Arabela: Výstava kostýmů a rekvizit z pohádkového seriálu

Arabela: Výstava kostýmů a rekvizit z pohádkového seriálu

Tisk

images arabelaChcete se setkat s princeznou Arabelou a její královskou rodinou? Vidět na vlastní oči čaroděje Rumburaka? Nebo prohodit pár slov s tajuplným Fantomasem? Až do 29. srpna je to možné říše pohádek se totiž dočasně přestěhovala na zámek Nový Hrad v Jimlíně u Loun.

 

 

 

Interaktivní výstava potěší malé i velké. Uvidíte nejen kostýmy z obou pohádkových sérií, ale také kouzelný prsten, cestovní plášť, křišťálovou kouli a spoustu dalších předmětů. Navíc se můžete posadit na trůn krále Hyacinta… a dokonce Vám půjčí i jeho zlatou korunu!

images rumburak

Seriál Arabela je nejznámějším dílem Václava Vorlíčka a Miloše Macourka. Svého času to byl unikátní projekt, plný nevídaných triků.  Československá televize ho natočila v koprodukci s WDR v Kolíně nad Rýnem. První série pohádkového seriálu mezi lidmi vzbudila takový ohlas, že se princezna Arabela musela na filmová plátna vrátit ještě jednou. Pokračování s názvem „Arabela se vrací“ bylo natočeno v letech 1990 – 1993.

Autorská výstava Petra Lukase, Jana Matouška a Viktorie Knotkové vznikla jako poděkování tvůrcům seriálu. Po českých hradech, zámcích a galeriích putuje už čtvrtým rokem Více informací najdete na www.vystava-arabela.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Klemeš: „Program nám letos narostl o několik set procent.“

chillibrani 200Festival milovníků pálivého Chillibraní se bude konat 5. září 2015 na brněnském koupališti Riviéra. Připraven je celodenní program pro děti a dospělé, kterému dominuje soutěž Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého - Chilližrout 2015. O to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Turistický seriál K21: Para ZOO Vlašim

parazoo 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na ...

Z archivu...


Literatura

Les nás může mnohé naučit a je potřeba se o něj starat

Moudrost lesa 200Nakladatelství Kazda vydalo další knihu lesníka a především milovníka přírody Petera Wohllebena, tentokrát s názvem Moudrost lesa.

 

...

Divadlo

Splašené nůžky – tak trochu jiná hra

200divSplašené nůžky Paula Pörtnera lákají větou „detektivní komedie, ve které, o tom, kdo je vrah, rozhodujete Vy“! Právě tento styl, jenž zapojuje do příběhu diváky, dělá z této hry druhý nejdéle uváděný titul na světě. Ostatně, není divu. Ve Slušovicích je v N...

Film

Jak si nevzít princeznu: Sympatické sudičky, cestování časem a komplot proti osudu

Jak-si nevzit princeznu (2)

Česká televize uveřejnila na Štědrý večer zbrusu novou koprodukční pohádku v režii Karla Janáka podle scénáře Petra Hudského s názvem Jak si nevzít princeznu. Dle očekávání i tato nová pohádka vyvolala mezi ...