Přírodovědci zvou na výpravu do jesenických hor za lišejníky a mechorosty

Přírodovědci zvou na výpravu do jesenických hor za lišejníky a mechorosty

Tisk

jeseniky perexZ Červenohorského sedla na Vřesovou studánku povede trasa přírodovědné vycházky za lišejníky a mechorosty, kterou v sobotu 19. dubna pořádá Vlastivědné muzeum v Šumperku. O odborný výklad se postarají botanici Magda Zmrhalová a Josef Halda.

 

 


Odborníci přiblíží tajemný svět lišejníků a mechorostů, většinou nenápadných, avšak mimořádně zajímavých organismů. Sraz účastníků výpravy je v sobotu 19. dubna v 10 hodin na parkovišti na Červenohorském sedle.

„V případě nepříznivého počasí bude exkurze přeložena. Proto zájemce prosím, aby v přihláškách uváděli mailovou adresu a telefonní číslo. Pokud dojde ke změně termínu, ozveme se jim,“ uvedla organizátorka Zmrhalová.

Registrovat se lze na adrese Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Zájemci se mohou hlásit i telefonicky na číslech 494 534 450, 583 363 070, případně 583 363 077.

„Z Vřesové studánky bude trasa vycházky pokračovat do Koutů nad Desnou nebo se lze vrátit na Červenohorské sedlo. Je také možné výpravu opustit a pokračovat na Šerák,“ navrhuje Zmrhalová.

jeseniky

Pohled do údolí Desné od Vřesové studánky.

Rostliny a společenství houby a řasy

Účastníci výpravy si vyslechnou četné zajímavosti o lišejnících a mechorostech Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Dozvědí se také, čím se tyto dvě skupiny organismů vzájemně odlišují.

„Mechorosty a lišejníky jsou v obecném povědomí často spojovány, ačkoliv spolu mají jen málo společného. Mechorosty patří k výtrusným rostlinám, jsou to jedny z nejstarších zelených organismů na Zemi. Lišejník naproti tomu představuje společenství houby a řasy, případně sinice. Vlákna houby dodávají tělu lišejníku tvar, vodu a minerální látky, zatímco zelené řasy nebo sinice obstarávají výživu pomocí fotosyntézy,“ objasnila Zmrhalová.

Vycházka navazuje na výstavu v Hollarově galerii

Přírodovědná vycházka doprovodí výstavu Lišejníky a mechorosty Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, která je v Hollarově galerii šumperského muzea k vidění ještě do 20. dubna.

Organizátory výpravy a autory výstavy jsou přírodovědci Magda Zmrhalová a Josef Halda. Zmrhalová působí jako botanička Vlastivědného muzea v Šumperku, specializuje se na výzkum mechorostů jesenických hor. Halda se zaměřil na zkoumání lišejníků krkonošsko-jesenické oblasti, pracuje v Muzeu a galerii Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

Foto: Magda Zmrhalová

www.muzeum-sumperk.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nakonec je úplně jedno, odkud jsme a co jsme, když se budeme soustředit na to, co nás spojuje

Klára SvobodováSpisovatelka, autorka projektu Neslyšící příručka pro přežití, blogerka, dřevořezbářka, maminka dvou dětí. Řeč je o Kláře Svobodové. Napsala knihu Těhotný Buddha a byla nominována na ocenění Moje Heroin. Rozhovor s ní připravila Ludmila ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Čekání na zlatou bránu

bmx 200Zajímalo vás někdy, jaký je to pocit, když děláte backflip, frontlip nebo další úžasné triky na kole? Pokud ano, čtěte dále, protože níže se vám otevírá svět BMX borce Tomáše Vejmoly. Tomáš se věnuje BMXu již dlouhá léta, účastní se co nej...

Z archivu...


Literatura

MYSL JE MOCNÝ LÉKAŘ

mysllekar perexExistuje vědecký důkaz o tom, že se člověk může uzdravit sám? Známe rčení „ve zdravém těle, zdraví duch“ ale indicko americký filozof Sri Chinmoy říká „ veselá mysl vždy byla dokonalým průvodcem zdravého těla“. A o rozkolu mezi myslí, těl...

Divadlo

Vzpomínky legendární tanečnice Josefíny Bakerové

josephine-bakerova-pametiNakladatelství Ikar vydalo staronovou knížku pamětí legendární tanečnice Josefíny Bakerové. Tato publikace francouzského novináře a spisovatele Marcela Sauvage vyšla u n...

Film

Záplava filmů pohltí Karlovy Vary

MFFK IFFlogoPo roční přestávce zaviněné covidovou epidemií se opět vrací KARLOVARSKÝ FILMOVÝ FESTIVAL, oproti obvyklému datu o dva měsíce posunutý. Letos se ve dnech 20. až 28. srpna koná jeho 55. ročník. Nejspíš bude skromnější – mám na mysli značně zúže...