Reklama
Banner

Kurz vaření I. Španělská-kuchyně

Email Tisk

chefparade skolaVždycky jsem toužila učit se novým věcem. Baví mě poznávat jiné kultury a hlavně jejich gastronomii. Proto, když se mi naskytla příležitost připravit pro vás sérii fotoreportáží z kurzů vaření, neváhala jsem ani chvilinku. Jako první jsem pro vás vybrala Španělskou kuchyni.

 

 

Pro začátek mi připadá vhodná, protože je trošku méně známá než třeba italská nebo francouzská, ale zase ne tak exotická jako třeba thajská nebo indická. Všechny tyto kurzy a mnoho dalších totiž Chefparade nabízí.  

Ale dost povídání, jdeme vařit!  

Španělská kuchyně je známá svou obrovskou rozmanitostí. Zatímco v přímořských oblastech, pochopitelně vládnou ryby a mořské plody, ve vnitrozemí pak jehněčí, hovězí, světoznámé šunky, jako třeba Jamón apod.  Velký vliv na místní stravování měli Arabové a Židé, kterých zde žilo hodně. I proto jsou španělská jídla často kořeněná a voňavá. Jako většina středomořských kuchyní i zde je v jídle zastoupen velký podíl zeleniny, jako jsou rajčata, česnek, papriky, cibule… Stejně tak olivový olej.  

chefparade skola 2

Kuchař Zdeněk Bartoň, který kurz vedl, má bohaté profesní zkušenosti a je to na jeho práci znát. Je absolventem SOU gastronomické v Praze při hotelu International. Během tříletého pobytu v Nizozemí vařil v několika restauracích na pozici sous chef a sushi chef. Nejvíce přínosné pro něj bylo působení v restauraci PuertoSegundo s fúzí japonské a španělské kuchyně.

 Pro tento kurz vymyslel následující menu:  

* Tapenády pro tapas - černá, zelená, červená  
* Albondigas - španělské masové kuličky v rajčatové omáčce  
* Pečené sardinky s Patatas bravas a Aiolli  
* Tortilla  
* Skořicovo - čokoládové Churros

Hned jak jsem tam přišla, velmi mile mě překvapilo, že se mi kuchař okamžitě věnoval. Provedl mě po celém prostoru. Nabídl mi nealko pití, kávu, čaj, víno nebo pivo. Pak mě vyzval, ať se dále obsluhuji sama a chovám se jako doma, což bylo velmi příjemné. Od první chvíle panovala velmi pohodová a uvolněná atmosféra, která přetrvala až do konce kurzu. Ten měl trvat 3-3,5 hodiny, ale rozhodně jsem neměla pocit, že nás tlačí čas nebo, že je jakýkoli spěch. Stihli jsme všechno krásně a zbyl i čas na klábosení, jak jinak než o jídle a při jídle.

Fotoreportáž: kurz Chefparade, Španělská kuchyně krok za krokem

 

skola vareni logo

www.chefparade.cz

Rozhovor s Petrou Plánkovou, marketingovou ředitelkou školy Chefparade ZDE:
http://www.kultura21.cz/rozhovory/8514-skola-vareni-chefparade-petra-plankova-rozhovor

( 0 hlasů )



 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

Nechte si poradit...

Jaká kniha, divadlo, koncert či jiná akce by našim čtenářům neměly uniknout?

ROBERT ROHÁL

redaktor K21

Pokud máte rádi český popík a potrpíte si třeba zrovna na osmdesátá a devadesátá léta minulého století, pak by vám mohlo konvenovat debutové album zpívajícího textaře, jehož jméno zní Vlady Gryc. CD dostalo název podle jedné z dvanácti písní - Já svý sny mám - a představuje nejen příjemné melodické písničky, ale i nový svěží hlas protagonisty, který je zároveň autorem všech textů. Témat má Vlady Gryc patrně na rozdávání, protože co píseň, to jiný příběh. Vůbec, texty jsou v případě Grycova debutu silnou stránkou, mají hloubku, jiskru i vtip. Patrně za to může i inspirativní hudební složka, což spadá na vrub hitmakera Hellmuta Sickela. Ti dříve narození si ho zcela jistě pamatují jako někdejšího manžela zpěvačky Heleny Vondráčkové, pro kterou napsal a zaranžoval hlavně v osmdesátých letech celou řadu hitů. Však se také všechny písničky opírají o vybroušený melodický styl již zmíněných osmdesátek a ozvěn let devadesátých, to vše s aranžérskými fígly současných hudebních trendů. Výsledkem jsou chytlavé písničky zabíhající hned do několika hudebních žánrů, až už jde o blues, rokenrol, šanson či latinu, s čímž ovšem zpěvák nemá problém. Pokud bych měl jmenovat alespoň pár titulů, které mě chytly na první poslech, pak je to určitě vyloženě letní hit Te Quero nebo titulní hitovka Já svý sny mám. Stejně tak se mi ale líbí autobiograficky laděný šanson Můj život, crazy písnička Tchýně (která se dočkala ve formě filmové minigrotesky originálního videoklipu) nebo óda na slavnou filmovou hvězdu - Marilyn... Další pozoruhodností debutového alba ostravského rodáka je účast slavných hostů, třeba rockové zpěvačky Tanji... Ale ocenil jsem i vyloženě vymazlený booklet plný zajímavých fotek a navíc se všemi texty, což není v této době zcela běžné. I to je další důvod, proč albu, které si nehraje na velké umění, ale přesto se po všech stránkách povedlo, přeji dobrý start a ještě lepší prodej.

Banner

Hledat

Mimísek 19

Partneři

Čtěte také...

Unikátní výstava, která v Česku nemá obdoby: Zajeďte se podívat na šaty z marcipánu!

200ostPokud přemýšlíte, kam o víkendu vzít své děti, máme pro Vás tip: zajeďte s nimi do Muzea čokolády a marcipánu v Táboře. V těchto dnech tam probíhá výstava marcipánové módy, která zaručeně nadchne všechny členy rodiny.

...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Krása a kouzlo plné kontrastů, to je New York!

NewYork perexNakladatelství Baobab spolu s Nadačním fondem Miroslava Šaška vydalo další z řady pověstných publikací Miroslava Šaška. Po jeho knížkách To je Paříž, To je Londýn, To je Řím, To je Austrálie a To je M. Šašek se ...

Divadlo

Malostranský hřbitov jevištěm site-specific představení

kyt 200Veřejnosti jinak nepřístupný pražský hřbitov otevře v polovině září své brány a poskytne kulisy jedinečnému hudebně-tanečnímu projektu Kytice – Mezigenerační dialog. Výsledek díla, které vzniklo v rámci Roku české hudby, můžete na již zmín...

Film

Nataša Gollová dostávala role bezstarostných dívek, ale její život nebyl peříčko

natasa 200Kdyby na začátku své filmové kariéry Nataša Gollová vytvořila postavu princezny, možná by to byla ta nejněžnější a nejkřehčí princezna, jakou mohl kdy český film mít. Takovou roli však na Barrandově nikdy nedostala. Ale přece ji role éterických dívek...