Dětský svět za císaře pána

Dětský svět za císaře pána

Tisk

kun perexVýstava Dětský svět za císaře pána, která je součástí cyklu Monarchie realizovaného Národním muzeem v Praze a jejíž trvání bylo prodlouženo do 28.července, přibližuje návštěvníkům aspekty dětského věku na sklonku habsburské monarchie, tedy přelomu 19. a 20.století.  Nezaměřuje se pouze na hračky a hry, ale seznamuje návštěvníky se životem dětí od narození, křtu, školní docházky až po dětskou práci, nemoci a dětskou úmrtnost.

 

Vstupní prostory jsou věnovány narození dítěte a tehdejšímu porodnictví. Ženy jistě zaujme vesnická světnice s odděleným „porodním koutem,“ kolébka, křestní oblečky či medailonky. Děti si mohou vyzkoušet přebalování a oblékání miminka (panenky). Nejen dámy ale i pánové ocení dobová dětská vozítka – kočárky (nejen hluboké ale i sedačky).  Náštěvníci se též seznámí s dětskou módou –  s odíváním ve městě i na venkově (kroje) a rozdíly mezi oblékáním dívek a chlapců. Zájemci si mohou uspořádat malou módní přehlídku.

oblecek

Nejen oči dětí ale i jejich rodičů  se rozzáří při pohledu na hračky našich prababiček a pradědečků. Nejeden z návštěvníků zatouží pohrát si s vystavenými panenkami, autíčky, zvířátky, pokojíčky pro paneky, vláčky, koníčky, divadélky a dalšími nádhernými a pečlivě vyrobenými hračkami. Kam se hrabou dnešní plastové šmejdy! Děti si mohou vyzkoušet dobové hračky jako laterna magica nebo házení kroužků, všichni si mohou osedlat velkého houpacího koně.

kun

Mezi exponáty najdeme i dobové sportovní náčiní (sáňky, brusle, míče,..). Část vystavy je věnována i svátkům a s nimi spojenými zvyky (Vánoce, Velikonoce, mikulášská nadílka). Nechybí samozřejmě ani škola, školní pomůcky a dobové učebnice. Bohužel ne všechny děti mohly školu navštěvovat, především na venkově na ně čekala práce v zemědělství. Děti  mohou okusit též tělesné tresty jako bylo klečení na hrachu nebo na polínkách nebo si mohou vyzkoušet, zda by zvládly nasbírat a nanosit dříví na zatopení v peci. Pro děti je též připraveno promítání večerníčku Broučci  i dětský koutek s hračkami.

skola

Dětský svět za císaře pána je zajímavá interaktivní výstava pro celou rodinu, na níž se nejen pobavíte ale i poučíte. Využíjte tedy prázdninový čas a posledních pár dní, než výstava skončí, k její návštěvě. Jistě budete odcházet spokojeni.

dostihy

 

Datum a místo konání: 13.12.2012-.7.2013 Nová budova Národního muzea
Komisař výstavy: Vanda Marešová
Autoři výstavy: Lucie Čmelíková, Vanda Marešová, Danuše Sedláková, Petra Šteflová, Monika Tauberová
Pořadatel: Národní muzeum, Vinohradská 1, Praha 1
Zdroj foto: http://monarchie.nm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Procházka: „Kluci z Dymytry jsou strašně pohodoví“

martin prochazka 200Jaké je jezdit celou tour s Dymytry a dělat jim neoficiálního fotografa? Jak se k tomu může člověk dostat? To vše a mnohem víc nám pověděl Martin Procházka, který má vášeň a cit pro focení i rockovou muziku jednoduše v genech. Po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Využijte zimu k naplánování zahradních projektů

zahradni projekty200Zahradní projekty pro kutily je kniha s podtitulem Udělej si sám: jednoduché a kreativní zahradní vychytávky a obsahuje více než 60 návrhů pro začátečníky i pokročilé.

...

Z archivu...


Literatura

I farářka může mít svůj blog (a knihu)

denik fararky 200Farářka Martina Viktorie Kopecká je v posledních dnech hodně vidět především díky její účasti ve Stardance. Před několika dny vydala však také knihu Deník farářky vycházející z jejího blogu.

...

Divadlo

Nechte se očkovat Shakespearem a léto bude fajn!

shakespeare boure 200Užijte si léto ve společnosti anglického divadelního génia a těch největších českých hereckých hvězd. Předprodej Letních shakespearovských slavností startuje 4. května 2021 na www.shakespeare.cz a v síti Ticketmaster. Generáln...

Film

Bulhaři představují svou filmovou tvorbu

bulhari slanchevo200Bulharské filmy téměř neznáme. Do tuzemských kin se jeden takový naposledy dostal před více než deseti lety (Dopis do Ameriky), v poslední době se bulharské tvorby občas dotkne televizní Cinemax (Tilt, Ten...