Mezinárodní projekt propaguje místa spjatá s tradiční výrobou

Mezinárodní projekt propaguje místa spjatá s tradiční výrobou

Tisk

tradice 200Projekt  Genius loci, spolufinancovaný Evropskou unií, který podporuje Evropská federace asociací průmyslových a technických památek, se zaměřuje na zviditelnění dědictví řemeslné výroby a malých výrobních podniků. Snahou je vyzdvihnout jejich význam a propagovat je mezi nejširší veřejností. Partnery projektu jsou italské, španělské, maďarské, maltské a belgické instituce, Evropské federace asociací průmyslových a technických památek, která zaštiťuje odborně a zajišťuje mezinárodní propojení.

V první fázi se projekt zaměří na tradiční výrobu kvašených nápojů (pivo, víno) a destilaci alkoholu, výrobky z pálené hlíny (cihly, střešní tašky, dlaždice, žáruvzdorné cihly, hrnčířské výrobky, drenážní trubky, majolika apod.) a na tradiční textilní výrobu, tedy tkalcovské řemeslo a zpracování lnu a konopí.

tradice

V rámci projektu vzniká databáze historicky významných míst, muzeí a sbírek, dílen a firem, zabývajících se tradičními řemesly.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S paní Jarmilou se hezky »pracovalo« i výborně »kamarádilo«

Hlasatelka 200Televize provází náš život víc jak šedesát let. Tato fascinující instituce prošla řadou etap, stále se vyvíjí. Mnohé profese zanikly, nové vznikají. Právě tohoto tématu se dotýká kniha Daniela Růžičky, v které první televizní hlasatelka J...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Klára Janečková: „Psychologie je poslání, psaní je láska.“

klara janeckova200Klára Janečková se narodila v roce 1979 ve Chvalčově u Bystřice pod Hostýnem. Vystudovala psychologii na UPOL v Olomouci a nyní pracuje jako školní psycholožka na dvou velkých základních školách, zároveň působí jako lektorka psycholog...


Literatura

Inteligentní ženy, pozor! Přichází Manželka 22

Manzelka 22 gideon200Nakladatelství Domino má novou edici s názvem Inteligentní román pro inteligentní ženy, již odstartuje kniha Manželka 22...

Divadlo

Fifty aneb Když je trojka životním snem

fifty 200Představení Fifty Dejvického divadla bylo vrcholem čtvrtého dne zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie, jehož cílem je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků a ukázat výsledky jejich spolupráce.

...

Film

Spider-man: Homecoming

spider-man200Dlouho očekávaný v pořadí již šestý návrat Spider-mana na filmová plátna je po 3 letech konečně zde. V únoru roku 2015 uzavřely Marvel Studios a Sony smlouvu, týkající se postavy Spider-mana a jejího užití ve filmech v produkci Marvel, čímž se...