Kupecké karavany míří na Lughnasad do Nasavrk

Kupecké karavany míří na Lughnasad do Nasavrk

Tisk

karavana perexI letos se v Nasavrkách bude slavit Lughnasad, keltský svátek zrna, úrody a žní. Hlavní oslavy, které již po osmé pořádá spolek Boii, se uskuteční od 1. do 3. srpna 2014 na nasavrckém zámku a jeho blízkém okolí. Letošní mezinárodní festival keltské kultury Lughnasad nese podtitul Na obchodní stezce.


Největší novinkou letošního ročníku je putování dvou keltských kupeckých karavan, které se vydaly do Nasavrk z České Třebové a od Kunětické hory a vezou vzácné zboží – jantary, sůl, exotické ovoce či kamenné mlýnky. První karavana – dálkového obchodu – vyrazila v neděli 27. července z České Třebové. Druhá karavana – regionálního obchodu vyráží na cestu ve čtvrtek 31. července od Kunětické hory přes Pardubice, Chrudim a Slatiňany. Trasy a místa zastavení obou karavan můžete sledovat on-line na webových stránkách festivalu.

karavana im

Obě karavany pak přijedou do Nasavrk v pátek 1. srpna, kde je v 17:00 hodin přivítá zdejší náčelník a třídenní oslavy Lughnasadu tak vypuknou v plném veselí. Páteční program vyvrcholí večerním koncertem, hlavním dnem oslav bude sobota 2. srpna, v neděli programpokračuje do odpoledních hodin.

„Pro návštěvníky jsme i letos připravili pestrý program, tentokráte zaměřený na téma obchodu v mladší době železné,“ říká Anna Frantalová ze spolku Boii. „K vidění bude kupecké ležení v zámecké zahradě, kde se mohou příchozí těšit na svět keltských kupců, obchodníků a řemeslníků, dále jsme připravili keltské hry a soutěže pro děti, zajímavý bude též druidský program u kamenného kruhu a mnoho dalšího,“ dodává Anna Frantalová. Po celý víkend budou probíhat také ukázky a výuka irských tanců, archeologické přednášky či povídání o Keltech pro nejmenší.

karavana

Mezinárodní festival keltské kultury Lughnasad v Nasavrkách je oslavou keltského svátku zrna a úrody. Jedná se o největší akcí tohoto typu v České republice, a to jak do návštěvnosti, tak do počtu účinkujících. Akci každoročně navštěvuje okolo 5 000 návštěvníků z celérepubliky, zejména pak rodiny s dětmi. Festival je výjimečný také velkou účastí zahraničních hostů. V letošním roce navštíví Nasavrky keltské kmeny a jejich náčelníci z pěti zemí - ze Slovenska, Německa, Rakouska, ale také z Itálie a Francie.

Lughnasad je nezisková akce, kterou již osmým rokem pořádá spolek Boii. Na organizaci se podílí kolem 70 mladých dobrovolníků z celé republiky, kteří zde získávají cenné zkušenosti.Díky festivalu se učí týmové práci, vedení týmů, komunikaci, samostatnosti a mnoha dalším dovednostem. I v tom je další unikum celé akce.

karavana plakat

Mezinárodní festival keltské kultury Lughnasad
Datum a místo: 1.- 3.8. 2014 Nasavrky 

Pořadatel: Boii, z.s. ( www.boii.cz)
Zdroj foto: www.lughnasad.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

I na operním jevišti jsem nikdy nepatřila k těm, kteří se postaví na rampu a předvádí jenom hlas, říká Dagmar Pecková

dagmar200I v rozhovoru s Dagmar Peckovou vám bude jasné, v čem je tato pěvkyně výjimečná, neskonale pracovitá, nebojácná a tvrdohlavá a přitom svá. Málokterá umělkyně její generace dává do ringu tolik energie, nápadů a mnohovrstevnatého talentu, který se projevuj...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Joe Navarro, Jana Vohralíková, Anne-Maartje Oud a Radim Pařík představí esence umění komunikovat

Radim Pařík křest knihy 02Komunikační dovednosti ovlivňují každodenní život lidí, přesto jsou významně podceňovány, a to v soukromém i v byznysovém světě. Nad tím, jak zlepšit lidské životy zvládnutou komunikací a vzájemnou interakcí bu...

Z archivu...


Literatura

Velké historické okamžiky 20. století z netradičního úhlu pohledu odhaluje Stoletý stařík… Jonase Jonassona

stolety starik 200Alan Karlsson měl toho dne slavit sté narozeniny. Se všemi poctami, co k takové slávě patří. Celý domov důchodců se na to připravoval, babky se zkrášlovaly, dědkové se těšili na vzrůšo, personál domova netrpělivě pobíhal a všichni...

Divadlo

Národní divadlo uvádí: Čarodějův učeň

carodejuv-ucen200Dne 28. února Národní divadlo uvedlo světovou premiéru celovečerního baletního představení s názvem Čarodějův učeň. Ambice tohoto baletu jsou veliké. Oslovit co nejvíce generací, včetně té náctileté. ...

Film

KLIP: Porno převlečené za umění? Ani náhodou!

srbsky film klipOd chvíle, kdy – díky akci pro filmofily ´Fresh Film Fest´ - do naší distribuce vpadl snímek Klip, se ozývá ze všech stran Klip! Klip! Hurá!, anebo Klip! Klip! Fuj! Jak kdo do divácké veřejnosti volá, tak se pak z div...