Udělejte si pěkný výlet na Uherskohradišťsko

Udělejte si pěkný výlet na Uherskohradišťsko

Tisk

skanzen 200Město Uherské Hradiště má svou jedinečnou atmosféru, ale jen nedaleko od něj – ve vesnicích Modrá u Velehradu a Velehrad se nacházejí objekty, které rozhodně stojí za návštěvu. V prvé řadě jde o samotný Velehrad, Archeoskanzen Modrá a nedalekou Živou vodu.

 

Velehrad

Vesnice Velehrad se nachází 6 kilometrů od Uherského Hradiště a jedná se jedno z nejvýznamnějších poutních míst s historií starou přes 800 let. Nejvýznamnějším objektem je zde Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje. Jde o původně pozdně románskou stavbu z první třetiny 13. století, která získala v důsledku válečných pohrom a požáru v roce 1681 barokní podobu. V bohatě zdobené bazilice se nachází  oltář, kolem kterého se setkávají křesťané při slavení liturgie, kaple Panny Marie Matky jednoty křesťanů s velehradským palladiem, hrob arcibiskupa Antonína Stojana v Královské kapli a nejnověji také nádhernými mozaikami zdobený sarkofág kardinála Tomáše Špidlíka SJ v presbytáři baziliky. Důležité je i sousoší sv. Cyrila a Metoděje na pravé straně od oltáře.

Navštívit můžete například i bývalý klášter cisterciáků, v jehož komplexu sídlí Stojanovo gymnázium a Ústav sociální péče Vincentinum. Na informačním centru je možné si předem domluvit prohlídku Saly terreny, která byla vybudována v letech 1724 -1728. Její sál je vyzdoben freskami zachycující čtvero ročních období formou alegorických postav a mytologických výjevů. Ty jsou doplněny o souvztažné biblické motivy.

V blízkém okolí naleznete mnoho dalších sakrálních památek včetně pozůstatků středověkého kláštera cisterciáků nebo poutní cesty růžence.

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje je celoročně volně přístupná
Vstupné:
Prohlídka poutní baziliky s průvodcem – 45 min. – 60 Kč / 40 Kč zlevněné
Expozice v podzemí baziliky – 45 min. – 70 Kč / 50 Kč
Expozice Velehrad na křižovatkách dějin + expozice Bible pro malé i velké – 50 Kč / 30 Kč
 Stálé expozice Muzea Velehrad – 90 min. – 100 Kč / 70 Kč

Více informací: www.velehradinfo.cz

skanzen1

Archeoskanzen Modrá

Vesnička Modrá leží necelý kilometr od Velehradu a je vyhledávaným turistickým cílem. Může za to především Archeoskanzen Modrá - Velkomoravské sídliště středního Pomoraví, který představuje ideální podobu slovanského hradiska s funkcí mocenského centra z doby Velké Moravy. Jde o komplex budov, které byly zbudovány na základě konkrétních archeologických nálezů.

Návštěvníky čeká dohromady 24 zastavení, které se týkají opevnění a především objektů různého účelu. Tedy hospodářských, mocenských, řemeslnických i duchovních budov. Například kostel stojící nad areálem archeoskanzenu leží v těsné blízkosti nálezu základů původního kostela z přelomu 8. a 9. století.

Na cestě areálem vás mohou doprovázet i různá zvířata, například kozy, prasata či slepice a můžete si i vyzkoušet nějakou dovednost, třeba kování železa.

Otevírací doba:
březen - duben:                               Út – Ne  9.00 – 16.00
Od 1. května do 31. října:                 Po – Ne     9.00 – 17.00
Od 1. listopadu do 28. února:       Na objednání
Vstupné:  70 Kč / 50 Kč zlevněné

Více informací: www.archeoskanzen.cz

skanzen2

Živá voda Modrá

Jen několik metrů od Archeoskanzenu se nachází další zajímavá atrakce v podobě sladkovodní a botanické expozice vybudované na místech, kde v minulosti bývaly mokřady a rybníky. Samotná prohlídka areálu Živá voda je rozdělena na dvě části – vnitřní a vnější. Venkovní areál nabízí dohromady třináct zastavení, která mají za cíl představit typické biotopy i s jejich rostlinami. V okolních tůňkách a potůčcích můžete zahlédnout karasy, líny, nebo raky. Osvěžit se můžete v přírodní koupališti s brouzdalištěm.

Díky expozici v hlavní budově se podíváte až ke dnu ukázkového jezera s hloubkou 6, 5 metru o celkovém objemu 850 metrů krychlových. V tomto patře na vás čeká i prostorová projekce vodních toků a akvárium s želvami nádhernými nebo kapry koi. Nejzajímavějším bodem prohlídky je určitě tunel o délce 8 metrů, který se nachází v hloubce 3,5 metrů. Můžete zde klidně stát a pozorovat, jak se vám nad hlavou prohánějí kapři, pstruzi, parmy a také obrovští jeseteři a vyza – největší sladkovodní ryba světa.

V budově dále můžete zhlédnout naučné filmy o vodě, osahat si makety ryb nebo si vyzkoušet nějakou zajímavou interaktivní aktivitu – například napsat jméno ryby v Braillově písmu nebo si vyzkoušet vylovit rybku pomocí prutů a podobně. V přízemí budovy je expozice vždy zaměřena na jeden rybí druh – tentokrát to je lín obecný.  

Otevírací doba:
 Letní:  1. 5. - 31. 10. - denně: pondělí – neděle 9:00 – 17:00
Zimní: 1. 11. - 30. 4. - úterý – neděle 10:00 – 16:00
v pondělí zavřeno

Vstupné:  90 Kč / 60 Kč zlevněné

Více informací: www.zivavoda.cz

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisérka Ivanna Benešová: "Točím o tématech, která mně osobně přijdou zajímavá."

ivana benesova200Režisérka Ivanna Benešová je známá pro svůj zájem o netradiční témata, jakými jsou například porno nebo týrání. Její vstup do dokumentární filmařiny se datuje někde až do roku 2008. Krátkometrážní snímek Jak se...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

JAKPAK JE TAM U VÁS DOMA...?/ Břetislav Kotyza - literární soutěž K21

Letní literární soutěž Kultury21 Všechny vůně a chutě světa dospěla do další fáze. O Ceně poroty je již rozhodnuto a nyní je řada na vás, čtenářích, kterou z povídek vyberete jako vítěznou. Ta pak bude taktéž oceněna. Navíc všichni hlasující budou zařazení do slosování o knihu plnou dobrodružství a z...

Z archivu...


Literatura

Tři inspirující rozhovory

Rozhovory hvizdala perexKarel Hvížďala je významný český novinář, dramatik a spisovatel, který již vyzpovídal řadu významných osobností (namátkou připomenu jeho rozhovory s Václavem Havlem, Jiřím Grušou, Václavem ...

Divadlo

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...

Film

Streamovací platforma DAFilms uvádí exkluzivní retrospektivu uznávaného dokumentaristy Martina Marečka

Marecek perexKolekci sedmi snímků českého režiséra, dokumentaristy, filmového pedagoga a dramaturga uvádí od 17. do 24. března 2024 dafilms.cz u příležitosti filmařova životního jubilea.

...