Udělejte si hezký večer, přijďte do Pekla!

Udělejte si hezký večer, přijďte do Pekla!

Tisk

pek 200Těmito slovy láká na jedinečnou tragikomedii Peklo – Dantovské variace jeden z tanečníků skupiny 420PEOPLE. Jde o choreografa a tanečníka Václava Kuneše, kterého jsme spolu s jeho kolegyní Natašou Novotnou poprosili o zodpovězení několika otázek. Ty vám přiblíží nejen zákulisí vzniku tohoto díla, které můžete vidět na prknech experimentálního prostoru NoD už od 30. září.

 

Tento rozhovor je u příležitosti představení Peklo - Dantovské variace, ve kterém budete vystupovat spolu s hercem Davidem Prachařem. Jaká to pro vás byla zkušenost?

Nataša Novotná: S Davidem jsem se pracovně poprvé setkala před dvěma lety při vzniku inscenace Máj na Nové scéně ND. Tehdy, stejně jako teď zažívám velmi příjemnou, uvolněnou a zároveň koncentrovanou atmosféru se spoustou povídání jak o látce samotné, tak o věcech zdánlivě mimo ni a bezednou studnu nápadů, které mohou a nemusí pro naši věc fungovat.

Václav Kuneš: S Davidem se známe již z představení Máj, které jsme spolu hráli na Nové scéně. Byla to nezapomenutelná zkušenost, krásný čas strávený s někým, kdo miluje svojí práci, ale zároveň se nebere moc vážně. Vzácná to kombinace. A právě proto děláme i Peklo.

Můžete nám k Peklu – Dantovským variacím říci více? V čem je toto představení výjimečné?

NN: Výběrem titulu samotného se v prvním plánu pouštíme do vod spíše temných a to je pro nás tak trochu nezvyklá poloha. Abychom se tedy úplně neztratili, stojí nám po boku pan režisér Jan Nebeský. Po několika úvodních setkáních a prvních zkouškách se netrpělivě těším na další. Každé setkání s takto zajímavým člověkem je totiž výjimečné.

VK: Každé představení je svým způsobem výjimečné. Pro nás určitě právě tím výběrem titulu a spoluprací s panem Nebeským.

pek 1


 
Jaká byla vaše první reakce, když jste o tomto představení uslyšeli? Měli jste už nějakou představu nebo vizi o choreografii a provedení?

NN: Těšila jsem se na moment, kdy se přes Peklo dostaneme k Nebi a Ráji. Představa o choreografii přichází tentokráte až se začátkem zkoušení, jinak by to nebylo žádné peklo :)

VK: První reakce byla: jasně, jdeme do toho. Pro mě je to obohacující spolupráce. Skvělá parta lidí. Pro nás ve 420PEOPLE i nové prostory NoDu, jiní diváci. Zkrátka výlet do neznáma.

Jak vůbec funguje váš tvůrčí proces? Jak vymýšlíte scénu a podobné věci? Co je na tom nejdůležitější?

NN: Každý proces je docela odlišný také díky rozdílnosti lidí, se kterými v tu chvíli pracujete. Role jsou určeny od začátku a všechny pro finální výsledek důležité. Podaří li se pak v průběhu tvorby vnímat se navzájem jako individuality směřující ke stejnému cíli, umět zachytit postřehy, nápady, komenty a shodnout se, tak je ten proces moc dobrý.   

VK: Nejdůležitější je respekt a důvěra v každého z nás. Bez toho to nejde. No a my máme to štěstí, že se můžeme takhle potkat.

pek 2

 

V této hře jsou tanečníci doplněni herci.  Je něco, na co si musíte dávat pozor?

NN: Snad jen na to, aby tanečníci pouze netančili a herci jen nehráli, což se ale při tak kvalitním obsazení vlastně asi ani stát nemůže.

VK: Nebo jsou herci doplněni tanečníky? Záleží, jak se na to budete dívat.

Má jít o tragikomické podobenství o souboji se smutkem, nudou a leností. Co bude tou protiváhou, aby diváci neodcházeli z představení příliš zdrceni?

NN: Ani sebezdrcující záležitost nemá jen tu jednu stranu mince a jak zní v dané otázce, měla by to být tragiKOMEDIE.

VK: Tragikomedie.

pek 3

 

Dantovské variace se netočí jen kolem části jedinečné Božské komedie, ale dotýkají se i tématu krize středního věku. Jak se vám s tím pracovalo?

NN: Vzhledem k ročníkům narození je téma velmi aktuální. Observace vlastního já vůči už uběhlému času, času blízkých a světa kolem je tu jako pracovní materiál absolutně na spravném místě. Prozatím se nikdo nezbláznil…

VK: Je mi 39. Takže skvěle.

Museli jste se na roli nějak speciálně připravovat? Četli jste Božskou komedii?

NN: Speciální příprava nebyla. Božskou komedii mám přečtenou z části a bylo to hodně dávno. iBook vydání mám staženo a snad se k němu brzy dostanu.

VK: Momentálně se učíme lézt po laně, což v dámských lodičkách s podpatkem není jen tak.

A co pro vás osobně bylo na nacvičování nejtěžší? Je něco, s čím jste museli zápasit?

NN: Nemohu pravdivě odpovědět, je příliš brzy.

VK: Zatím je zkoušení v plném proudu a těžko říct co bude nakonec nejtěžší. Uvidíme.

pek 4

 

Na závěr vás poprosím, abyste naše čtenáře pozval na představení Peklo.
NN: Budu drze věřit, že rozhovor samotný tento kousek práce už udělal…

VK: Udělejte si hezký večer, přijďte do Pekla!

Děkuji za rozhovor!


Autoři fotografií: Pavel Hejný (portréty) a Fabiana Mertová (fotografie ze zkoušek)

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jako baletka bych už na kariéru byla celkem stará, zatímco v literatuře můžu být ‚mladou nadějí‘,“ směje se Vesna Tvrtković

altVesna Tvrtković překvapila v roce 2010 čtenářskou obec hned dvakrát, nejdříve jí vyšla sbírka povídek Ani ve snu a v knize Nauč mě milovat byla zařazena její povídka Ze strachu. Na dva roky se odmlčela, aby letos v dubnu vydala ucelený p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pavel Nový opět zavítal do Karlovy Studánky s pořadem S tebou mě baví svět aneb ze mě se zachvěla.

pavel novy 200Zasněžený horský půvab malebné Karlovy Studánky před čtyřiceti lety zaujal filmový štáb režisérky Marie Poledňákové, která zde natočila kritiky opěvovanou komedii s názvem S tebou mě baví svět. Tento film vyhrál anketu Komedie století udělenou ...


Literatura

Motýlí kůže aneb Mlčení jehňátek po rusku?

Motyli kuze 200Nakladatelství Jota přináší do českých luhů a hájů kultovní ruský román, který Sergej Kuzněcov sepsal teprve roku 2003. Rázem se z něj mezi mladými stal hit. Marketingoví pracovníci ho nazývají „ruským Mlčením jehňátek“, ale já vidím j...

Divadlo

Recitál Marta se pro velký úspěch bude na Letní scéně Musea Kampa hrát také v září!

marta 200Zájem diváků o divadelní recitál k 80. narozeninám Marty Kubišové s přibývajícími reprízami neklesá, všechna červencová a srpnová představení jsou vyprodaná. Pořadatelé proto zareagovali na intenzivní poptávku po vstupenkách přidáním dalších termínů ...

Film

Filmovyý hudební dokument MAKANNA čeká online - premiéra

MAKANNA200Filmový hudební dokument se záznamem z koncertu MAKANNA, na motivy stejnojmenného románu židovského spisovatele Jiřího Weila, o vzestupu a pádu lžiproroka s tváří zahalenou v roušce zelené, jehož oči žhnou jak rozžhavené uhlíky.

...