Tip na výlet: Procházka v „Kocourovi“ i podél Sázavy

Tip na výlet: Procházka v „Kocourovi“ i podél Sázavy

Tisk

Posazavska stezka most 200Letní měsíce přímo vybízí k výletování. Že celá dovolená padne na relax v cizině u moře? I za jeden den se dá stihnout příjemná delší procházka kousek za Prahou. Celodenní výlet s přáteli či s rodinou je ideálně stráveným volnem. Stačí jen zabodnout prstem na mapě Středních Čech. A třeba zrovna padne na Posázavskou stezku.

Posázavská stezka je jedním z nejznámějších turistických míst. Úsek mezi Pikovicemi a Žampachem patří už takřka sto let k vyhledávaným trasám při jednodenních i vícedenních toulkách po krásách české přírody.  Vedle malebného průtoku řeky Sázavy stezka nabízí i další milníky k zastavení se. Jedním z nich je rozhodně i kamenný most na Žampachu. Nechte se inspirovat tipem na nenáročnou trasu plnou zajímavostí i letní pohody.

Ideálním výchozím bodem pro tento výlet je pražské Hlavní nádraží a spoj do Čerčan. Cílovou stanicí je obec Kamenný Přívoz, kde vlak zastaví zhruba po hodině a půl cesty. Dopravní alternativou je i speciálně vypravovaný vlak Posázavský pacifik, který funguje již více než sto let. Lokálka jezdí z pražského Braníku a svým designem slibuje návrat do minulosti.

Když vlak vystupujícím trampům zatroubí za nádražím v Kamenném Přívozu na rozloučenou, vydávají se po červené turistické značce. Ta vede z kopce přímo do obce, která je oblíbenou zastávkou vodáků. Pokud po cestě vlakem zavládne hlad či jen obyčejná chuť na svlažení v malinovce nebo pivu, ideálním místem k zastavení se je podnik U Vemenáče. Posezení u poctivého jídla i půllitru za pohádkovou cenu příjemně osvěží před pár kilometry pochodování.

Posazavska stezka nadhled

To z Kamenného Přívozu pokračuje po zelené značce podél řeky Sázavy. Zhruba dvoukilometrová cestička je lemovaná chatkami a letními příbytky, které se díky své ojedinělé architektuře rozhodně stávají jednou z nezapomenutelných zážitků této trasy.  Řeka je v těchto místech poměrně klidná a na konci chatařské oblasti přívětivě vybízí ke smočení i vykoupání.

Poslední pohled na řeku střídá první pohled do koruny stromů, mezi kterými se tyčí žampašský skvost. Ani ne kilometrové stoupání po silnici přímo přivede pod unikátní železniční most. Viadukt vysoký 46 metrů překlenuje rokli Kocour už 116 let a je nejvyšším kamenným mostem pro vlakovou dopravu u nás (některé zdroje uvádějí, že i v Evropě). Žulová stavba se sedmi oblouky se line v délce takřka 110 metrů a údajně jí nikdy nebylo třeba opravovat. Impozantní dílo skrývá v sobě kus romantiky i genia loci.
Podél silnice, vedoucí do kopce dál za most, protéká potůček Studený. Cestou proti jeho proudu se po pár desítkách metrů nachází štola sv. Antonína Paduánského. Ta je posledních šest let po četných opravách zpřístupněna veřejnosti k prohlídce. Dobrodružný zážitek se odehrává v úzkých chodbičkách, teploty kolem 8 stupňů Celsia a s překonáváním rozdílů mezi různými výškovými úrovněmi štoly.  

Romantické a i lehce náročné zakončení výletu je pak výšlap do kopce nad štolou. Po několika stovkách metrů voňavým lesem se turisté mohou pokochat výhledem z mostu, který nabízí úžasný pohled na celé údolí Kocour. Zhruba dva kilometry po zelené pak už čeká cílová stanice, železniční zastávka Jílové u Prahy.

Posazavska stezka mapa

Podrobnější informace o prohlídce štoly: www.muzeumjilove.cz/Stola-Paduanskeho.aspx
Zdroj foto: autorka článku, Klára Kopecká, www.smapy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejvíc si odpočinu při dlouhé koupeli ve vaně, říká básník Robert Wudy

robert200Je sympatický a sečtělý, ale také píše básně a organizuje akce v Knihovně na Vinohradech, kde pracuje. Přitom jeho zájmy jsou poměrně široké, což dost možná napoví i následující rozhovor. Má také zajímavé a zvláštní jméno – Robert Wudy. Určitě o něm ješ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Záložka do knihy opět spojila školy

zalo 200S koncem listopadu končí i 5. ročník projektu Záložka do knihy spojuje školy, tentokrát na téma moje oblíbená kniha. Mezinárodní česko-slovenský projekt pro základní školy a osmiletá gymnázia vyhlašují v říjnu u příležitosti Mezinárodního měsíce škol...


Literatura

Moudrost koní

Moudrost koniVšechno, co v životě opravdu potřebujete znát, se můžete naučit od koní. Je to pravda? Po přečtení Moudrosti koní o tom začnete přemýšlet. Je obecně známo, že koně mají vyšší citlivost a znamenitě vycítí rozpoložení lidí kolem nich. Jejich st...

Divadlo

Dušek se vrací na místo činu - Lávka Open Air Chocerady bude 21. – 27. června

lavka open air 200Již podruhé si budou moci vychutnat návštěvníci legendární divadelní představení Jaroslava Duška Čtyři dohody, Pátá dohoda a Vizita v rámci Lávka Open Air Chocerady. Vstupenky k dostání v síti Ticketportal.

...

Film

Křečovitá taškařice Život je život/ dvojrecenze

zivot je zivot perexJak moc se liší pohled našich dvou redaktorů na komedii Život je život? Jan Jaroš uvádí: Milan Cieslar - po diváckém úspěchu "nekorektní" komedie Láska je láska - zjevně již opustil někdejší u...