Naše písničky vznikají jako bouřka – rychle!

Naše písničky vznikají jako bouřka – rychle!

Tisk

Maxim Turbulenc 200Psal se rok 1994, když v Praze vzniklo nové hudební seskupení, které si dalo název Maxim Turbulenc. V tom roce mi bylo třiadvacet a tahle trojice mi připadala pěkně praštěná. Dokázali ale rozesmát a získat si náklonnost napříč generačním spektrem. Dneska je mi pětačtyřicet a tahle trojice mi praštěná vůbec nepřipadá. Tihle kluci a jejich songy mi zalezli pod kůži úplně stejně, jako mnoha mým kamarádům a jejich dětem. Když jsem se s nimi před nedávnem setkala, okamžitě jsem věděla, že si s nimi musím popovídat. Jsou to úplně normální chlapi, tátové od rodin a kamarádi, kteří se neženou za slávou, ale jenom dělají to, co je opravdu baví. Mezi nejznámější hity patří například Jede, jede mašinka, Polámal se mraveneček, Sluníčko, Báječná ženská, série Čecho Decho, Umbaj vari a mnoho dalších. Aktuálně hraje tato těžkotonážní kapela ve složení Daník, Ajfel a Timi.

 

Zastavím se u složení kapely. A vlastně – máte nového člena, je to tak?
Ano, rozhodli jsme se obměnit složení, a tak jsme bohatší o Tomáše Báču, přezdívaného Timy. Je to pro nás důležité, že ho máme. Přezpíval s námi všechny písničky a sám říká, že do toho šel s tím, že to bude obrovská láska a sranda. Říká o sobě, že má rád jídlo, hodně jídla. Je to nejtěžší a zároveň nejmladší člen kapely. Zazpívá Sinatru, Amstronga a Bocceliho tak, že nepoznáte rozdíl. Od rána do večera má dobrou náladu a od malička se pořád směje. Je miláček publika a nikdy neodmítne pozvání do cukrárny.

A ti ostatní dva?
Petr Novák, zvaný Ajfel výborně vaří a podle toho také váží. Jeho poznávací znak jsou červené klávesy podobné těm, které měl i Michal David. Vlastní tři nahrávací studia, ve kterých nevznikají jen písničky kapely, ale také dabing různých dokumentárních pořadů pro velice známé televize. Je téměř jisté, že jste Ajfelův hlas v televizi určitě slyšeli. No a Daniel Vali, kterému říkáme prostě Dan, ve svém volném čase loví ryby a říká, že „Čas strávený u vody není čas ztracený“. Právě proto se v poslední době jeho oblíbeným jídlem staly právě ryby. To má za následek jeho nejnižší tělesnou váhu u Maxíků. Je nejstarším členem kapely jak služebně, tak i podle data narození.

maxim

 

Pojďme shrnout vaši cestu po umělecké několikaproudovce…
Za dobu své existence jsme vydali čtyři singly, jedenáct cédéček a natočili jsme patnáct videoklipů. Celkem bylo prodáno na půl milionu kusů nosičů, za jejichž prodej jsme získali v tuzemsku osm zlatých, čtyři platinové a jednu dvouplatinovou desku, v zahraničí pak jednu zlatou desku. Dvakrát jsme byli nominováni na cenu Akademie populární hudby a v anketě Zlatý slavík jsme se umístili čtyřikrát do první desítky.

To jsou úctyhodné úspěchy. Proč myslíte, že jsou vaše úspěchy dlouhodobé?
Možná proto, že nikdo z nás nemáme sólové ambice, protože když jsou sólové ambice, je to pro kapelu začátek konce, jsme rádi, že to tak je, bylo a určitě bude. Současné období hodnotíme jako asi to nejlepší období ze celou éru kapely

Zajímá mě, s čím jste kapelu zakládali? Proč vlastně vznikla a jaké měla mít tehdy poslání?
Tehdy určitě nikdo nečekal, že to dojde tak daleko, jak to došlo. Hlavně šlo od samého začátku o zábavu a legraci! Jiné poslání mít nebudeme nikdy!

Byla to tedy legrace nebo to celé mělo mít nějaký hlubší smysl?
Chceme aby se lidé u naší tvorby bavili. Ne aby hledali smysly.

Maxim Turbulenc 3

 

Proč vlastně Maxim Turbulenc? Jak vznikl název?
Je to maximální turbulence vzduchu za našimy těly když se pohybujeme, nebo nedej bože tancujeme.

Jak vznikají vaše písničky?
Je to jako bouřka – rychle.

A jak vznikají vaše oblečky?
Musí být veselé a hravé. Náš dvorní krejčí je Miroslav Mudra, který je zároveň starostou vesničky Křešín.

Nemáte někdy strach, jak veřejnost přijme nový song, do té doby známý v jiné verzi? Například Sluníčko, S tebou mě baví svět, Ne, pětku ne! a další?
Je nám to jedno. Strach není nikdy na místě.

Máte velmi nabitý program. Kde všude hrajete a pro koho?
Pro celou rodinu a pro lidi, kteří nehledají hlubší smysl v našich písních.

Pořádáte také vystoupení v rámci charitativních akcí? A pokud ano, jakým způsobem vás mohou zájemci, popřípadě pořadatelé oslovit?  
Vybíráme pečlivě. Jelikož máme nabitý program tak bohužel musíme hodně odmítat.

Jak dlouho dopředu je třeba si s vámi domlouvat akci?
Někdy i rok dopředu aby bylo volno.

Jaké máte plány do nejbližší budoucnosti?
Neplánujeme. Důležitá je přítomnost. Obecně, bavit lidi!

Maxim Turbulenc 4

 

A když řeknu Banány v šoku?
Tak řekneme toto: rozhodli jsme se stát se ambasadory značky Casali, konkrétně nás velmi zaujaly Banánky v čokoládě, jejichž výtečná chuť a vůně nás naprosto šokovala. A tak jsme na jejich počest složili písničku s příznačným názvem - Banány v šoku. Také jsme se stali součástí promo akce, chystané pro žáky v mateřských školách a na prvním stupni základních škol, pro něž je připravena soutěž o hodnotné ceny. A proč zrovna Casali? Spojení s touto značkou vnímáme jako propojení podobných energií. Sami rádi mlsáme a máme rádi pohodovou a příjemnou atmosféru. Repertoáru pro děti se věnujeme řadu let. Tato práce nás velice naplňuje. A na spolupráci se společností Manner se moc těšíme, stejně jako na soutěž samotnou.

A jak je to s vlastně s tou soutěží?
Odstartuje už v květnu a děti na hudbu z cédéček, které získají v květnovém příbalu časopisů Mateřídouška, Sluníčko, Informatorium nebo na charitativní promo akci Casali s námi, natočí zábavný videoklip na novou skladbu „Banány v šoku“. Následně soutěžící vloží video na facebookové stránky Casali CZ. My tyto videoklipy vyhodnotíme a vybereme nejlepší videa. Výherci budou pozváni k účasti jako účinkující na oficiální natáčení našeho nového videoklipu, vyhrají dárky, produkty značky Casali a výlet do zábavního centra pro celou svoji třídu. Vylosování výherců proběhne 30. 10. 2016.

A poslední otázka: Co byste si jako kapela přáli?
Zdraví. To je nejvíc.

Za rozhovor děkuje Renáta Šťastná
Foto: autorka a archiv kapely


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kristýna Freiová: „Ráda bych žila to, o čem píšu.“

freiova 200Rozmlouvat s českou spisovatelkou Kristýnou Freiovou se mi poštěstilo docela nedávno. Společně jsme si povídaly o knížkách, o hrdinech jejích románů, o inspiraci i jen tak o životě. Pro mne bylo velmi přínosné posezení s ní u šálku čaje v domku s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Fotograf Radek Šich: „Není to jen o tom udělat si pár cvaků a užít si zadarmo koncert“

radek sich 200Pohodlně se usaďte a pojďte si přečíst dlouhý rozhovor s talentovaným mladým mužem Radkem Šichem, který se už několik let věnuje fotografování koncertů. Vyzpovídali jsme ho, jaké to je vidět své idoly, fotit pod pódiem a řeč padla i na ochra...


Literatura

Kde leží biblické země?
ImageKdysi při čtení biblických příběhů mne mnohokrát napadlo: kde byl onen Ráj, kudy asi putoval Abrahám, jak poutníci přežili v stepi, jak vypadal obytný dům, starověké město, chrám nebo vojenské ležení? Tehdy jsem byla odkázána jen na s...

Divadlo

Hezky německy?

200divPřed několika dny skončil 18. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Je tedy čas probrat se dojmy a pokusit se o shrnutí. Můj nejsilnější pocit je podobný hořké pachuti na jazyku – nějak mi to prostě nesedlo. Jsou takové divadelní festiva...

Film

Nikdy neříkej nikdy vzkazuje Tereza Kostková v nové komedii

Nikdy neříkej nikdyTereza Kostková, Tomáš Maštalír nebo Lenka Krobotová se už v srpnu představí v kinech v novém filmu Nikdy neříkej nikdy. Tereza Kostková hraje sympatickou a ráznou cvičitelku jógy, které nevyšlo manželství a chce se věnovat hlavně své práci a d...