Turistický seriál K21: Muzeum kol ETOP Trenčín

Turistický seriál K21: Muzeum kol ETOP Trenčín

Tisk

200 kolaMilí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Nejen díky našim zvídavým otázkám se dozvíte víc a můžete si naplánovat pěkný výlet. Tak do toho!

 

 

Jsme si jisti, že i Slovensko má co nabídnout, a proto vám zde přinášíme rozhovor o muzeu kol ETOP v Trenčíně.

Popište prosím ve zkratce vaše muzeum. Co je nejunikátnější exponát a jak o něj pečujete?

Múzeum Kolies ETOP je jediné múzeum v Európe venované kolesám. Počas priehradky nášho múzea sa dozviete o histórii a vývoji kolesa od čias Sumerov až po dnešné časy. Prehliadka taktiež zahŕňa aj prehliadku veteránov a motocyklov. Jeden z najunikátnejších exponátov je originál Ford T z roku 1908.  Pravidelnou údržbou tohto jedinečného vozidla sa snažíme zachovať tento exponát v čo najlepšom stave.

kola1

Kdy vznikla myšlenka o založení tohoto muzea? Jaká byla cesta k dnešní podobě?

Spoločnosť ETOP sa už dlhší čas venuje kolesám, od ich výroby až po samotný predaj a na základe tejto skutočnosti sa majiteľ spoločnosti rozhodol vytvoriť kolesám aj expozíciu, kde sa snaží zachytiť vývoj kolesa. Múzeum bolo založené pôvodne v Púchove a exponáty do neho rýchlo pribúdali, niektoré boli zakúpené, iné dovezené zo zahraničia a niečo priniesli aj obchodný partneri. Neskôr už priestory Púchovského múzea neboli dostačujúce a preto sa múzeum  presťahovalo do dnešného sídla v Trenčíne.

Hledáte do muzea stále nové věci? Musíte se kvůli muzeu i nějak neustále vzdělávat? Jak to probíhá?

Naša zbierka exponátov sa naďalej rozširuje a kvôli novým exponátom je taktiež potrebné vzdelávať našich sprievodcov, aby vždy poskytovali správne a zaujímavé informácie.

Co se vám za dosavadní provoz expozice nejvíce povedlo? Na co jste opravdu hrdí?

Teší nás spätná väzba návštevníkov, expozícia je zaujímavá hlavne pre technické typy. Snažíme sa vytvoriť premeň informácií v tomto obore, aby sa z neho mohli čerpať námety pre výskum  a vývoj, ktoré budú užitočné pre ďalšie generácie.

kola4

Jak vypadá váš běžný pracovní den? Co je nejčastější náplní práce? Jedná se o jednoduchou práci? Jaká jsou její úskalí? Měli jste někdy chuť muzeum zavřít?

Pracovný deň našich sprievodcov začína otvorením múzea a následnej kontrole všetkých exponátov. Počas doby pokiaľ nemáme návštevníkov sa naši sprievodcovia vzdelávajú v obore kolies a taktiež získavajú nové informácie o exponátoch ,poprípade sa venujú inej činnosti spojenej s chodom múzea. Najviac práce zaberie našim sprievodcom samozrejme sprievod, venovanie sa návštevníkom a odpovedanie na ich zvedavé otázky. Kedže našich sprievodcov práca veľmi baví a zaujímajú sa o históriu kolesa, považujú svoju prácu za jednoduchú. Myšlienka o zatvorení múzea nás nikdy ani nenapadla.

kola3

Jaké je to s návštěvností muzeí v dnešní době? Jaké věkové skupiny tvoří vaše nejčastější návštěvníky?  Děláte vy sami něco pro propagaci? A co financování? Jaké jsou náklady na běžný provoz? Co vše pokrývá vstupné?

Návštevnosť by sme chceli z roka na rok zvyšovať, celkovo návštevnosť múzeí je slabá.  Medzi našich návštevníkov patria všetky vekové skupiny . Samozrejme sa naše múzeum snažíme propagovať či už na rôznych web portáloch ale i informačnými tabuľami ktoré sa nachádzajú v Trenčíne. Múzeum je financované so súkromných zdrojov, bez tejto finančnej pomoci by bolo ťažké takého múzeum prevádzkovať. Vstupné je viac menej symbolické a zďaleka nepokrýva náklady na chod a údržbu exponátov.

Jak je to se suvenýry z vašeho muzea? Mají o ně lidé zájem?

Samozrejmosťou nášho múzea je taktiež možnosť zakúpiť si suveníry, ako napríklad, skladačky a puzzle autíčka Ford T s logom múzea. Taktiež ponúkame ako suvenír mincu, ktorú si môžu naši návštevníci sami vyraziť na raznici. Múzeum kolies ETOP má aj vlastnú turistickú známku.

kola2

Proč by měli naši čtenáři navštívit zrovna vaše muzeum? A kde o něm najdou více informací? Konají se u vás o prázdninách nějaké akce? Zde je prostor pro jejich přehled!

Pozývame všetkých čitateľov do nášho múzea, v ktorom sa dozvedia, že prvé kolesá sa nevyrábali len z dreva, Egypťania mohli stavať pyramídy celkom jednoducho a Tomáš Baťa nevyrábal len topánky. Návštevníci nášho múzea tiež môžu vidieť staré veterány ako Ford T a Singer, repliku kolesa z Tutanchamonovej hrobky aj koleso z F1.

Všetky dôležité informácie sa nachádzajú na našej web stránke www.muzeumkolies.sk alebo na tel. +421915747719

Cez leto, ale i počas celého roka ponúkame prehliadky s odborným výkladom.

Foto: muzeumkolies.sk

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pro mě je hvězda Hana Vítová i moje babička,“ říká Blanka Kovaříková

Blanka Kovarikova200Blanka Kovaříková je autorka osmnácti knih o legendárních hercích, domech slavných a prvorepublikových detektivech. Patří mezi ně například Herecké balady, Jak se dědí sláva, Rada Vacátko a jeho hříšní lidé, Lexikon slavných čes...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zkuste řídit Airbus a zbavte se strachu z létání

simulator perex
Bojíte se létat? Strachu vás zbaví na speciálním trenažéru. Na mnohá místech světa se pořádají kurzy létání na simulátorech. 

 

...

Z archivu...


Literatura

Vdovin průvodce sexem a randěním

VdovinPruvodce perexTahle knížka má obálku jako krajkové punčochy. Prostě je to obálka, která tak trochu říká, o čem je uvnitř řeč. Název Vdovin průvodce sexem a randěním ve mně vyvolal zvláštní pocit. Nebylo to ...

Divadlo

Řádná dávka originality, abstrakce a destrukce v belgickém Springville

altUmíte přesně určit hranice své představivosti? Co je pro vás tak akorát a co je už příliš? Belgické uskupení CAMPO se vás neptá, co zvládnete vydržet, parta z Gentu jen předvádí a neručí za následky (a možné psychosoma...

Film

Mamma Mia Here we go again! v kinách

mmV Eurovei sa 17. júla uskutočnila po desiatich rokoch premiéra pokračovania muzikálu Mamma Mia! A nemohlo to byť ani teraz inak a veľkolepá letná filmová párty sa dotýka sŕdc návštevníkov.

...