Bratření poezie a hudby v podání sourozenců Miroslava a Vladimíra Václavkových se odehraje v šumperské knihovně

Bratření poezie a hudby v podání sourozenců Miroslava a Vladimíra Václavkových se odehraje v šumperské knihovně

Tisk

bratreni perexBratření je název autorského podvečera poezie a hudby, který připravuje Městská knihovna v Šumperku na čtvrtek 22. května. Vystoupí v něm bratři Miroslav a Vladimír Václavkovi, výjimečné osobnosti současné literární i hudební scény.

 

 



„Narodili se v Rýmařově, patří k výrazným postavám spjatým s oblastí jesenických hor a podhůří, jejich význam však regionální úroveň přesahuje,“ uvedla Kamila Šeligová z Městské knihovny Šumperk.
Starší Vladimír patří k předním osobnostem české alternativní hudební scény. Mladší bratr Miroslav, jenž žije v Šumperku, na sebe upozornil především poetickou knihou vzpomínek na dětství Člunky.
„Svými texty doprovází hudbu bratra Vladimíra, ale také skupin Bluesberg a Hynkovy Zámky. V nakladatelství Knižní klub mu letos vyšel válečný román Železné včely,“ upřesnila Šeligová.
Kromě prózy Miroslav Václavek píše také básně, které publikoval v antologiích Ptáci z podzemí a Míjím se s měsícem i v literárním časopise Divoké víno. Český rozhlas knize Člunky věnoval pořad z cyklu Setkání s literaturou, svou tvorbu představil také v České televizi, Divadle Husa na provázku i na festivalu Krylonoce.

bratreni plakat

Autorem plakátu je Petr Válek.

„Hudba Vladimíra Václavka je a vždycky byla něčím jiná, nekompromisně silná. Jeho hudební začátky jsou spojeny s Ivou Bittovou a Pavlem Fajtem. Založil s nimi legendární skupinu Dunaj,“ připomněla Šeligová.
Jako kytarista a zpěvák se Vladimír Václavek uplatnil také v hudebních formacích E, Rale, V.R.R.M., Theatre Royal, Čikori, Klar a dalších. Dvě alba, na nichž se podílel, obdržela cenu Anděl Akademie populární hudby. Legendární Bílé inferno získalo cenu hudebních kritiků i Zlatou desku.

bratreni Vaclavek

Vladimír Václavek

Poeticko-hudební setkání s bratry Václavkovými se odehraje v šumperské knihovně ve čtvrtek 22. května od 18 hodin. Vstupné stojí 50 korun.

Foto Městská knihovna Šumperk


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Red Bull Tour Bus = „Tisíce hodin práce, litry potu a neuvěřitelné výkony zlatých českých ručiček.“

Nacest200Nedávno jsme vás informovali o původním českém dokumentu s názvem Na cestě, který je věnovaný unikátnímu tour autobusu značky Škoda ŠL 11 ze 70. let. Na začátku května tento dokument odvysílala stanice Prima ZOOM a my vám nyní přinášíme rozhovor s Ja...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! učí děti i dospělé šetrněji zacházet s potravinami

Zachraň jídlo!Až do konce října bude v unikátních prostorách žižkovské Galerie Atrium v Atriu na Žižkově přístupný interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! Ten je postavený na faktech dodaných organizací Zachraň jídlo a srozumitelně j...


Literatura

Co když se psaní knihy zvrhne?

finlay-na-zabiti 200Finlay na zabití je bláznivá komedie o tom, že opravdový zločin je o poznání komplikovanější než na papíře. Tato kniha vyšla v nakladatelství HOST a její autorkou je Elle Cosimanová.

...

Divadlo

Návraty do Švandova divadla. Do konce roku se zde objeví Radim Vizváry, Kateřina Tučková, Kamil Střihavka i Vánoční jarmark

svandovo divadlo 200Konec roku ve Švandově divadle je letos ve znamení hostů, z nichž se mnozí na smíchovskou scénu rádi vrací. Patří k nim především Radim Vizváry, mezinárodně uznávaná osobnost současného mimického divadla v Evropě, který se st...

Film

Heidi, děvčátko z hor

heidi 200Asi nejslavnější švýcarský románek pro děti – a děvčátka zvláště - sepsala před bezmála půldruhým stoletím Johanna Spyriová. V české podobě jej známe díky převyprávění Bohumila Říhy jako Heidi, děvčátko z hor. Příběh líčí strastiplné osudy osiřelé dív...