Sezona 2014: Kunštátský rok, Konec dlouhého století, či Neobjevené památky

Sezona 2014: Kunštátský rok, Konec dlouhého století, či Neobjevené památky

Tisk

npu veltrusy perexLetošní sezona v Národním památkovém ústavu (NPÚ) bude nabitá akcemi; návštěvníci se seznámí s jedním z nejvýznamnějších rodů zemí Koruny české – pány z Kunštátu, připomenou si výročí sarajevského atentátu na Františka Ferdinanda d'Este a s ním i konec jedné éry, nebo mohou poznávat „Neobjevené památky“.  

 

Na vybraných objektech jsou připraveny nové prohlídkové trasy, na jiných byla dokončena obnova fasád či střech. Brány většiny hradů, zámků a dalších památkových objektů přivítají návštěvníky od dubna do října. Někteří kasteláni přidali zájemcům víkend navíc, a tak bylo možné dané objekty navštívit již od 29. března.  

Rok 2014 bude v Národním památkovém ústavu Rokem pánů z Kunštátu.

Pro připomenutí  550. výročí od dokončení několika na sebe navazujících diplomatických misí, které vyslal  český král Jiří z Kunštátu a Poděbrad k západoevropským panovnickým dvorům, je  připravena série výstavních akcí a dalších kulturních programů, které veřejnosti přiblíží  významný aristokratický rod spojený s dějinami zemí Koruny české. Hlavní událostí Roku pánů z Kunštátu bude zpřístupnění nové expozice v dosud nepřístupných středověkých prostorách dnešního státního zámku Kunštát nazvané V erbu tří pruhů. Páni z Kunštátu a jejich hrad, které se uskuteční 21. června. Od 1. května bude otevřena sezónní výstava Jan Boček Kuna z Kunštátu na státním hradě Buchlově a od 5. července bude možné zhlédnout výstavu Dlouhá cesta za krásou na státním hradě Pernštejně. Do kunštátské sezony se zapojí i další památky a několik měst. Její součástí bude i výstava Moravských zemských desek v prostorách Korunního archivu ve  Starém královském paláci na Pražském hradě, která potrvá od 3. dubna do 5. května.  

npu konopiste

Konopiště

Rok pánů z Kunštátu je čtvrtým projektem cyklu Po stopách šlechtických rodů.  

Další významnou událostí, kterou si letos připomeneme, je sarajevský atentát na arcivévodu Františka Ferdinanda d'Este, který se stal záminkou pro první světovou válku. 28. června od něj uplyne sto let. Státní zámek Konopiště byl hlavním a posledním sídlem rakouského arcivévody a jeho choti Žofie, rozené hraběnky Chotkové. Zámek má ve svých sbírkách osobní předměty arcivévody a jeho rodiny přímo spojené se sarajevským atentátem. Návštěvníci je uvidí od 1. dubna do 31. října na výstavě Spojeni svazkem manželským, spojeni stejným osudem.

S osobností Žofie Chotkové je svázáno i Velké Březno, kde vévodkyně vyrůstala a kam ji František Ferdinand jezdil navštěvovat. Zde se připravuje o vévodkyni stálá výstava. Císařské rodině patřil také zámek Zákupy, místo svatby připomínaného páru. Obě památky ve správě NPÚ připomenou výročí speciálními akcemi.  

Státní zámek Buchlovice pak upozorní na osobnost Leopolda hraběte Berchtolda z Uherčic, tehdejšího majitele a diplomata habsburské monarchie a autora ultimáta Srbsku, po jehož nenaplnění se rozpoutala světová válka.  

V rámci cyklu O památkách trochu jinak se letos dostane do centra zájmu kámen.

Zájemce čeká série s názvem Pod nohama i nad hlavou, zahrnující sedm přednášek a čtyři komentované prohlídky spojené tématem kamene v památkové péči.  Čtvrtou sezonou pokračuje i cyklus (Ne)tušené souvislosti, zaměřený na autentické stavebnímateriály. Pro zájemce jsou připraveny komentované prohlídky stavebních památek, které vedou specialisté z oboru památkové technologie a památkové péče. Cílem je představit památky z pohledu historických stavebních materiálů a jejich schopnosti vypovídat o historii stavění.  

Národní památkový ústav letos rovněž představí soubor celkem 33 jedinečných, přesto doposud návštěvnicky nedoceněných památek, které veřejnosti nabídnou pestrou škálu dosud neobjevených krás a zajímavostí, a to pod hlavičkou Neobjevené památky.  

I letos bude pokračovat věrnostní program NPÚ zaměřený na povzbuzení k opakovaným návštěvám památek ve správě NPÚ.  

Pátý ročník Hradozámecké noci se letos uskuteční v sobotu 30. srpna. Hradozámecká noc se stane součástí Roku pánů z Kunštátu a jejím centrem bude právě státní zámek Kunštát.  

npu konopiste int

Konopiště interiér

Novinky na hradech a zámcích  

Pro letošní sezonu kasteláni připravili řadu novinek. Na Točníku bude otevřena naučná Medvědí stezka a uvítají medvíďata v jejich první sezoně, na Jezeří založili chov pávů a připravili nový  volný okruh bez průvodce. Na Kynžvartě vznikne expozice ze zámeckého kabinetu kuriozit, a to v dosud nezpřístupněných prostorách. Zámek Nebílovy hostí projekt Otvírání barokního paláce, v jehož rámci se uskuteční série výstav, koncertů, divadelních představení, externí školní výuky či  gastronomických událostí v historických vazbách a souvislostech. Bonbónkem je otevření  nově zrestaurovaného tanečního sálu, v němž se zachovala unikátní iluzivní výmalba od  malíře Antonína Tuvory z konce 18. století. Již 29. března otevírá zámek v Libochovicích  a lákadlem pro první letošní návštěvníky jistě bude k zemi spuštěný mohutný barokní  dvanáctiramenný mosazný lustr. Návštěvníci si tak po dva dny budou moci zblízka prohlédnout  postavy světců nebo zvířat na ramenech lustru.  

Zámek Žleby se letos chlubí zbrusu novou fasádou a střechami, ve Velkém Březně byl obnoven zámecký park, v Zákupech se uskuteční stavebněhistorické prohlídky a veřejnosti se představí hned několik interiérů, jimž bude navrácena původní funkce z doby letních pobytů rakouského císaře a posledního českého korunovaného krále Ferdinanda Dobrotivého. Jedná se především o byt císařova hofmistra, oblékárnu císaře a císařovny, čekárnu dvorních dam či apartmá císařovny-vdovy Karoliny Augusty.  Zámek v Náměšti nad Oslavou disponuje novou interiérovou instalací apartmánu hraběte  Haugwitze.  

V Benešově nad Ploučnicí bude zpřístupněn Wolfův palác s výstavou historických hodin.  

Na zámku Raduň bude zpřístupněna nová prohlídková trasa v doposud nepřístupných  interiérech části severního křídla s pánskou kuřárnou, pracovnou, hudebním salónem  a hostinskými pokoji.  Zámek v Hradci nad Moravicí slavnostně otevře 30. dubna tzv. Bílý zámek, a to po pětatřicet let trvající rekonstrukci. Přístupné budou interiéry prvního patra severního křídla.  

Zámek ve Velkých Losinách připravil novou instalaci tzv. Vysokého zámku s původními renesančními a barokními interiéry Žerotínů a Liechtensteinů. V rámci prohlídkové trasy bude zpřístupněna i část žerotínské sbírky zbraní. Zajímavostí letošní sezóny bude také doplněná expozice kočárů a saní s ukázkou zrestaurovaných unikátních nosítek z konce 17. století.  Hned dvě prohlídkové trasy se zaměří na technické zázemí zámků: ve Slatiňanech  bude jednou měsíčně o víkendu přístupná trasa Pokrok nezastavíš, v jejímž rámci si zájemci  budou moci prohlédnout kuchyni, umývárnu nádobí, kotelnu nebo ledárnu a další běžně  nepřístupné prostory zámku.  

V Lednici mohou návštěvníci nahlédnout například do elektrorozvodny z roku 1910, která byla nově restaurována, a výklad na IV. Zámek Lednice totiž patřil k prvním elektrifikovaným objektům na Moravě a na jeho elektrifikaci se podílel Viktor Kaplan a Albert Siemens.  

Novinky na prohlídkových trasách či v zázemí pro návštěvníky zaznamenají i návštěvníci zámků Frýdlant, Hrubý Rohozec, Lemberk, Sychrov, Náchod, Opočno, Litomyšl, Ratibořice, Kunětická hora či Souboru lidových staveb Vysočina.  

Mezi nejvýraznější obnovy objektů patří jistě restaurování středověké věže Jakobínka na hradě Rožmberk za využití středověkých stavebních technologií a funkční repliky středověkého jeřábu. Tento projekt byl oficiálně zahájen 24. září 2013, kdy se započalo s ručním kácením dřeva v místním lese. Toto dřevo bylo následně rovněž ručně opracováno a bude využito na stavbu speciálního lešení letos na jaře. Poté proběhne výroba a osazení funkční repliky středověkého jeřábu a vlastní restaurování věže by mělo probíhat až do konce roku 2016. Výsledkem celého projektu bude, po sto letech, kdy věž chátrala, její zpřístupnění pro veřejnost.  

Dalším velkým projektem obnovy je Kuks – Granátové jablko, proto bude letos provoz této barokní památky výrazně omezen: od března do května bude zcela zavřená a následně se bude rozhodovat o částečném zpřístupnění či občasných technických prohlídkách, pokud to stavba s ohledem na zachování bezpečnosti návštěvníků umožní.  

Ctibor Čejpa, podle podkladů NPÚ, ilustrační foto autor

www.npu.cz

( 0 hlasů )



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová: Když sáhnete na Tichošlapa, dějí se podivné věci

tichoslap200Spisovatelská dráha Sylvy Lauerové je dlážděna kvalitními kameny s pečlivě vybranou strukturou a barvou. Její knihy jsou každá úplně jiná, ale protože jsou jejich řádky kladeny s rozmyslem a bez zbytečného spěchu, může se čtenář pustit do kte...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Winx 1001 samolepek – Kouzelná kolekce

winx perexNakladatelství CooBoo ve společnosti Albatros media vydalo pro všechny malé slečny, které milují partu nerozlučných vílích kamarádek Winx, knihu zábavných úkolů se samolepkami jednoduše nazvanou Winx 1001 samolepek – Kouzelná kolekc...

Z archivu...


Literatura

Smrtící zázrak: Jak daleko zajdete, abyste ochránili svou rodinu?

Smrtící zázrakV městečku Miracle Creek se tedy dějí věci! Jihokorejská autorka, která knihu prodala do více než 15 zemí, ve svém románu postaveném na soudním dramatu proniká do hlubin mezilidských vztahů. Společ...

Divadlo

Give me Moor! Studio Marta uvede Schillerovy drzé Loupežníky

loupeznici 200Brněnské divadelní Studio Marta uvede na konci února první premiéru roku 2023, legendární drama Friedricha Schillera Loupežníci. Egem poháněný příběh o kolapsu rodiny, komunity a vlastní integrity přinesou na jeviště absolvující studenti Janáčk...

Film

Želvy Ninja všechny naporcují

Zelvy Ninja 200Film Želvy Ninja (2014) navazuje na nekonečnou sérii filmů a seriálů o zmutovaných zvířatech, která mají tělo i mysl podobnou člověku. Reportérka April O'Neilová (Megan Fox) jim je na stopě, ale je s jejich osudy spojená víc, než si myslí....