Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková
Banner

Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

chalan 200Poslankyně sněmovny Jitka Chalánková (TOP 09) má k jídlu, eufemisticky řečeno, kladný vztah. Ráda jí, ráda vaří, ráda stoluje s celou rodinou, přidává i jednu vánoční historku s kapry polité červeným vínem.

 

 

„Jídlo a stolování patří k potěšujícím stránkám života. Je dobré na to dbát i v rodinách, bohužel se ale trochu vytrácí společné stolování, i já s tím občas v rodině ´bojuji´.  V jižních státech, které si na společné stolování potrpí, rodina obecně lépe funguje,“ říká Jitka Chalánková (TOP 09).

Jim to doma sice nevychází tak jako na jihu, dbají ale na nedělní oběd. „Neděli prostě světíme se vším všudy,“ říká poslankyně, které chutná skoro všechno. „Když jsme v Itálii, pochutnávám si na italské kuchyni, když na Istrii, tak na té chorvatské,“ uvádí. Tam jí chutnají především masa na grilu. „Jsou jednoduchá, je tam spousta zeleniny včetně grilované a jídlo je rychle připravené,“ říká.  

Pochutnává si také na rybách - mořských i sladkovodních. Nevyhledává ale dary moře. „Když ale jsou, nepohrdnu jimi,“ upřesňuje. Chutnají jí především langusty nebo krevety. Ráda má i mozzarelu s rajčaty, maďarskou kuchyň nebo polévky z kysaného zelí, třeba slovenskou kyselici.

„V dětství jsem byla vychována tak, že jsem vděčný strávník. Mám ráda i českou kuchyň, kterou lze upravit tak, že ztratí nešťastné přízvisko těžká. Stačí omezit obsah tuku a vrátit se ke kuchyni našich babiček - tam lze najít hodně jednoduchých receptů,“ dodává.

Vaření je relaxace

Ráda vaří. „Vaření je pro mě i relaxace, rodina to snáší se mnou,“ směje se. „Když domů do Prostějova přijedu z Prahy - ze sněmovny, a je hodně stresu, manžel se směje, že bude určitě guláš, protože mě podle něj uklidňuje krájet maso na kostičky. Nevím, jak na to přišel,“ usmívá se.

„Ráda dělám různé typy gulášů, potrpím si i na jídla, jejichž příprava trvá delší dobu. Baví mě chystat různá dušená masa, připravuji si na gril šašliky, kdy na dva až tři dny naložím kostky  masa s cibulí či s citronem, uschovám je do chladu, následně maso dávám na špízy a grilujeme,“ říká.

A přidává jeden rychlý a jednoduchý recept. „Jsou to arabské kostky. Nakrájím hovězí na malé kostičky, osmažím je na oleji, přidám cibulku, fazolové lusky, rajčata, vše lehce podusím na vodě. Jídlo pak podávám s dušenou rýží, je to velmi dobré a navíc dietní,“ říká.

chalan 1

 

„Ráda také vařím Stroganov, neodbývám ho, jako v některých restauracích, pohrávám si s tím. Příliš si nepotrpím na sladké, ale jelikož jsem z Hané, peču hanácké koláčky, které nejsou tolik sladké. Dorty a krémy moc nejím,“ dodává.

Příliš nepřipravuje masa s medem či ovocem. „To je doména mých dcer, mám tři dcery a jednoho syna. „Dcery rády a hodně vaří a syn rád a hodně jí - to je vděčný strávník,“ říká.

Kapry připravuje sama, včetně zabití

„V dětství jsem moc nemusela dušené ledvinky, které ani dnes doma moc nepřipravujeme. Jinak opravdu nejsem vybíravá,“ říká poslankyně, která je dětskou lékařkou. U dětí jí zajímá i stravování. Udivuje jí, že ve školách dnes mají na výběr z vícero jídel.

 „Pochopila bych, kdyby jedno z jídel bylo pro dietáře, které musí být speciálně připravené. Ale vybírat si ze tří nebo čtyř jídel? To nechápu. Stačí přece jedno jídlo, s tím, aby byl oběd vyvážený - když je sladký koláč, tak před ním má být třeba masová polévka,“ uvádí.

Přidává veselou příhodu spojenou s přípravou vánočních kaprů. „Kapry připravuji sama, včetně zabití. Jednou jsem je v noci zabila a připravila do pekáče. Jak jsem je dávala do spíže na chladnou podlahu, pekáčem jsem klepla o láhev červeného vína, aniž jsem si to uvědomila,“ vzpomíná.

„Za chvíli jsem šla do spíže něco dávat a viděla jsem, jak celý pekáč plave v červeném víně. Divila jsem se, proč z kaprů teče tolik krve. Když jsem zjistila, že je to rozbité víno, technicky mi nešlo do hlavy, jak se tam mohlo vylít, když bylo pod pekáčem a ne nad ním,“ uzavírá.

 

Foto: Archiv Jitky Chalánkové



Nejnovější články:
Starší články:

 

Rozhovor

Herci lákají na novou muzikálovou komedii Adam a Eva

muzikal adamaeva perexDivadlo Broadway Praha připravuje muzikálovou komedii ADAM A EVA, na jejímž vzniku se podílí řada zkušených tvůrců, například scenárista a režisér Zdeněk Zelenka, autorka libre...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Chilližrout Jan Bruncko: „Jistý pocit „spolutrpitelství“, převažoval nad rivalitou“

chillizrout 200Pomalu, ale jistě se blíží festival milovníků pálivého Chillibraní, jehož součástí je i mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého. Právě této soutěže se už dvakrát účastnil pan Jan „Konrád“ Brunc...


Literatura

Jak překonávat konflikty – Zvládnout a vyřešit složité situace

konf200Kromě toho, že je Anselm Grün autorem přibližně dvou stovek knih, je také mnichem Řádu svatého Benedikta, teologem, filozofem a celerářem, tedy hlavním ekonomem v německém opatství Münsterschwarzach. Ve svojí knize nabízí řešení konfliktů, která vycház...

Divadlo

Divadelní Rozmarné léto na počest Vančury

altNa počest spisovatele Vladislava Vančury, kterého před sedmdesáti lety popravili nacisti, byly uskutečněny Vančurovské dny 2012 konané v pražské Zbraslavi.

 

...

Film

Jana Plodková, Anna Cónová a Luboš Veselý v hlavních rolích celovečerního debutu Josefa Tuky ABSENCE BLÍZKOSTI

absence 200Od začátku srpna probíhá na Karlovarsku a v dalších lokacích v Česku natáčení prvního celovečerního filmu nedávného absolventa FAMU Josefa Tuky Absence blízkosti. Hlavní roli v křehkém psychologickém dramatu o mladé matce, která hledá cestu cestu ...