Turistický seriál K21: Absintherie Praha

Turistický seriál K21: Absintherie Praha

Tisk

absintherie 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Nejen díky našim zvídavým otázkám se dozvíte víc a můžete si naplánovat pěkný výlet. Tak do toho!

 

O baru, obchodu a muzeu pro dospělé – Absintherii jsme si povídali s panem Lukášem Sochou.

Tak v první řadě bych rád řekl, že nejsme jen muzeum, ale jsme i Bar a Shop. Máme jen jeden cíl, sbírat vše co se kolem Absinthu ve světě děje a vše ukázat v praxi a to nejlépe v tekutém stavu.

Co je vlastně Absintherie?

Pro někoho neznámé slovo, pro jiného záblesk v očích. Určitě zajímavé překvapení, samozřejmě, že abstinent asi neocení naší snahu vytvořit jedinečný podnik. Podnik ve kterém se můžete alespoň na chvilku vrátit do doby prokletých básníků a zapomenout na výtvory moderní doby.

Bar

Největší sbírka absintů na rozlévání v ČR, možná i v Evropě. Najdete zde jak běžné absinty, tak opravdové skvosty. Samozřejmě chápeme, že ne každý je milovník samotného absintu, proto pro vyladěnou náladu dodáváme do žil absint na způsob míchaných nápojů, v zimě navíc nabídku obohatí horké nápoje z absintu, léto ochladíme vymazlenou absintovou zmrzlinou.

absintherie 1

Absinthe

Historie absinthu nesahá v žádném případě tak daleko, jako např. pivo nebo víno. Zmínka o léčivých účincích pelyňku se sice objevily na egyptském papyru z roku 1550 př.n.l. a staří Řekové také pili víno s přídavkem anýzu, tzv. absinthites oinos, ale příběh klasického absinthu se počíná až v 18. století n.l. ve Švýcarsku. Recept by měl pocházet od doktora jménem Pierre Ordinaire, z města Couvet. Pravděpodobně roku 1792 byl absinthe patentován jakožto „lék na všechno“. Recept byl poté předán sestrám Henriodovým, které absinthe prodávaly jako léčivý elixír. Zde se některé zdroje rozcházejí, jelikož existuje domněnka, že sestry Henriodových absinthe vyráběly již před příchodem Pierra Ordinaire do městečka Couvet. Každopádně následující řádky jsou již fakticky podložené. Jistý major Dubied získal od sester recept a roku 1797 založil vůbec první destilérku absinthu Dubied Père et Fils společně se svým synem Marcellinem a zetěm Henri-Louis Pernodem. Druhý lihovar byl ve Francii otevřen 1805 ve městě Pontarlier pod novým názvem Maison Pernod Fils. Pernod Fils zůstal ve Francii největším a nejlepším výrobcem absinthu až do jeho zákazu v roce 1915.

Obliba absinthu rostla během 40. let 19. stol., kdy byl absinthe podáván francouzským legionářům jakožto lék proti malárii. Legionáři s návratem domů přivezli i svůj návyk na absinthe, který se postupně začal prosazovat ve francouzských barech. V 60. letech 19. století byl absinthe ve Francii již natolik oblíben, že odpolední pátá hodina byla označována jako „zelená hodinka“, l’heure verte. V 80. letech, kdy masová produkce absinthu nabírala na otáčkách, cena absinthu prudce klesala, takže nápoj byl dostupný i chudším vrstvám. Absinthe v té době pila vyšší třída, bohémští básníci a malíři i baroví povaleči. Mezi 80. a 90. lety, kdy došlo díky parazitům k výraznému úbytku vinných rév, se stal absinthe ve Francii nápojem číslo 1. V roce 1910 se ve Francii vypilo 36 milionů litrů absinthu, což sice vypadá jako velké číslo, ale ve skutečnosti to je jen malé procento celkového objemu alkoholu, který Francouzi vypili.

Popište prosím vaše muzeum. V čem je speciální? Proč zrovna absinth? Co vše je s tímto zeleným magickým nápojem spojeno?

Naše sbírka všeho, co po světě seženeme. Spousty druhů absintů, některé již zapomenuté, absintové obrázky, plakáty, sbírka absintových lžiček, nebo originální pastilky 80 let staré.

Proč zrovna Absinthe? Obliba Absinthe u turistů kteří přijíždějí do České Republiky je vidět na každém jejich kroku. I když už je výroba Absinthe opět povolena po světě, tak lidé mají právě Českou Republiku spojenou se zemí, kde se zrodil Absinth a kde jej mohou vychutnávat až do pozdních ranních hodin. Proč tedy nevystavovat a neprodávat přesně to, po čem návštěvníci Česka tolik touží.

absintherie 5

Co je nejunikátnější exponát ve vašem muzeu? Jak o něj pečujete?

Jistě máme největší radost z naší sbírky absinthů samotných. Jedná se o sbírku, která nemá ve světě obdoby. Jde o absinthy jak české, tak i zahraniční výroby. Ve sbírce jsou i absinthy, které už se mnoho let nevyrábí, limitované edice atd,... Je na co se dívat.

Popište nám práci spojenou s hledáním nových exponátů? Musíte se kvůli muzeu i nějak neustále vzdělávat? Jak to probíhá?

Samozřejmě, že na vzdělávání klademe důraz a to z toho důvodu, že chceme, aby náš klient dostal vše, po čem touží. Informace o výrobě samotné, servis na nejvyšší úrovni, vše má svůj řád, který se snažíme do posledního detailu plnit.

absintherie 4

Jak je to se suvenýry z vašeho muzea? Odnáší si hodně lidí z Absintherie lahev?

Ano, většina hostů si při odchodu zakoupí nějaký suvenýr. Nemusí to být vždy láhev. Může to být cokoliv. Absinthová lžička, pohled, plakát, absintová fontána, absinthová zmrzlina, absinthová sklenice, absinthová čokoláda, pralinky. Zkrátka každý si najde to svoje.

Co se vám za dosavadní provoz muzea nejvíce povedlo? Na co jste opravdu hrdí?

Jsme hrdí hlavně na to, že se nám podařilo přenést myšlenky do reality a nyní můžeme s čistým svědomím říci, že naše Absintherie jsou vymazlené podniky o kterých se píše v předních turistických průvodcích s patřičným respektem. Samozřejmě nás těší i čísla, která jsou rok od roka vyšší a vyšší. Vystupují u nás přední český pianisti, pro které je potěšením si zahrát na naše unikátní pianino o kterém mezi muzikanty po Praze kolují historky, že má údajně ten nejkrásnější zvuk z celého města.

absintherie 3

Jak vypadá váš běžný pracovní den? Co je nejčastější náplní práce? Jedná se o jednoduchou práci? Jaká jsou její úskalí? Měli jste někdy chuť muzeum zavřít?

Vzhledem k tomu, že nejsme jen muzeum, ale i bar a shop, tak náš běžný pracovní den vlastně neexistuje. Každý den je jiný, postavený na jiné myšlence, kterou chceme zrealizovat a poskytnout našim zákazníkům ten nejlepší servis, ať už při přípravě drinku, tak i při odpovídání na otázky ze světa zelené víly.

Jaké je to s návštěvností muzeí v dnešní době? Děláte něco pro propagaci muzea? A co financování? Jaké jsou náklady na běžný provoz? Co vše pokrývá vstupné?

Těší nás stále větší a vetší zájem hostů, kteří navštěvují naše Absintherie. Nedávno jsem se na thajsko- kambodžských hranicích potkal s jistým Švédem, jméno si už bohužel nepamatuji. Ptal se mě z jaké země jsem přijel a proč. Po tom co jsem mu řekl, že žiji v Praze, bez mrknutí oka vyndal svůj iPhone a začal mi ukazovat fotky jednoho pražského baru do kterého se zamiloval a tak rád se do něj vrací. Ten bar se jmenuje Absintherie.

Vstupné u nás nevybíráme, přeci jen jsme i bar. Propagace funguje na bázi komunikace s médii, turistickými průvodcem, kteří mají zájem s námi spolupracovat a to z toho důvodu, že si uvědomují, že naše Absintherie patří do turistického hledáčku stejně tak jako jiné věhlasné turistické atrakce zde v Praze.

Proč by měli naši čtenáři navštívit zrovna vaše muzeum?

Vzhledem k tomu, že se naše společnost vedle dalších aktivit zabývá právě i výrobou Absinthu, je tedy jasné, že o tom co děláme víme vše možné i nemožné a proto právě vaše návštěva našich Absintherii bude správnou volbou pro člověka, který se rád dozví o Zelené víle přesně to, co ho zajímá a v parných dnech se osvěží absinthovým mojítem či absinthovou zmrzkou za přijatelné ceny.

absintherie zmrzlina

Zdroj foto: absintherie.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro herce je největší trest, když nehraje, anebo hraje málo a malé role, říká Naděžda Chroboková-Tomicová

nadezda perexFilmové, respektive televizní publikum, si ji může pamatovat z filmu Nuda v Brně nebo nejnověji ze snímku Rudý kapitán, ze seriálů Strážci duší a Ordinace v Růžové zahradě. Avšak mnohem výrazněji na sebe Naděžda Chroboková-Tomicová upozornila nejednoznačnou pos...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dr. Med. Anne Flecková: Energie!

Energie

Kdo by jí nechtěl mít co nejvíc! Energie, radost ze života, elán! Existuje několik způsobů, jak si nalít krev do žil a nemusí jít jenom o dobrou stravu a pohyb. Autorka...


Literatura

Bulvární dekadence s příchutí záměru

zmrzlina 200Zmrzlina s příchutí záměru je zdařilý autorský debut bývalé bulvární novinářky a večírkové reportérky Olgy Path Štiplové. V deníkových zápiscích se autorka vypisuje z otřesu způsobeného setkáním s mediální i mezilidskou manipulací. Tyto „dekade...

Divadlo

Festival DIVADLO: demonstrace v Rusku, válečné Japonsko i Ingmar Bergman

ljud invasionMezinárodní festival DIVADLO oslaví od 12. do 20. záři v Plzni dvacáté narozeniny. V hlavní části připravil pro návštěvníky do 16. září přes 40 představení předních zahraničních a domácích divadel, v rámci epilogu pak 17. ...

Film

Čtyřlístek ve službách krále míří do kin už 31. ledna

ctyrlistek ve sluzbach krale 200Král Rudolf v touze po zlatotvorném kameni mudrců vydává všanc poklad nejcennější - svatováclavskou korunu i blaho celého království. Podle prastaré věštby jedině podivné bytůstky ze vzdálené budoucnosti m...