Je vám zima? Přijďte se zahřát do pražské zoo

Je vám zima? Přijďte se zahřát do pražské zoo

Tisk

Prazska zoo perexBlíží se pololetní prázdniny a s nimi i příležitost k rodinným výletům. Pražská zoo se pravidelně objevuje v čele mezinárodních žebříčků nejkrásnějších zoologických zahrad. Tak proč třeba zrovna ji nenavštívit i v zimě?



Většina lidí se chodí na zvířátka dívat v létě, existují však i tací, kteří sem zavítají bez ohledu na klimatické podmínky. A vědí, proč to dělají. Jednou z nesporných výhod zimních návštěv je i to že se zaručeně vyhnete nepříjemnému návalu v jednotlivých expozicích.

Výlet vám nejspíše zaplní celý den. Pražská zoologická zahrada se totiž svou rozlohou řadí mezi ty větší, především díky výměře výběhů, které se pokoušejí simulovat přirozené prostředí zvířat. Prochladnutí se ale rozhodně bát nemusíte. V některých expozicích je dokonce nasimulováno tropické klima, takže se v nich návštěvníci naopak ohřejí.

V Zoo Praha najdete dvanáct zastřešených pavilónů, ve kterých zimou netrpí ani zvířata, ani návštěvníci. Krom populárních ubikací goril nížinných, je chloubou zahrady také velemlokárium zobrazující život tvorů, kteří kdysi inspirovali Karla Čapka k sepsání jednoho z jeho nejproslulejších děl. Neméně působivý je pavilón, kde se můžete na vlastní oči přesvědčit o vynikající orientaci nočních živočichů, kteří za světla nejsou aktivní – a třeba se zrovna vám mihne kolem hlavy jeden příběhy mystifikovaný létající savec.

Prazska zoo

Někdo může mít obavy ohledně aktivity zvířat, ale ta je zbytečná. Některé druhy jsou dokonce čilejší. Kupř. lední medvědi vypadají spokojeně, ačkoli – lidová moudrost praví, že z výrazu medvědí tváře není radno nic usuzovat. Nečilost ostatních zvířátek není nijak markantní v porovnání s běžným stavem. Spánek zkrátka patří k životu. Navíc, podřimující zvířata se dobře fotí. Pokud jsou tedy vidět. Patří ke koloritu téměř všech zoologickým zahrad, že některé exempláře se skrývají. Někdy instinktivně, jindy z pohodlnosti. Přestože v tom leckterý návštěvník (patrně v duchu poučky „podle sebe soudím tebe“) vidí schválnost, zlobit bychom se kvůli tomu neměli.

S trochou štěstí můžete v těchto dnech zahlédnout roztomilé mládě klokana horského, které se již samostatně vydává prozkoumávat terén svého výběhu. Mezi nejnovější přírůstky patří také tři čerstvě narozené paovce hřivnaté, jejichž hravé objevování světa v přírodním skalnatém areálu jižního úbočí zoologické zahrady vám jistojistě vynahradí návštěvnické peripetie s „obtížněji viditelnými zvířaty“.

fotografie: tiskové materiály Zoo Praha, Petr Hamerník

Zoologická zahrada hlavního města Prahy
U Trojského zámku 3/120, Praha Troja
otevírací doba (leden, únor): pondělí – neděle: 09:00 – 16:00
vstupné: 200,-/150,- Kč (v prodeji také zvýhodněné roční vstupenky)

více informací:  www.zoopraha.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

THOMAS ENGER: "Detektivku jsem zkoušel psát 15 let"

enger tomas200Jaké bylo vaše dětství? Protože pokud bychom soudili podle vašich knih, tak nic moc idylického ….
Narodil jsem se v Oslu roku 1973 do rodiny fyzioterapeutky a učitele francouzštiny a angličtiny (když bylo třeba i němčiny...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zdeněk Hanka vydal novou knihu Střípek malachitu Zdeněk Hanka vydal novou knihu Střípek malachitu

ZH200Zdeněk Hanka (*1956) je český spisovatel a lékař žijící od roku 1999 v Kanadě. Debutoval v roce 1989 sbírkou čtyř povídek z lékařského prostředí Lék pod kůží. Dále je autorem próz Kavárna, Platina,Partitura pro srdce, Hedvábný ...


Literatura

Dobrodružství ve staré Praze: Vlastimil Vondruška, Fiorella a Bratrstvo křišťálu

Fiorella a bratrstvo 200Fiorella přijíždí z Itálie do Prahy spolu se svým otcem, novým dvorním alchymistou císaře Rudolfa II. Pomáhá mu v dílně převlečena za chlapce, protože dívky práci alchymistického učně vykonávat nesmí. V chlapeckém přestro...

Divadlo

Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Pudl a pudr200Muzikál roztančený v rytmu disco-opery zamíří v červenci do měst napříč Českem. V dechberoucích kulisách zámeckých nádvoří, zahrad či obrazáren přenesou herci pražského souboru Geisslers Hofcomoedianten diváky do doby fantastických počátk...

Film

Nový český film Pohani uctí památku tragicky zesnulé ukrajinské autorky Anny Jablonské

POHANI200Když si v roce 2011 přiletěla význačná ukrajinská autorka Anna Jablonská převzít hlavní cenu za divadelní inscenaci Pohani, v Moskvě na letišti Domodědovo tragicky zahynula při teroristickém útoku. Vrcholem její kariéry je označována právě divadelní hra...