Nudíte se? Zajděte si na Zemana!

Nudíte se? Zajděte si na Zemana!

Tisk

logozemanKdyž sem poprvé uviděla film Cesta do pravěku, tajně jsem snila, že na začátku prázdnin propluji jeskyní s křížkem a prožiji stejně napínavé dobrodružství jako hlavní hrdinové Petr, Toník, Jenda a Jirka. Marně jsem však v pískovišti podnikala archeologické vykopávky, které by odhalily zkamenělinu trilobita a následně by odstartovaly putovaní za trilobitem živým. Až po dlouhých letech mi splnili můj sen v Muzeu Karla Zemana.

 

Muzeum věnované velkému filmovému mágovi Karlu Zemanovi, situované jen pár kroků od Karlova mostu, vtáhne malé i velké návštěvníky do říše divů. Expozice začíná připomenutím režisérových začátků, kdy pracoval jako kreslíř a návrhář reklam pro francouzské zakázky či Tomáše Baťu. Také nás seznamuje s jeho ranou filmovou tvorbou, kterou zastupuje film Vánoční sen, na jehož spolupráci se podílel jeho jmenovec Bořivoj Zeman. Něžné skleněné figurky jsou zase připomenutím krátkého filmu Inspirace.

„Loutka má právo na existenci i na filmovém plátně, může se stát tak trošku filmovým hercem“

Karel Zeman pracoval nejen se živými herci, ale i s dřevěnými či skleněnými. Proto se v muzeu nachází ukázky z pohádek Král Lávra, Poklad Ptačího ostrova a ukázky z příhod pana Prokouka, které jsou obohaceny vystavenou originální figurkou pana Prokouka.

Jsme tady dobře v pravěku?
Už na začátku expozice vám fantazie začne pracovat. Co teprve, když při vstupu do místnosti věnované Cestě do pravěku, na vás z plátna shlíží Jirka a volá:“Haló pane mamut, jsme tady dobře v pravěku?“ To už ztrácíte všechny zábrany a znovunalezená dětská zvědavost a hravost vás neopustí do konce.

V tomto oddělení vás uchvátí nejen rozpracovaná režisérská kniha, ale mimo jiné geniální triky, které byly ve filmu použity.

Silný tandem Zeman – Verne

„Byl jsem a stále zůstávám velkým obdivovatelem díla Julese Vernea. Je to spisovatel mého mládí, ale myslím si, že to bude i spisovatel mých vnoučat.“

K celosvětovému ohlasu filmu Cesta do pravěku, který o pár let později inspiroval Američany k výrobě vlastní verze lišící se pouze úvodem a závěrem, se přidaly i další filmy. Největší úspěch slavil film Vynález zkázy, který putoval do více než sedmdesáti zemí světa.

zeman3

Ani tvorbu, která vycházela z vědeckofantastické literatury Julese Vernea, muzeum neopomnělo. Znovu zde ožívají scény z filmů Vynález zkázy, Na kometě či Ukradená vzducholoď.

Lže, jako když tiskne
Blázen s bujnou fantazií nebo pouhý provokatér obávající se nastolení technického věku? Rozporuplná postava ten Baron Prášil, řeklo by se. I on zde má své místo. Při vstupu do části, věnované právě filmu Baronu Prášilovi, se ocitáme na Měsíci, který odjakživa lákal lidské pokolení k jeho probádání. Proto zde nechybí ani pokusy jiných filmových tvůrců o zachycení dobývání Měsíce.

Při všem tom kochání, které umocňuje hudba linoucí se z reproduktorů, návštěvník doputuje do poslední místnosti, která ukrývá další ukázky z filmů Bláznova kronika, Pohádky tisíce a jedné noci, Pohádka o Honzíkovi a Mařence, a také jednu z nejstrašidelnějších pohádek Čarodějův učeň.

Muzeum se s námi rozloučí střípky ze světového věhlasu na tvorbu Karla Zemanu a ukázkami navazující generace v podobě Zemanovy dcery Ludmily, která se drží ve šlépějích svého otce a tvoří především pro děti.

Staňte se tvůrcem
Muzeum není založené jenom na čtení popisků a dívání se na ukázky z filmů Nikde tu nenajdete přísné tabulky hlásající zákaz dotýkání, focení či natáčení. Tyto činnosti jsou tu přímo vítány. Jsou tu atrakce, které si mohou vyzkoušet nejen rodiče, ale především nejmenší návštěvníci. Mohou vdechnout život pravěké vážce, vyzkoušet si metodu natáčení scén s mamutem, rozpohybovat motory ponorky z Vynálezu zkázy či si nasadit potápěčskou helmu, v které jsou slyšet zvuky podmořského světa. Do oblak se zase vznesete pomocí létajícího stroje s pohyblivým pozadím. Další triky si návštěvníci mohou vyzkoušet v měsíční místnosti, kde lze dokázat existenci života na Měsíci v podobě křehké růže, která pomocí filmového efektu dokáže unést lidskou bytost.

zeman

Tvorba Karla Zemana byla zaměřena na děti a jejich fantazii. Muzeum tuto filozofii převzalo a vytvořilo místo, kam se budou chtít rádi vracet nejen děti, ale i samotní rodiče, kteří se při každé další návštěvě neubrání návratu do dětských let.

Muzeum také nabízí doprovodné programy. Kromě filmových projekcí Zemanových filmů uváděné každou neděli, máte možnost zúčastnit se workshopů animace a trikové tvorby, kreativních výtvarných workshopů, seminářů a přednášek či komentovaných prohlídek od odborníků z oboru animace a trikové tvorby. Rozhodně si nenechte ujít ani brázdění Vltavy a Čertovky lodí ElektroNemo.


{youtube}PxZSw5Cev6g {/youtube}

 

planek
Muzeum Karla Zemana
 Saský dvůr – Saská 3, 118 00 Praha 1
Malá Strana u Karlova mostu
otevřeno denně 10 – 19 hodin (poslední vstup v 18 hodin)

Vstupné: dospělí – 200Kč
děti do 1 metru – zdarma
děti do 15 let, senioři nad 60 let, studenti, ZTP – 140Kč

Více informací: http://www.muzeumkarlazemana.cz

Foto: Libor Sváček (c) Muzeum Karla Zemana


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Z Nebe spadne nová deska. Frontman komentuje začátky a úspěchy mladé kapely

200 nebeSkupina Nebe: "Doufáme, že to za nějaký čas budeme moci Richardovi všechno vrátit"

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Cestovní deník – skvělý společník na léto

altLéto je tu a s ním dostatek času na výlety, vyjížďky, plavby, cesty a pouti, chvíle nabité zážitky, na které se bude po návratu slastně vzpomínat... Jenže lidská paměť je nespolehlivá, podstatně jistější proto bude, vše si pečlivě zaznamenat. V klidu se zastavit...

Z archivu...


Literatura

Vzpomínková kniha Saskie Burešové je na světě

Saskia 200Oblíbená televizní hlasatelka a moderátorka Saskia Burešová si konečně dala říct a po mnohaletém přemlouvání o sobě napsala knihu. Nese název „Saskia - co jsem ještě neřekla“ a v těchto dnech ji vydalo nakladatel...

Divadlo

Divadelní Flora nabídne Mikuláška, Komedii i tanec

altHned tři dramaturgické linie připravila pro své diváky letošní – již šestnáctá – Divadelní Flora. Tradiční festival s mezinárodní účastí, který v Olomouci spolupořádá občanské sdružení Divadlo Konvikt a Mor...

Film

Všichni to vědí!

vsichni-to-vedi perex
Krásná Laura přijíždí do rodného Španělska na svatbu své sestry. Moc se jí tam ale nechce. Ona a ostatní hosté mají mezi sebou hned několik nevyřízených záležitostí a svatba není zrovna ideální příležitostí na vyrovnávání...