Včelár: „Dakomu čierna, dakomu blondína“

Včelár: „Dakomu čierna, dakomu blondína“

Tisk

200 vcelarVčelár Karol Bolyoš sa včeláreniu venuje viac ako 30 rokov. Niekedy sa o včely dve až tri hodiny starala mama, neskôr to prebral jeho švagor a po vojne sa im začal venovať Karol.

 

 

 

Koľko chováte včiel a čo všetko vyrábate?

Momentálne mám skoro 100 rodín. Dobrý gazda nevie presne koľko ich má. Robíme tinktúru, propolisový krém, odoberáme včelí peľ, všetky druhy medov a medovinu.

Keď robíte medovinu, aký je kvalitný recept?

 Ten sa neprezrádza, ale robím to automaticky ako je napísané na kvasinkách. Postupujem podľa receptu.

vcelar

Čo všetko prináša starostlivosť o včely, aj časovo?

Každý týždeň sa treba venovať včielkam. Keď je repková znáška, začína sa sezóna a treba triediť med. Každá znáška sa na ďalšie znášky musí dokončiť, aby bol čistý každý druh medu. V Agáči je hlavná  znáška agátu. Odídem koncom apríla z domu, prídem na dva týždne na agát domov a potom prídem až na konci augusta so včielkami domov, lebo by sa mali včielky do 5 až 10. septembra zakrmovať na zimu.

Ako vyzerá zber?

Vytáča sa to ako odstredivka. Do toho sa vyberú rámiky z úľa, medík. Pozmetajú sa včely dole a potom sa to dá do odstredivka a med stečie po stenách do nádoby. Po vyzretí, vyčistení sa zasklí do pohárov.

Ktorý med je najlepší?

 Dakomu čierna, dakomu blondína. Niekomu chutí agátový, inému lipový alebo lesný. Koncom mája a začiatkom júna je agát. Koncom apríla chodíme na repku až do polovice mája. Keď odkvitne agát začne kvitnúť lipa, sem – tam sa podarí aj lesný med.

vcelar1

Je veľká konkurencia s medovinou?

Konkurencia je väčšia ako bola vlani. Minulý rok som bol v rámci Slovenska na medovom festivale v Trstenej s medovinou a z jedenástich som skončil na druhom mieste. Tento rok som bol tiež a súťažilo ich 27. Skončil som na piatom mieste.

Foto: Andrej Mokrička

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nemám rád rozhovory, říká spisovatel Peter Stoličný

A Foto Stoličný

 Žurnalista, dramaturg a spisovatel doc. Mgr. Peter Stoličný, ArtD. napsal spoustu knih pro děti. Občas obdaří svým příspěvkem i magazín Kultura 21. Přečtěte si, co na sebe...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Laskončiny kuchařky pro malé šikuly

pigy kucharka 200Dalšími počiny ze série o prasátku Pigym jsou dvě Laskončiny kuchařky. Ta první nese podtitul pro malé kuchtíky a druhá rychlé mňamky. Obě obsahují 12 zajímavých a jednoduchých receptů. Těšte se na usměvavou veverku, jedno spokojené p...

Z archivu...


Literatura

Křest knihy 'Aleje: krása ohroženého světa' aneb když jsme z Větvičky na větvi

aleje krasa ohrozeneho sveta 200Pražské knihkupectví kavárny Krásný ztráty v Náprstkově ulici 10 bylo 4. prosince 2012 dějištěm křtu supernové knihy „Aleje – krása ohroženého světa“ za osobní účasti o...

Divadlo

Studentský Cyrano z JAMU: beatbox a slam namísto alexandrínu

cyrano 200Příběh jednoho z nejslavnějších milostných trojúhelníků v novém přebásnění Martina Crimpa nabídne brněnské Studio Marta. Inscenace Cyrano bude mít premiéru 27. října v 19 hodin. Režisér Peter Smyczek a dramaturgyně Eva Kolomazníková o volné adaptac...

Film

Dokumenty Michelangela Antonioniho se uhnízdily v Karlových Varech

altLetos někteří filmaři buď v plné síle oslavili sté narozeniny (jako japonský režisér Kaneto Šindo) nebo se před sto lety narodili (Tadaši Imai,  Alexander Mackendrick, Gene Kelly, Georges Franju,  Michelangelo Antonioni). P...