Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

Tisk

chalan 200Poslankyně sněmovny Jitka Chalánková (TOP 09) má k jídlu, eufemisticky řečeno, kladný vztah. Ráda jí, ráda vaří, ráda stoluje s celou rodinou, přidává i jednu vánoční historku s kapry polité červeným vínem.

 

 

„Jídlo a stolování patří k potěšujícím stránkám života. Je dobré na to dbát i v rodinách, bohužel se ale trochu vytrácí společné stolování, i já s tím občas v rodině ´bojuji´.  V jižních státech, které si na společné stolování potrpí, rodina obecně lépe funguje,“ říká Jitka Chalánková (TOP 09).

Jim to doma sice nevychází tak jako na jihu, dbají ale na nedělní oběd. „Neděli prostě světíme se vším všudy,“ říká poslankyně, které chutná skoro všechno. „Když jsme v Itálii, pochutnávám si na italské kuchyni, když na Istrii, tak na té chorvatské,“ uvádí. Tam jí chutnají především masa na grilu. „Jsou jednoduchá, je tam spousta zeleniny včetně grilované a jídlo je rychle připravené,“ říká.  

Pochutnává si také na rybách - mořských i sladkovodních. Nevyhledává ale dary moře. „Když ale jsou, nepohrdnu jimi,“ upřesňuje. Chutnají jí především langusty nebo krevety. Ráda má i mozzarelu s rajčaty, maďarskou kuchyň nebo polévky z kysaného zelí, třeba slovenskou kyselici.

„V dětství jsem byla vychována tak, že jsem vděčný strávník. Mám ráda i českou kuchyň, kterou lze upravit tak, že ztratí nešťastné přízvisko těžká. Stačí omezit obsah tuku a vrátit se ke kuchyni našich babiček - tam lze najít hodně jednoduchých receptů,“ dodává.

Vaření je relaxace

Ráda vaří. „Vaření je pro mě i relaxace, rodina to snáší se mnou,“ směje se. „Když domů do Prostějova přijedu z Prahy - ze sněmovny, a je hodně stresu, manžel se směje, že bude určitě guláš, protože mě podle něj uklidňuje krájet maso na kostičky. Nevím, jak na to přišel,“ usmívá se.

„Ráda dělám různé typy gulášů, potrpím si i na jídla, jejichž příprava trvá delší dobu. Baví mě chystat různá dušená masa, připravuji si na gril šašliky, kdy na dva až tři dny naložím kostky  masa s cibulí či s citronem, uschovám je do chladu, následně maso dávám na špízy a grilujeme,“ říká.

A přidává jeden rychlý a jednoduchý recept. „Jsou to arabské kostky. Nakrájím hovězí na malé kostičky, osmažím je na oleji, přidám cibulku, fazolové lusky, rajčata, vše lehce podusím na vodě. Jídlo pak podávám s dušenou rýží, je to velmi dobré a navíc dietní,“ říká.

chalan 1

 

„Ráda také vařím Stroganov, neodbývám ho, jako v některých restauracích, pohrávám si s tím. Příliš si nepotrpím na sladké, ale jelikož jsem z Hané, peču hanácké koláčky, které nejsou tolik sladké. Dorty a krémy moc nejím,“ dodává.

Příliš nepřipravuje masa s medem či ovocem. „To je doména mých dcer, mám tři dcery a jednoho syna. „Dcery rády a hodně vaří a syn rád a hodně jí - to je vděčný strávník,“ říká.

Kapry připravuje sama, včetně zabití

„V dětství jsem moc nemusela dušené ledvinky, které ani dnes doma moc nepřipravujeme. Jinak opravdu nejsem vybíravá,“ říká poslankyně, která je dětskou lékařkou. U dětí jí zajímá i stravování. Udivuje jí, že ve školách dnes mají na výběr z vícero jídel.

 „Pochopila bych, kdyby jedno z jídel bylo pro dietáře, které musí být speciálně připravené. Ale vybírat si ze tří nebo čtyř jídel? To nechápu. Stačí přece jedno jídlo, s tím, aby byl oběd vyvážený - když je sladký koláč, tak před ním má být třeba masová polévka,“ uvádí.

Přidává veselou příhodu spojenou s přípravou vánočních kaprů. „Kapry připravuji sama, včetně zabití. Jednou jsem je v noci zabila a připravila do pekáče. Jak jsem je dávala do spíže na chladnou podlahu, pekáčem jsem klepla o láhev červeného vína, aniž jsem si to uvědomila,“ vzpomíná.

„Za chvíli jsem šla do spíže něco dávat a viděla jsem, jak celý pekáč plave v červeném víně. Divila jsem se, proč z kaprů teče tolik krve. Když jsem zjistila, že je to rozbité víno, technicky mi nešlo do hlavy, jak se tam mohlo vylít, když bylo pod pekáčem a ne nad ním,“ uzavírá.

 

Foto: Archiv Jitky Chalánkové


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je to crazy a mělo to být crazy, říká Vlady Gryc o svém novém klipu Tchýně

vlady perexJe to pár dnů, co představil zpěvák a textař Vlady Gryc svůj první videoklip s písničkou Tchýně. Zatímco hudba je dílem Hellmuta Sickela, postavu příšerné tchýně si ve zmíněném klipu střihla šansoniérka a muzikálová herečka Renata Drössler. I...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Interview s Petrou Maxin - Čegiňovou

ceginova 200Petra Maxin – Čegiňová je scénaristra zo skupiny ABBA SLOVAKIA.

 

 

 

...

Literatura

Ve stínu černých ptáků - knížka, která stojí za seznámení

Vestinucernychptaku perexPrvotina americké autorky Cat Wintersové nás zavádí do roku 1918, kdy si krutou daň vybírá smrtící chřipka a první světová válka. V USA se vydávají válečné obligace a hledají se dobrovol...

Divadlo

Škrhola a lotři ze mlýna ovládli hrad Sovinec

sovinec 200Středověký hrad Sovinec nacházející se v krajině Nízkého Jeseníku je proslulý nejen svou dlouhou minulostí, ale i historickými hrami v podání různých divadelních souborů. Mnoho návštěvníků zavítalo o víkendu na tradiční oblíbenou rodinnou akci s...

Film

11. ročník Festivalu argentinského filmu

Cine argentino200Velvyslanectví Argentinské republiky ve spolupráci s pražským kinem Lucerna organizuje letos již 11. ročník Festivalu argentinského filmu Cine Argentino. Uskuteční se ve dnech 14. - 18. října v Paláci Lucerna.

...