V litoměřickém muzeu bují léčivé rostliny

V litoměřickém muzeu bují léčivé rostliny

Tisk

leciveRostliny perexAž do 25. května si v Oblastním muzeu v Litoměřicích můžete prohlédnout výstavu s názvem Léčivé rostliny a jejich dvojníci. Už z názvu vyplývá, že expozice návštěvníky seznamuje s léčivkami, rostoucími ve volné přírodě a v blízkosti lidských obydlí.


Opravdu víte, co vám roste v zahradě u domu? Výstava upozorňuje i na méně známé a snadno zaměnitelné druhy. Muzeum k výstavě připravilo i bohatý doprovodný program, a tak si lidé mohli například popovídat s bylinkářem.

leciveRostliny 1

O Velikonocích se v prostorách muzea zase pomocí rostlin barvila vajíčka. Nechyběla ani výtvarná dílna pro školy.

V měsíci květnu se můžete těšit na besedu o bio – zemědělství a na zábavně naučnou hru pro děti s názvem „Za rostlinami do historie“.

leciveRostliny

Více informací najdete na www.muzeumlitomerice.cz.

Muzeum je otevřeno každý den kromě pondělí, vždy od 10 do 17 hodin.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejvíc si odpočinu při dlouhé koupeli ve vaně, říká básník Robert Wudy

robert200Je sympatický a sečtělý, ale také píše básně a organizuje akce v Knihovně na Vinohradech, kde pracuje. Přitom jeho zájmy jsou poměrně široké, což dost možná napoví i následující rozhovor. Má také zajímavé a zvláštní jméno – Robert Wudy. Určitě o něm ješ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Verše, které mají probudit zájem o přírodu

basnicky priroda200Starat se o přírodu v rodném kraji lze i skrze verše. Vyprávět by o tom mohla Marta Rulfová z Mohelnice, která vlastním nákladem vydala publikaci, jenž přírodou jen dýchá. V básni Den v lese napříkl...

Z archivu...


Literatura

Knihy jsou nesmrtelné aneb Anne Holtová: Smrt démona

dem 200V nakladatelství Jota vyšel napínavý detektivní příběh Smrt démona od norské autorky Anne Holtové, která knihu vydala už roku 1995. Podařilo se i po letech zachovat aktuálnost a akutnost vyprávění?

...

Divadlo

Fifty aneb Když je trojka životním snem

fifty 200Představení Fifty Dejvického divadla bylo vrcholem čtvrtého dne zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie, jehož cílem je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků a ukázat výsledky jejich spolupráce.

...

Film

Jiskřivá dokumentární tvorba

CT perex 1Stejně jako podzimní listí, tak i letošní nabídka dokumentární tvorby bude na stanicích České televize hýřit barvami. Tvůrci přichystali téměř dvě desítky dokumentárních a publicistických projektů tykajících se přírody, historie či životního stylu, ...