Beckovský skanzen

Beckovský skanzen

Tisk

skanzen 200Majiteľom Beckovského skanzenu je Juraj Bubeník. Venuje mu všetok svoj čas a práca ho baví. Rád číta knihy, z ktorých čerpá inšpirácie pre svoje nové exponáty. Skanzen ľudia môžu navštevovať už viac ako sedem rokov. Myšlienke založenia pomohla náhoda. Juraj Bubeník bol nezamestnaný letecký mechanik a o prácu mal záujem. Zaumienil si, že v manželkinej záhrade vybuduje skanzen pre turistov.


Čo všetko tu máte a čo pribudlo v posledných rokoch?

Je tu maketa hradu ako vypadal pred 600 rokmi a mestečko, podhradie ako vyzeralo pred 400 rokmi. Sú tu hroby z doby bronzovej. hrob rytiera, busty vojakov, ktorí strážili Beckov. Busty a drak pribudli tento rok. V súčasnosti sa snažím o ďalšiu maketu. Dúfam, že sa mi podarí k mestečku a k drakovi spraviť veľkého slona aj s vežou ako má Beckov a okolie v erbe.

Prečo draka?

Je to rozprávka o hrade a Beckovskej jaskyni, o princeznách.

skanzen drak

Prezraďte nám ju.

Je to o drakovi ako uniesol princezné a prečo ich uniesol. Mal v tom prsty mních, ktorý sa modlil za hriešnikov, či už na hrade alebo v podhradí. Žil v beckovskej jaskyni. Na hrade boli rozmaznané princezné, ktoré mu dali len jeden jediný orech, aby sa najedol. Mních orech zasadil a z jadierka vyrástol strom, na ktorom bol veľký orech. V ňom žil drak a ten uniesol princezné do jaskyne. Príbeh pokračuje tak, že sa o tom nikto nič nedozvie. V historických knihách sa píše ako vyhorel celý Beckov aj hrad ale nie prečo, v rozprávke hovorím, že to zapálil drak. Ako to skončilo nechám na každého. Na prekvapenie určite dobre ako každá rozprávka.

Všimla som si, že máte informácie len v slovenskom jazyku a málo v cudzom. Premýšľali ste to zmeniť?

Je tu toho veľa. Nemám toľko peňazí, aby som zaplatil preklad. Mám nemecký preklad sprievodcu mestečka, ktorého požičiavam, ale inak je to veľmi veľa textov, listín. Ich preloženie by stálo veľmi veľa. Peniažky sú dôležité a rozhodujúce, ale všimol som si, že zahraniční, chodia v sprievode vždy nejakého Slováka, či to už z rodiny, alebo je to objednaný sprievodca. Väčšinou to tak býva a tí im prekladajú.

Aké sú vaše plány do budúcnosti?

Mal by vzniknúť ešte renesančný hrad, slon a povesť o slonovi. Čo ma napadne ďalej, som sám zvedavý.

skanzen 2

Zdroj foto: autorka a Andrej Mokrička


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna Julie Slováčková: Chtěla bych, aby lidé měli rádi sami sebe

a s200Mladou herečku a zpěvačku Annu Julii Slováčkovou můžete již několik měsíců vídat na prknech Divadla Kalich jako Rózi v kultovním muzikálu Krysař. Jak se s novou rolí sžila a jaké plány má v novém roce 2018 se dočtete v následujícím rozhovor...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Šmarjápano, takovou dálku
ImageZdeněk Troška je dobrý vypravěč. Taky jistě vypráví rád, hlavně o jídle. Jeho veselé historky opravdu stojí za to. S Michalem Herzánem putují po České republice se zájezdovým představením a ší...

Z archivu...


Literatura

Buzíčci v hlavních i vedlejších rolích

200buKniha s provokativním názvem Buzíčci od Jana Folného vyšla v den kulturního festivalu zaměřeného na gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematiku - Prague Pride 2013.

...

Divadlo

„Pomozte svému divadlu“ - informační kampaň Asociace profesionálních divadel České republiky odstartovala

pomozte svemu divadluA proč kampaň?
Informační kampaň Asociace profesionálních divadel ČR se koná od 5. do 21. září 2012 ve městech po celé České republice. Cílem je upozornit nás, jako občany České republiky, na neřešený ...

Film

Vysvlečená zpověď Johany Rubínové

altŽila, byla jednou jedna Johana Rubínová, která se rozhodla, že si bude psát deník. Psala o sobě, přátelích, problémech, průšvizích, trapasech, šlápnutích vedle, pokusech, omylech a tak vůbec o bouřlivém životě náctiletých. Psala, psala a co osud nec...