Region Toulava a jeho zajímavosti

Region Toulava a jeho zajímavosti

Tisk

Toulava perexToulavský region se rozprostírá od Sedlčanska po Bechyňsko, od Mladovožicka po Milevsko a v okolí města Tábor. Krajina kolem Sedlčan se vlní od prčického dolíku přes Javorovou skálu až ke strmým břehům řeky Vltavy nad Orlickou přehradou. Zelené kopečky se střídají s remízky, doliny ukrývají zapadlé vesničky a cesty lemují staré kamenné kříže z dob Keltů. Ve zvlněné krajině v nejsevernějším výběžku Toulavy, je nejvíce nádherných výhledů do krajiny. Zelené vlny kopců můžeme obdivovat z Onoho Světa nebo z Kuníčku na Petrovicku. Když se necháme v lyžařském areálu na Monínci vyvézt na vrchol sjezdovky pod Javorovou skálu, naskytne se výhled na souměstí Sedlec-Prčice, které leží na dně mísy, ohraničené kruhem kopců. Jedinečný pohled na Vltavu poskytnou Albertovy skály a další místa nad řekou. Dominantou kraje je hrad Vysoký Chlumec.

 


V okolí Ratibořských Hor a Mladé Vožice byly od 16. do počátku 20. století těženy stříbrné rudy. Dolování ovlivnilo historii i utváření charakteru území. Dosud jsou v krajině patrné haldy, důlní stavby, vodní díla a další pozůstatky těžební činnosti. S unikátní těžbou stříbra na Mladovožicku seznamuje zájemce naučná cyklostezka Stříbrná osmička. Je dlouhá 50 kilometrů a vede všemi zajímavými místy tohoto koutu Čech. Nedaleko Mladé Vožice se vypíná k nebi věž hradu Šelmberk, ze které přehlédneme nejen celé Mladovožicko, ale otevře se nám pohled i na vrch Blaník.

Mramorový labyrint
Chýnovská jeskyně, jedna z největších přírodních zajímavostí Čech, se vypíná nad kotlinou bývalého lomu. Tu pravou nádheru skrývá ve svém nitru, severovýchodně od městečka Chýnov, v kopci zvaném Pacova hora. Chýnovské jeskyně tvoří krystalický dolomitický vápenec; proto tu nehledejme krápníky, ale nechme se okouzlit hrou barev a tvarů. Jeskyně byla zpřístupněna veřejnosti na našem území jako první. Od jejího objevení uplynulo více než 150 let. Jeskyně se postupně vytvořila v několika výškových úrovních a je skutečným mramorovým labyrintem. Evropského významu dosahuje i díky populaci netopýra velkého; právem nese titul národní přírodní památky.

Toulava

Historický klenot Toulavy
Tábor jako historický klenot regionu se vypíná na skalnatém ostrohu nad řekou Lužnicí. V křivolakých uličkách starého města se přeneseme do minulosti a dýchne na nás atmosféra středověku. Město patřilo po husitských válkách k nejbohatším v Českém království. Svou silou ohromí městské hradby s hradem Kotnov, který stráží cestu směrem k Bechyni. Už při pohledu na město z dálky upoutá děkanský chrám na nejvyšším bodě Žižkova náměstí, který stojí nedaleko pozdně gotické radnice. Na věži radnice uvidíme zdejší raritu; táborský orloj s 24 číslicemi a jedinou hodinovou ručičkou. Vojenský charakter města nezapře jeho opevnění. Významnou památkou je poutní mariánský kostel v Klokotech. Byl patrně inspirován dílem architekta Santiniho a byl postupně doplněn o ambity a kaple; tím vznikl mimořádně působivý komplex ve tvaru dvojitého kříže, který patří k největším architektonickým skvostům evropského baroka.

Tábor je také živé moderní město, kde najdeme množství útulných kaváren a hospůdek i atrakce jako je Muzeum čokolády a marcipánu, nebo Muzeum Lega. Každý rok se tu koná řada festivalů a slavností. Největší z nich jsou Táborská setkání v polovině září.

Malebné české vesnice
Po kraji jsou rozeseté vesničky, kde jako by se zastavil čas. Na levém břehu Lužnice mezi Veselím a Soběslaví je krajina rovná jako tabule. Dostaneme - li se na Blata rázem se ocitneme v jiném světě. Lidé na Blatech žijí od středověku, kdy zde Rožmberkové nechali postavit Blatskou stoku, která zdejší kraj částečně odvodnila a zúrodnila. Největší slávu místní vesnice zažily v 19. století. Z té doby také pochází většina domů ve stylu selského baroka, které jsou jedny z nejkrásnějších v Česku.

Toulava2

Románský skvost jižních Čech
Milevský klášter patří k nejhodnotnějším památkám v Čechách, postaveným v románském slohu. Jedná se o nejstarší klášter a jedinou románskou baziliku v jižních Čechách. Zároveň jde o jednu ze tří nejcennějších románských staveb u nás. Klášter oplývá jedinečným geniem loci, díky němuž si návštěvníci mohou vychutnat nezapomenutelnou atmosféru tohoto místa. V současné době klášter slouží nejen církevním účelům, ale je také dějištěm řady kulturních akcí. Od roku 2008 se klášter může pyšnit titulem národní kulturní památky. Už za svého založení byl areál spojován s řádem premonstrátů. V době svého vzniku byl klášter považován za centrum duchovního, kulturního a hospodářského života v kraji.

Lázně, voda i slavný most
Američané mají Grand Canyon, Češi Bechyni. Vodáky oblíbená řeka Lužnice se tu prodírá hlubokým skalnatým údolím až pod majestátní stěnu, na které stojí lázeňské městečko a malebný zámek. Do údolí Lužnice a přímo na Bechyni nejlépe uvidíme z technického skvostu – železobetonového mostu Duha. Za svého vzniku v období první republiky byla Duha nejvyšším železobetonovým mostem v zemi. Most pomohl vyřešit narůstající požadavky dopravy a průmyslu, když vytvořil novou cestu přes Lužnici pro pěší, železniční (vede přes něj první elektrifikovaná trať v ČR postavená Františkem Křižíkem). Nejstarší památkou lázeňského městečka je rozsáhlý hrad postavený Přemyslem Otakarem II. Doslova sbírkou architektonických skvostů je bechyňské náměstí.

Toulava1

Toulava a její nej...
Kozí hrádek
V roce 1414 tady kázal Mistr Jan Hus.

Javorová skála
Je nejvyšším vrcholem Toulavy. Vypíná se 723 metrů nad mořem. Jižně od vrcholu se nachází 150 let stará roubenka přemístěná sem ze Sněžky, v níž sídlila poštovna České pošty Sněžka. Na východ od vrcholu je horní stanice 1078 metrů dlouhé lanové dráhy lyžařského areálu Monínec, místní sjezdovka je druhou nejdelší osvětlenou v ČR.

Husova kazatelna
Žulových kamenů jsou na Sedlčansku stovky. Ten největší je 4 metry dlouhý a je největším viklanem v celé ČR.

Stezka na Onen Svět
Nejdelší naučná stezka v ČR je 66 kilometrů dlouhá. Začíná v Týně nad Vltavou a končí u turistické chaty Onen Svět na Kovářovsku. Stezka vede údolím Lužnice a krajinou kolem Milevska.

Pochod Praha-Prčice
Zakladatelé pochodu si lámali hlavu nad nějakým atraktivním cílem okolo 70 kilometrů od Prahy, aby se trasa dala ujít za denního světla. Pochod Praha – Prčice je nejslavnější dálkový pochod s nejdelší nepřerušenou tradicí v České republice.

Stádlecký most
Na Lužnici k vesnici Stádlec se dostal z původního místa na Vltavě v roce 1975. Je posledním Mohykánem z empírových řetězových mostů v České republice a je ojedinělým mostem tohoto druhu v Evropě.

Planá nad Lužnicí
Je jen málo míst, kde trávilo dovolenou tolik známých osobností. Planou si oblíbili T. G. Masaryk, Franz Kafka, Václav Čtvrtek, Karel Lamač, Josef Kemr, či slavný herecký rod Hrušínských, nebo bývalý český prezident Václav Klaus.

Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor,
www.toulava.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Silvestr Szabó: „Když jdeš po buši a před tebou se vztyčí kobra… znám lepší druhy zábavy“

200rDo listopadových večerů se hodí tento obsáhlý rozhovor s fotografem Silvestrem Szabó, který se věnuje hlavně focení přírody. Jeho názory i příběhy jsou velmi osobité a věřím, že se i pobavíte.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kalendárium 28. května – 2. června 2013: Vydejte se v průvodu s Karlem IV. a bojujte s husity

kralovsky pruvod 200Vítáme vás u dalšího dílu našeho kalendária. Prázdniny se kvapem blíží a v souvislosti s tím přibývá i nejrůznějších akcí na našich hradech a zámcích. Naše kulturní památky se tak snaží přilákat turisty k návštěvě. Aby se jim to...

Z archivu...


Literatura

Co má společného román Paní Dallowayová Virginie Woolfové s oscarovým snímkem Hodiny?

virginie 1902Klasika Virginie Woolfové vždy láká k přečtení. Dokonalý styl, skvělé popisné pasáže, psychologie postav. Každodennost, introspekce. Její Paní Dallowayová je kniha, která se nachází v mnoha kniho...

Divadlo

Sen noci svatojánské : Shakespeare by se nejspíš divil

sen noci svatojanskeV sobotu 13. října 2012 se ve zlínském Městském divadle uskutečnila premiéra komedie z pera mistra svého oboru Williama Shakespeara Sen noci svatojánské. Přicházející noc byla říjnová a ch...

Film

Mezinárodní filmový festival ovládl film Bob a stromy

Karlovy Vary 200Slavnostním zakončením 50. Mezinárodního filmového festivalu, který se konal 11. července v hotelu Thermal, provázel moderátor Marek Eben. Po krátkém úvodu, kdy zažertoval na téma jubilejních festivalových padesátin, pozval na podium ...