Dramaturg festivalu Contempuls: „Zajímavé věci se dějí pořád, ale nejzajímavější jsou ty koncerty“

Dramaturg festivalu Contempuls: „Zajímavé věci se dějí pořád, ale nejzajímavější jsou ty koncerty“

Tisk

unnamedNěkolik otázek jsme položili dramaturgu festivalu současné komponované hudby Contempuls Petru Baklovi. Ten nám prozradil zajímavosti o koncertech, ale také o práci dramaturga obecně. Festival Contempuls se koná 21., 26. a 28. listopadu 201 v La Fabrice nebo v klášteře sv. Anežky.

 

 

Pane Baklo, vítám vás u našeho krátkého rozhovoru a v úvodu vás poprosím, abyste nám popsal mezinárodní festival soudobé vážné hudby Contempuls.

Festival funguje od roku 2008 a zaměřuje se na současnou komponovanou hudbu. To je umělecká oblast, která má v Západní Evropě a USA docela fascinující historii i současnost, ale k nám doléhají jen takové víceméně náhodné ozvěny. Contempuls (ale i další festivaly v ČR) se tuto situaci snaží měnit a v poslední době se to, jak se zdá, docela daří.

Při pohledu do programu zjistíme, že interpreti jsou především ze světa. Je to váš účel? Představit něco jiného v podobě zahraničních umělců?

Ano. Jsou to lidé, kteří tou hudbou profesionálně žijí, dlouhodobě se jí zabývají. Kvalita interpretace je u nové hudby ještě důležitější, než u takových těch klasických evergreenů, kde si víceméně každý domyslí, co tam má být, pokud to tam není. Ale nová hudba je v tomto ohledu zranitelnější a my ji chceme lidem přinášet v luxusním podání.

Jediní Češi vystupují v Orchestru PKF – Prague Philharmonia. Čím bude jejich vystoupení na festivalu jedinečné?

Ten koncert bude myslím docela osvěžující pro obě strany – dosud jsme na festivalu neměli takto velké těleso, na druhé straně jsme pro koncert vybrali skladby, které si PKF běžně nezahraje. Opravdu to nebude běžný orchestrální koncert co do repertoáru. Na programu jsou navíc dvě koncertantní skladby – koncert pro klarinet a hobojový koncert od Pavla Zemka, napsaný na objednávku festivalu.  

con 1

 

Phace Ensemble (a nejen oni)  mají připraveny kompozice vzniklé na objednávku festivalu. Jak to přesně funguje? Máte nějaké přesnější požadavky nebo tvorbu necháváte na interpretech?

Necháváme ji především na skladatelích. Obvyklou součástí zadání je nějaké nástrojové obsazení, zbytek je věcí autora. Nejlepších výsledků obecně dosáhnete, když si pečlivě vyberete lidi, se kterými chcete spolupracovat, a pak je necháte dělat to, co sami chtějí a nejlépe umějí.

Velmi mě zaujali umělci Neue Vocalsolisten Stuttgart, mohl byste o nich říci více našim čtenářům? Jak jste je objevili?

Nemuseli jsme je objevovat, NVS na scéně působí mnoho let a těší se té nejlepší reputaci. Dlouho jsme chtěli na program festivalu zařadit vokální koncert a spíše jsme přemýšleli, do jakého prostoru ho umístit. NVS byli první možností na našem seznamu potenciálních účinkujících a jsem moc rád, že se nám je podařilo získat.

Co byste vy sám z programu doporučil? Na koho se moc těšíte a jste rád, že v Praze vystoupí?

Jsem spokojený s celým programem, jak je. Můj pohled jako dramaturga je takový, že se snažím, aby program toho kterého ročníku dával nějaký smysl i jako celek, aby o současné hudbě vypověděl něco více. Nejde jen o prostý součet jednotlivých skladeb.

con 2

 

Vy sám jste dramaturgem, jak jste se k této práci dostal a co vám dává? Stalo se vám díky této práci něco zajímavého?

K té práci jsem se dostal tak, že jsme s kolegou Miroslavem Pudlákem festival založili. Měli jsme dlouho pocit, že je potřeba něco takového v Praze udělat. Zajímavé věci se dějí pořád, ale nejzajímavější jsou ty koncerty samotné.

Děkuji za rozhovor!

Více informací o festivalu: www.contempuls.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Genny Ciatti: Mám horkou italskou krev

Genny Ciatti 1 perexSympatická zpěvačka a herečka s italskými kořeny Genny Ciatti Vám v následujícím rozhovoru prozradí, jak se jí líbí její role v muzikálu Srdcový král, který měl v září premiéru v Divadle Kalich, a jaké jsou její plány na blí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rozhovor s Monikou Váňovou

200rozS uměleckou fotografkou Monikou Váňovou jsem se před časem seznámila na kurzech tvůrčího psaní a velmi brzy jsem pochopila, že tato křehká blondýnka má nejen výrazně tvůrčího ducha, ale že si také dokáže tvrdě jít za svými sny a dovést je až k realizaci...


Literatura

Pláž v Chorvatsku, to je nejen letní čtení

plaz v chorvatsku 200V dubnu loňského roku obohatila sbírku série Romantické útěky spisovatelky Julie Caplinové přírůstek v podobě knihy Pláž v Chorvatsku. Český národ slunné Chorvatsko přímo zbožňuje, tak proč si nezamilovat i tuto letní roman...

Divadlo

Republiko má středisková aneb lukrativní nejistota

Republiko SemTamFor perexVidím město veliké, ve kterém ZEMANU Žižkovi kalich vínem přetéká. A co na to jeho mluvčí Jan Hus? Co chystá slovenský lobista Bocian ve svém hnízdě? Nejdůležitější postavy české historie jsou zpět, aby nás varovaly, ...

Film

Malá holčička se v dubnu pokusí zachránit posledního žijícího draka

Jak zachranit draka 200Ve starověké Číně byli draci a lidé přáteli, ale lidská chamtivost ukončila jejich spojenectví a tato kouzelná stvoření se stala kořistí. Posledního z nich teď drží v zajetí krutý císař. Jednoho dne přinese krmení drakov...