Knihovnice oblékla uniformu policistky a ponocovala s dětskými čtenáři

Knihovnice oblékla uniformu policistky a ponocovala s dětskými čtenáři

Tisk

NA perexV detektivy se převtělily děti, které si nenechaly ujít letošní ročník Noci s Andersenem v šumperské knihovně. Navštívili je tam skuteční policisté, kteří je poučili o vyšetřování zločinů a dokonce jim i sňali otisky prstů. Tak odstartovala noc plná akce, překvapení a nečekaných rozuzlení.

 

 


„Kriminalističtí učedníci si vyzkoušeli, jak se sestavuje portrét pachatele, a vypravili se po stopách zločinu, které byly rozesety po celé knihovně a vedly i tam, kam se běžný návštěvník nepodívá,“ objasnila knihovnice Jitka Sopperová.

Děti nalézaly nejroztodivnější „místa činu“. Balkón se proměnil v jachtu, pod níž se rozkládala mořská pláž, na zahradě malé kriminalisty vyděsilo hnízdo příšerek, ve sklepě nalezli jeskyni i obydlí lidožrouta. Detektivové statečně překonali strach a vyluštili záhady. Zlosynové skončili za mřížemi.

Vrťapka vyšetřoval pod dozorem výtvarníka Roháče

Pod vedením výtvarníka a ilustrátora Václava Roháče děti vytvářely komiksy o psím komisaři Vrťapkovi. Výsledné práce se utkají o ocenění v celostátní soutěži.
„Převyprávěl jsem dětem příběh a vysvětlil jim, jak si ho mají rozvrhnout do jednotlivých obrázků a nezapomenout ani na komiksové bubliny. Malí tvůrci byli velice kreativní. Příhodu si různě upravovali, výsledky práce mnohých z nich jsou inspirativní,“ soudí Roháč, který je sám také autorem komiksů.
Nocovat s malými čtenáři v šumperské knihovně začal už před třinácti lety. Od té doby žádný ročník nevynechal. Ačkoliv žije a tvoří v Praze, za šumperskými knihomoly pravidelně přijíždí a podporuje je v jejich četných aktivitách.

NA1

Výtvarník Václav Roháč pomáhá nocležníkům v knihkupectví Duha s komiksem o Vrťapkovi.

Odměna pro úspěšné lovce perel

Mnoho šumperských dětí už dlouho před vypuknutím populární akce sní o tom, že umístí svůj spacák mezi knižními regály, kde stráví noc plnou zábavy, her i ponaučení. Vzhledem k velikosti knihovny a náročnosti přípravy, na níž se podílí množství dobrovolníků, se však mohou zúčastnit jen vyvolení.
„Zájem je veliký, bohužel musíme odmítat. Kromě dětí ze školní družiny v Šumavské ulici letos dostali šanci také úspěšní lovci perel,“ uvedla Sopperová.
Vysvětlila, že návštěvníci dětského oddělení hledají knihy-perlorodky. Po jejich přečtení odpovídají na kontrolní otázky a za odměnu získají perlu. Jednotlivé perličky navlékají na šňůry, které zavěšují přímo v dětské půjčovně. Nejúspěšnější lovkyně si dosud vysloužila třiatřicet kulatých bodů. Soutěž nadále pokračuje. Sopperová už teď vymýšlí další zpestření a chystá knihovnické peníze, za které se budou perly směňovat.

NA2

Jitka Sopperová, rázná velitelka Policie Knihovnické republiky

Narozeniny pohádkáře Andersena oslavili i v Duze

Malé pátrače přišli podpořit detektivové ze šumperského knihkupectví Duha. Také oni putovali knihovnou po stopách zločinu. Přenocovat se ale vrátili do útulné prodejny. Libovali si, že málokterému z jejich kamarádů se poštěstí zdřímnout si v prostoru mezi prodejním pultem, pokladnou a výlohou plnou knih.
„Navštívili nás policisté i výtvarník Roháč. Komiksy, které děti pod jeho vedením vytvářely, se povedly. Než je odešleme do soutěže, všechno pečlivě nafotíme,“ ujistila knihkupkyně Jana Štěpánková.

Noc s Andersenem je tradiční knihovnická akce na podporu dětského čtenářství. Každoročně se odehrává kolem 2. dubna, kdy se slaví Mezinárodní den dětské knihy. Je také připomínkou dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena, jenž se narodil právě v tento den roku 1805.

Foto: Vladimíra Krejčí

www.knihovnaspk.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Pavel Novotný: Mastný se mě drží už sedmnáct let. Nebo já jeho?

pavel novotny200Není to jen zkušený divadelní herec. Mediální slávu přinesly Pavlu Novotnému televizní seriály. Nejvíce asi populární „Ulice“, kde představuje urostlého elegána Mastného. Za ty roky si tato postava prošla nejroztodivnějšími peripetiemi. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Proč dráždí román Aleny Mornštajnové?

les-v-dome perexKniha Aleny Mornštajnové Les v domě (pozor, tento text obsahuje spoiler) se stala nejdiskutovanějším českým románem za několik posledních let. Aféru spustila publicistka Eva Klíčová, když ve své recenzi na on-line deníku Alarm autorku ob...


Literatura

Kouzelná Paříž – Obchůdek s knihami

kouzelna pariz obchudek s knihami200V srpnu vyšel první díl ze série Kouzelná Paříž, je jím Obchůdek s knihami od americké autorky Rebeccy Raisin. Pokud milujete město na Seině, patříte mezi beznadějné romantičky a knihy patří k vaš...

Divadlo

Stále stejný příběh – inuitská legenda ožije v „recyklované“ inscenaci

Stále stejný příběh A-Vosickova small2Orchestr BERG a PONEC – divadlo pro tanec otevřou v úterý 5. září 2023 novou sezónu premiérou hudebně-taneční inscenace Stále stejný příběh. Renomovaná choreografka Mirka Eliášová a špičková ...

Film

„...A také déšť“
ImageKaždý si pod pojmem indián vybaví barevnou čelenku, dýmku míru a pokrevní bratrství. Kdo dával pozor ve škole, tak si nejslavnějšího objevitele světa Kryštofa Kolumba spojí se zámořním objevem a z hodin zeměpisu možná...