassati 5„Patřím k těm šťastným lidem na světě, pro které je práce zábavou i posláním,“ přiznává sopranista Markéta Fassati, která zpívala na mnoha světových pódiích snad ve všech evropských jazycích a ráda zpívá široký hudební...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kvetoucí Praha 12 - co kvete mezi tramvajovými kolejemi

praha12 perexDíky tomu, že se změnil způsob seče, vykvetl loni na trávnících v Praze 12 pestrý květinový koberec. ÚMČ Praha 12 zmapoval výskyt jednotlivých květin a vydal na toto téma útlou brožuru.

 

...

Z archivu...


Literatura

Básničky o vysavači a jiných domácích pomocnících

Basnicky o vysavaci 200Básničky o vysavači a jiných domácích pomocnících věnuje Michaela Peterková Johance a Samovi. Nevím sice, kdo jsou Johanka a Sam, ale myslím si, že právě dostávají bezvadný dárek.

 <...

Divadlo

Premiéru hry (Ne)korektní pravidla uvedl s úspěchem Divadelní spolek Kroměříž

nekorekt pravidla200První letošní premiéru hry (Ne)korektní pravidla uvedl v pondělí 27. února ve vyprodaném sále Klubu Starý pivovar Divadelní spolek Kroměříž. Komorní inscenace, kterou režíroval Ladislav „Láry“ Kolář na motivy hry Mika Bartletta,...

Film

Závod s časem je závodem se sebou samým

zavod s casem perexFilm Závod s časem (2013) je moderní akce bez humoru a nadsázky. To ostatní v něm naštěstí nechybí. Ethan Hawke a Selena Gomez si užívají jako pár závodících unesených v rychlém...