1st Choice: „Budeme hrát na tisíc dvě stě procent a navíc před domácím publikem!“

1st Choice: „Budeme hrát na tisíc dvě stě procent a navíc před domácím publikem!“

Tisk

1st choice 200Těsně před festivalem Sunday Music Jam vám přinášíme rozhovor s bubeníkem kapely 1stChoice Janem Martinkem. V kapele se udály různé změny a frčí směle dál, tak si přečtěte, jak jim to jde a zajděte se podívat – 30. srpna do areálu Tiskárny na Vzduchu ve Stromovce!


Honzo, tento rozhovor je u příležitosti akce Sunday Music Jam. Vy zde vystupujete už poněkolikáté, je to vaše srdcová akce. Proč tomu tak je a co na ní máte nejraději?

Já jsem spolupořadatel téhle akce, sám jsem si ji někdy před třinácti lety vymyslel, takže to asi mluví za vše. Nejradši mám, když je akce už v plném proudu. Ta úleva... :-)

Součástí Sunday Music Jamu je také předkrm v podobě Džemfestu. Jak jste na tom s džemem a marmeládou vy? Vyhledáváte tuto sladkou pochoutku?

To jsi mě docela zaskočila. Já běžně džemy vlastně ani moc nejím, ne, že by mi nechutnaly, ale to, co se normálně prodává v obchodech a vyrábí to někde v chemičkách, se jíst nedá. Na to, co se bude prodávat na Džem Festu, se ovšem těším. A jak jsou na tom ostatní? Hubert, náš zpěvák, říkal, že pořád něco líže, ale jestli mluvil o marmeládě, to si teď fakt nejsem jistý…

Hrajete jako předposlední a v době, kdy by se už mělo stmívat. Připravujete si něco speciálního? A hrajete rádi za tmy nebo je vám to jedno?

Protože jsme si většinu open air festivalů, na kterých jsme letos hráli, užili za poledního světla, tak tohle bude příjemná změna :-) Co se týče vystoupení jako takového, bude to standardní koncert 1st Choice, to znamená, že budeme hrát na tisíc dvě stě procent a navíc před domácím publikem :-)

Pokud se nemýlím, znáte se s většinou kapel, co na festivalu vystoupí. Těšíte se na ně a plánujete nějakou party?

S některými kapelami se samozřejmě známe, s některými se rádi seznámíme. Já doufám, že po festivalu bude nějaká afterparty, ale my jsme strašně nudná kapela, co se týče hraní v Praze. Většina z nás se brzy rozuteče domů za drahými polovičkami. „Večírky“ si užíváme většinou mimo Prahu, kde nás nikdo nehlídá... :-)

1stchoice3

Na Kultuře21.cz s vámi byl rozhovor v roce 2013. Za ty dva roky se toho jistě mnoho stalo, pověz nám o změnách, které 1st Choice potkaly.

Ano, za tu dobu jsme opět vyměnili zpěváka, což je ono známé prokletí naší kapely, navíc loni odešel i zakládající člen, kytarista Zbyněk Pokorný, který už podruhé vyměnil rock’n’rollový život a potácení se po prázdných sálech na českém venkově za klid domácího krbu. To samé udělal už před pár lety a vydrželo mu to rok, takže jsme zvědaví, kdy se vrátí :-)

Velmi důležitou změnou jsou vždy ty v sestavě. Jak jste to ustáli? Co na tom bylo nejtěžší?

Nejtěžší bylo rozejít se se zpěvákem a mít nasmlouvané koncerty, což se nám stalo právě v září 2013. Najednou jsme zjistili, že máme pár dní do festivalu, který nechceme pustit, a jaksi nemáme, kdo by nám to odzpíval. A takhle jsme objevili Huberta, který se poprvé objevil ve zkušebně, když do koncertu zbývalo 24 hodin, a už jsme si říkali, že vlastně nemáme co ztratit a že to nejspíš stejně zrušíme. Hubert přišel, zazpíval s námi osm písniček a řekli jsme si, OK, jdeme do toho. A zpívá s námi dodnes už dva roky, takže snad se nám tu kletbu už podařilo zlomit. Odchod Zbyňka jsme taky nějak ustáli, rozhodli jsme se, že nebudeme hledat druhého kytaristu, protože co kdyby se náhodou chtěl zase vrátit, takže teď hrajeme ve čtyřech. Na jednu stranu jsme tím museli uložit k ledu pár písniček, které se bez dvou kytar hrát nedají, na druhou stranu teď kapela zní o něco kompaktněji. A čím míň lidí v kapele, tím snazší domluva…

A jak se jako kapela cítíte teď? Je vše OK?

Všechno je super, jen jsme za tu dobu zase o něco starší a moudřejší.

1stchoice 1

V roce 2008 jste vydali CD Online, na které se objevily pěkné recenze. Je to pro vás hodně zavazující?

Recenze zavazující nejsou, ačkoliv já osobně jsem samozřejmě rád, že drtivá většina z nich album vychválila. Zavazující je spíš to, že Online, stejně jako první desku Sweet Illusion, považujeme za kvalitní, nová nahrávka ovšem musí být ještě lepší.

Jak to vypadá s nástupcem toho CD? Nyní máte mnoho nových písní, můžeš říct, v čem jsou třeba jiné?

V téhle sestavě jsme konečně začali psát nové písničky, což moc dobře nešlo, když se u nás zpěváci točili jako na orloji. Teď už se strašně dlouho navzájem hecujem, abychom se konečně dokopali do studia, a tu třetí desku nahráli. Já bych rád, aby to bylo už teď na podzim… nové písně jsou určitě jiné, v čem, to říct nedokážu, to by měli asi posoudit jiní. Ale je na nich slyšet, že jsme trochu vyrostli a spoustě věcí jsme se naučili. Řekl bych, že oproti Online je nový materiál o něco tvrdší, syrovější. Ale určitě mu nechybí melodie, které jsou pro nás hodně charakteristické.

A ještě by mě obecně zajímalo, jaké máte nyní plány? Máte třeba nějakou metu, ke které se snažíte dostat?

To souvisí s otázkou výše. Zastávám dlouhodobě názor, že dneska se doba trochu posunula, a kapely, které o sobě chtějí dát vědět, musí především nahrávat novou muziku, klipy, a dávat to na internet. My jsme poslední nahrávku vydali před sedmi lety, a to je fakt docela dlouhá doba, přece jenom nejsme Metallica :-)

Na závěr tě poprosím, abys naše čtenáře pozval na Sunday Music Jam a váš koncert!

Bude to poslední prázdninová neděle, bude hezky, tak přestaňte čumět doma do počítače a přijďte do Stromovky. Odměnou vám budiž (kromě nespočetných hudebních a gastronomických vyvrcholení) dobrý pocit, že jste přispěli na správnou věc, a tou je léčba tříleté Zuzanky.

JamFest

Díky za rozhovor!

My děkujeme :-)

Partnerem letošního ročníku Sunday Music Jam je OSA.

http://bandzone.cz/1stchoice
https://www.facebook.com/pages/1st-Choice/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Zak perexU příležitosti premiéry laskavé komedie Kvartet v Divadle Bez zábradlí jsme vyzpovídali jednoho z protagonistů – Zdeňka Žáka. Hra nás zavede do penzionu pro vysloužilé operní umělce a bránice potěší typický britský hu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Lucie Bílá: „Dělám to, co cítím“

200rozČernobílé turné Lucie Bílé spěje do finále. Show plná pyrotechniky, nevídaných projekcí, kostýmů, ale i světlomalby Alexe Dowise a spousty tanečních vystoupení vyprodává haly v Čechách i na Slovensku aby rozehřála natěšené publikum. Jsem velmi ráda, že s...


Literatura

Malou Marjánku nejvíce zajímalo, jestli mají v nebi skleničky

maji v nebi sklenicky 200Mají v nebi skleničky? Je název knihy, kterou napsala Martina Preissová a vydalo ji nakladatelství CPress. Pojďte do ní nahlédnout prostřednictvím této recenze.

 

...

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán pro sezónu 2022/2023. V premiéře uvede Kabaret Winton, 1984 podle Orwella i aktuální inscenaci tvůrce z Ukrajiny

svandovo divadlo 200Premiéru původní české hry Srpnové světlo Martina Františáka, uvedení dlouho očekávaného titulu Kabaret Winton, na jehož scénáři spolupracovala spisovatelka Kateřina Tučková, drama 1984 podle slavného románu George Orwella v režii...

Film

Závodničtí Rivalové rozduní nejen váš DVD přehrávač

rivalove perexV loňském roce vzniklo poměrně dost filmů, které jednoznačně velebili běžní diváci, fanoušci i odborníci. Jedním z nich je také drama z prostředí Formule 1 s názvem Rivalové. To se sice v osca...