Bangladéš, země Bengálského tygra

Bangladéš, země Bengálského tygra

Tisk

banglades tygrBangladéš, oficiálním názvem Bangladéšská lidová republika, se nachází v Jižní Asii. Sousedí s Indií a Myanmarem. Hlavním městem je Dháka. Původní název pro toto území je Bengálsko. S počtem obyvatel 162 milionů se tato chudá rozvojová země řadí k nejlidnatějším státům světa. Oficiálním jazykem je bengálština.

 

Po odchodu Velké Británie z Indie v r. 1947 se dnešní Bangladéš stal součástí Východního Pákistánu, od kterého se po krvavé občanské válce odtrhl v r. 1971 za výrazné pomoci Indie. Po desetiletích přebírání vlády vojenskými režimy proběhly v prosinci 2008 svobodné volby, které vyhrála do té doby opoziční strana Awami League (Lidová strana), která získala ústavní většinu v Parlamentu. Volby ukončily dvouleté období prozatímní úřednické vlády podporované armádou. Novým prezidentem Bangladéše je Abdul Hamid.

Bangladéš - neprávem opomíjená země
s tolika pozoruhodnými místy, že budete žasnout.


Najdete zde nádherné mešity, hinduistické chrámy a paláce, největší mangrovový prales na světě (domov bengálského tygra), pestrou směsici různých etnik. Na pobřeží Bengálského zálivu se rozkládá národního park Sundarbans s největší světovou populací bengálských tygrů, krokodýlů, říčních delfínů, opic, axisů, odvážných sběrači medu. Můžete absolvovat výstup na pozorovací věž nad džunglí, stopování tygrů, návštěvu vesnice prostitutek na břehu řeky.

banglades tygrFoto: Profimedia

S cestovní kanceláří Nomád prožijete plavbu koloniálním kolesovým parníkem (v kajutách 1. třídy) spletí úzkých kanálů řek Madhumati, Tetulia a Meghna přes Barisal a Čandpur zpět do Dháky a dále autobusem do přístavu Čitagong. Vypravíte se za menšinovými etniky Čakma, Mru, Mizo, Mohu a Kuki žijícími v horách kolem jezera Kaptai. Budete se plavit loďkou po vesničkách na březích jezera, navštívíte bambusové buddhistické svatyně a Buddhistický klášter Čitmorong.

banglades shenkosFoto: stránky CK Shenkos

Poznávací okruh zahrnuje dále cestu na jižní cíp země u hranic s Barmou do největšího (a jediného) přímořského letoviska Cox´s Bazar, kde je několik desítek kilometrů dlouhá pláž, rybářský přístav, dřevěný barmský klášter. Tato oblast je kmenovým územím osídleným barmskými uprchlíky. V bývalém hlavním městě Arakanského království - Ramu (Lama) Bazar můžete obdivovat barmské buddhistické kláštery a chrámy. Následuje přesun do Dháky: Šankaria - bazar, starobylé domy s dílničkami (šperky z lastur), mešita Sitara s nádhernými mozaikami, mughalská pevnost Lalbagh, arménský kostel, říční přístav a loděnice na toku Burigangy s nepředstavitelným množstvím lodí, loděk a lodiček. Moderní budova parlamentu. Nejstarší hinduistický chrám Dhakeswari.  (zdroj: CK Nomád)

bangladesFoto: CK Nomád

Turisté, kteří plánují cestu do této exotické země, by se měli
připravit na některá její specifika a tím eliminovat případná hrozící nebezpečí.


Strava je zde převážně vegetariánská, často silně kořeněná. Z masa je k dostání kuřecí, hovězí a skopové, dále maso z ryb a mořských živočichů. Ve městech bývají chutné čínské restaurace. Z ovoce je velký výběr banánů, manga, papáji, melounů, ananasů, liči, mandarinek (pomeranče v Bangladéši nejsou).

Turisté by měli - pokud možno - pít vodu jen z uzavřených plastikových lahví. Nápoje typu PEPSI, Cola, Sprite apod. je vhodné vypít ihned po otevření. Alkohol je v Bangladéši k dostání pouze v drahých (často hotelových) restauracích. Na veřejných místech je konzumace alkoholu zakázána.

Bangladéš patří mezi zdraví ohrožující oblasti. Doporučuje se očkování proti virové hepatitidě A, poliomyelitidě, tetanu, břišnímu tyfu. V případě cest do Bangladéše v době od října do prosince nebo v období dešťů se doporučuje i očkování proti choleře. Při pobytu na venkově hrozí zvýšené riziko nákazy vzteklinou. Při pobytu mimo Dháku existuje celoroční riziko nákazy malárií. Doporučuje se proto při kratším pobytu užívat preventivně antimalarika, při delším pobytu je třeba mít u sebe alespoň chlorochin a terapeutickou dávku meflochinu (Lariam), kterou je třeba užít při podezřelém horečnatém onemocnění jako pohotovostní samoléčení. V období od června do září se v Bangladéši vyskytují případy japonské encefalitidy. Ve venkovských oblastech je vysoká prevalence trachomu. Při pobytu v terénu hrozí uštknutí jedovatými hady. Do Bangladéše je nutno cestovat v dobrém zdravotním stavu. Je třeba nechat si zkontrolovat zejména chrup, neboť úroveň lékařské (resp. dentální) péče je v Bangladéši nesrovnatelná s úrovní, na kterou jsme zvyklí u nás. Na cestě je nutno ve zvýšené míře dodržovat základní hygienické návyky. Přesto se zahraniční návštěvníci neubrání cestovnímu průjmu; u téměř všech cizinců se po několika dnech pobytu vyskytnou bolesti žaludku a střevní potíže, které jsou vyvolané změnou mikroflóry v organismu a nikoli, jak se často návštěvníci domnívají vlivem nějaké tropické choroby. Dieta a klid pomohou toto období přestát bez větších problémů.

banglades mapa

Cestovní šeky znějící na jinou měnu než USD jsou de facto nesměnitelné. Získat na základě předložení cestovního šeku americké dolary v hotovosti je značně problematické, banky zpravidla šeky mění na místní měnu.

Na mnoha místech Bangladéše nebyla doposud vůbec zavedena elektřina a tam kde je, dochází často k jejím výpadkům. Napětí je 220 voltů, často však kolísá. Co se ubytování týče, místnost s větrákem, sítí proti komárům, WC, studenou sprchou a postelí lze v hlavním městě (např. ve čtvrti Islampur nebo Shalakdar) dostat od cca 500 takka na noc, mimo Dháku pak již od 100 takka.

Některá zařízení odmítají ubytovat společně nemanželské páry, resp. páry s různým příjmením. Rozumné je cestovat vlakem, příhodné jsou spoje InterCity (cenově i kvalitativně příznivá je 2. třída). Cestování vlastním či řízení vypůjčeného motorového vozidla se v žádném případě nedoporučuje.

Bangladéš je muslimskou zemí s politicky velmi aktivním obyvatelstvem. Časté jsou protestní stávky, které někdy přecházejí do násilností. Doporučuje se vyhýbat se veřejným shromážděním, být patřičně oblečen, nekonzumovat veřejně alkohol. Není vhodné pouštět se do náboženských diskusí s místními obyvateli.

Zdroj informací: Wikipedie, www.mzv.cz a www.nomad.cz

Kupte si nástěnný kalendář Bangladéš 2014 a darujte dětem z Čalantiky
lepší budoucnost!

kalendar banglades

více informaci ZDE:
http://www.kultura21.cz/tradice/8406-kalendare-charita-banglakids-adra


 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naše sestava je od počátku stejná, jen bubeníci "přibývají", říká Dája Šimíčková z kapely Prime Time Voice

daja 200I když vokální trio Prime Time Voice funguje dva roky, jde o zkušené zpěvačky - jmenovitě Marta Marinová, Taťána Roskovcová a Dája Šimíčková. Přesto toho stihly i za tak krátkou dobu společného zpívání požehnaně včetně CD Live. Nejen o zahraničních š...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Veršovichry? Veršovánky

Versovanky perexViléma Kmuníčka možná znáte z jeho literárněvědné publikace Hledání Jana Weisse. Jako autor básní zaveden není, i když vlastním nákladem vydal několik titulů (Věnec, Dva věnce, Na slunce pamatuj, Hledání).

Z archivu...


Literatura

Francouzský román k zasnění i oddechu

stastni lide200Pokračování románu autorky Agnes Martin-Lugand nám vrací Francouzku Diane, která propadla kouzlu irského ostrova, který se stal jejím útočištěm po smrti její dcery a manžela. Chytila zde nový dech a chuť do života za velkého přispění neoma...

Divadlo

Nesmrtelná heroická komedie o posledním z rytířů se vrací na brněnská divadelní prkna

Cyrano 200Na Štěpána roku 1897 zažila Paříž jednu z nejslavnějších premiér všech dob. Na scéně Divadla u Svatomartinské brány se poprvé objevila postava s velkým nosem (jenž „velkého ducha značí“) a s ještě větším srdcem. Když spadla opona, trvaly ovace údajně p...

Film

Best of DAFilms 2023: Nejlepší hrané a dokumentární filmy uvedené letos online

BestofDAF 23Streamovací portál DAFilms uvádí svůj tradiční předvánoční program Best of DAFilms. Jeho kurátoři vybrali TOP 25 z českých i zahraničních snímků, které dafilms.cz uvedl v roce 2023. Do výběru se dostaly divácky nejsl...